Τετάρτη 24 Απριλίου 2024

Ο Τραμπ έκανε πράξη την απειλή του! Έβαλε “λουκέτο” στο αμερικανικό δημόσιο

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Ο Τραμπ έκανε πράξη την απειλή του! Έβαλε “λουκέτο” στο αμερικανικό δημόσιο

Πραγματοποίησε την «απειλή» του ο Ντόναλντ Τραμπ μετά την αποτυχία επίτευξης συμφωνίας ανάμεσα σε εκείνον και το Κογκρέσο για την έγκριση του προϋπολογισμού για το 2019 και συνεπώς τη χρηματοδότηση της αμερικανικής κυβέρνησης.

Αποτέλεσμα της προαναγγελθείσας ασυμφωνίας ήταν το αποκαλούμενο shutdown, δηλαδή η αναστολή λειτουργίας ορισμένων ομοσπονδιακών δημοσίων υπηρεσιών των ΗΠΑ. Αυτό σημαίνει ότι 800.000 υπάλληλοι είτε θα πάρουν αναγκαστική άδεια ή θα δουλεύουν χωρίς να πληρώνονται!

Ωστόσο, οι επικεφαλής του Κογκρέσου και ο Λευκός Οίκος δεσμεύτηκαν χθες να συνεχίσουν τις «διαπραγματεύσεις» το Σαββατοκύριακο προκειμένου να επιτευχθεί μια συμφωνία που θα ανατρέψει την παράλυση των υπηρεσιών ενόψει των Χριστουγέννων.

Νομοσχέδιο για  προσωρινή χρηματοδότηση των δημόσιων υπηρεσιών

Υπενθυμίζεται, ότι η διαφωνία προέκυψε με φόντο το τείχος στο Μεξικό. Ο Ντόναλντ Τραμπ τις προηγούμενες ημέρες απέρριψε ένα νομοσχέδιο για την προσωρινή χρηματοδότηση των δημόσιων υπηρεσιών έως τις 8 Φεβρουαρίου, στο οποίο είχαν καταλήξει οι Ρεπουμπλικάνοι με τους Δημοκρατικούς στη Γερουσία, επειδή αυτό δεν περιελάμβανε την χρηματοδότηση με 5 δισεκατομμύρια δολάρια της κατασκευής τείχους στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού, για την οποία έχει δεσμευτεί ο αμερικανός πρόεδρος προεκλογικά.

Αρχικά, η Βουλή των Αντιπροσώπων, όπου οι Ρεπουμπλικάνοι διαθέτουν την πλειοψηφία μέχρι τις 3 Ιανουαρίου, πέρασε το νομοσχέδιο στο οποίο περιλαμβάνονταν τα 5 δισεκατομμύρια για την κατασκευή του τείχους. Ομως το πλάνο του πλανητάρχη καταστράφηκε όταν το νομοσχέδιο έφτασα στη Γερουσία, όπου και δεν συγκέντρωσε την απαραίτητη πλειοψηφία με αποτέλεσμα να αρχίσει σήμερα η αναστολή της λειτουργίας υπηρεσιών της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

«Θα έχουμε ένα shutdown. Δεν υπάρχει τίποτε που να μπορούμε να κάνουμε, επειδή χρειαζόμαστε τους Δημοκρατικούς να μας δώσουν τις ψήφους τους. Ας ελπίσουμε ότι το shutdown δεν θα διαρκέσει πολύ» είπε ο αμερικανός πρόεδρος σε βίντεο που αναρτήθηκε στο λογαριασμό του στο twitter.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ