Πέμπτη 18 Απριλίου 2024

Παν. Πικραμμένος: «Το κύρος των θεσμών επλήγη»

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Παν. Πικραμμένος: «Το κύρος των θεσμών επλήγη»

«Είναι με μεγάλη συγκίνηση αλλά και χαρά που βρίσκομαι   ξανά σε αυτό εδώ το βήμα. Αυτή τη φορά ως εκλεγμένος βουλευτής με το ψηφοδέλτιο Επικρατείας της ΝΔ. Αντιλαμβάνομαι το βάρος της ευθύνης και υπόσχομαι να υπηρετήσω   την εντολή του Ελληνικού λαού με όλες μου τις δυνάμεις.

Κυρίες και κύριοι βουλευτές,

Η προσωπική μου διαδρομή επιβάλλει να επισημάνω πόσο σημαντικό είναι για μια κοινωνία, και για ένα κράτος, η ορθή και αντικειμενική λειτουργία των θεσμών. Η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, το κράτος δικαίου, η προστασία των δικαιωμάτων. Είναι αρχές που διέπουν μια σύγχρονη και φιλελεύθερη δημοκρατία και υπηρετούν ταυτόχρονα τον πυρήνα των δικαιωμάτων του ανθρώπου-πολίτη.

Οι θεσμοί είναι ο πραγματικός πλούτος μιας κοινωνίας. Γι’ αυτό χώρες με πενιχρές φυσικές πηγές πλούτου, αλλά ισχυρούς θεσμούς ευημερούν, ενώ χώρες με πλούσιους φυσικούς πόρους αλλά αδύναμους θεσμούς δυστυχούν.

Η Ελλάδα δεν στερείται των θεσμών ενός σύγχρονου και δημοκρατικού κράτους. Διαθέτει σύστημα διακριτών θεσμών νομοθετικής, εκτελεστικής και δικαστικής εξουσίας, ενισχυμένο πλέγμα από ανεξάρτητες αρχές και θωράκιση των δικαιωμάτων από κινδύνους επιβουλής τους. Η θέση της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή οικογένεια συνιστά αυξημένη εγγύηση θεσμικής σταθερότητας και δημοκρατίας.

Οφείλουμε ωστόσο να αναγνωρίσουμε ότι κατά τα τελευταία έτη το κύρος των θεσμών επλήγη, και ότι αυξήθηκε η έλλειψη εμπιστοσύνης των πολιτών προς αυτούς. Ακούγοντας όμως, τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στις προγραμματικές δηλώσεις ένοιωσα χαρά κι υπερηφάνεια.

Γιατί μίλησε στην καρδιά μας, δίνοντας τις κατευθύνσεις μιας Κυβέρνησης που θα υπηρετήσει τον πολίτη και υπόσχεται αξιοκρατία, λειτουργία του κράτους Δικαίου, οικονομική προκοπή  και ανακούφιση στα βάρη του Έλληνα πολίτη.

Αυτή είναι η αποστολή όλων μας και έχουμε την δύναμη, τα όπλα και το κουράγιο για να πετύχουμε και θα πετύχουμε.

Στόχος μας είναι να ανατρέψουμε το δυσμενές κλίμα  και να αποκαταστήσουμε το σεβασμό όλων μας στο κράτος Δικαίου, την αξιοκρατία και την αριστεία. Ο κεντρικός ρόλος της Παιδείας σε μία δημοκρατική κοινωνία είναι πρωταρχικός.

Στη διάρκεια της κρίσης, έγιναν προσπάθειες σε πολλούς τομείς οργάνωσης του κράτους, κυρίως στα δημοσιονομικά.

Αντίθετα, σε επίπεδο θεσμικής λειτουργίας βιώσαμε κλυδωνισμούς και προβλήματα. Παρά τη μεγάλη πίεση, παρά τις δυσκολίες και τα προβλήματα που αντιμετωπίσαμε – και οι περισσότεροι πολίτες ακόμη αντιμετωπίζουν, υπήρξαν στιγμές που οι θεσμοί (και ειδικότερα η Δικαιοσύνη) λειτούργησαν αποτελεσματικά, όχι πάντοτε όμως.

Προτεραιότητα μας λοιπόν είναι να θωρακίσουμε τους θεσμούς.

Διότι η καλή λειτουργία τους θα εξυπηρετήσει όχι μόνο την ανάπτυξη, αλλά και την κοινωνική ευημερία.

Εξάλλου, ο σεβασμός και η αυτοσυγκράτηση στη κοινωνία   πρέπει να κυριαρχήσει και  εντός του Κοινοβουλίου, όπως ταιριάζει σε ένα υγιές, αντιπροσωπευτικό κοινοβουλευτικό σύστημα. Ελπίζω και εύχομαι την ενότητα και την καταλλαγή, όχι όμως την αμνησία.

Η Βουλή δεν είναι μόνο τα πρόσωπα που τη συγκροτούν – οι εκλεγμένοι βουλευτές, το προεδρείο, οι αρχηγοί των κοινοβουλευτικών ομάδων – αλλά κι ένα σύνολο κανόνων οργάνωσης, λειτουργίας, εξουσιών, αρμοδιοτήτων, ορίων και ευθυνών.

Θεσμοί υπάρχουν σε όλες τις οργανωμένες πολιτείες. Ακόμα και στις μη δημοκρατικές. Αυτό που ξεχωρίζει τις δημοκρατικές πολιτείες είναι πως σε αυτές υπερισχύουν οι κανόνες (οι θεσμοί) και όχι τα πρόσωπα. 

Η  πρωτοκαθεδρία των θεσμών είναι προϋπόθεση της Δημοκρατίας.

Μια πραγματικά αντιπροσωπευτική και φιλελεύθερη δημοκρατία παράγει κανόνες δικαίου οι οποίοι πρέπει πρώτα απ’ όλα να εφαρμόζονται και να  προστατεύουν ικανοποιητικά τα δικαιώματα των πολιτών. Και όχι μόνον αυτών. Είναι η πολιτεία που προστατεύει επίσης ικανοποιητικά και όσους δεν «ακούγονται», όσους δεν έχουν δύναμη να επηρεάσουν τους κανόνες. Όσους θα ζήσουν μετά από μας στη χώρα, την κοινωνία, το φυσικό και το πολιτιστικό περιβάλλον που θα τους κληροδοτήσουμε. Αλλά και όσους βρέθηκαν στην επικράτειά της από τύχη ή από ανάγκη.

Αν σε ένα κράτος υπάρχουν θεσμοί αλλά δεν προστατεύουν αποτελεσματικά τα δικαιώματα των πολιτών, όταν δηλαδή δεν υπάρχει κράτος δικαίου, μπορούμε άραγε να μιλάμε για Δημοκρατία;

Στην ιδρυτική διακήρυξη της Νέας Δημοκρατίας, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής έλεγε: “Αν δεν ελειτούργησε ομαλά η δημοκρατία στην Ελλάδα, αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι έλειψαν ή δεν μπόρεσαν να δημιουργηθούν οι όροι της υπάρξεώς της. Οι όροι δε αυτοί είναι: το ήπιο πολιτικό κλίμα, τα ήμερα πολιτικά ήθη και θεσμοί που να προσαρμόζονται στις ιδιαίτερες συνθήκες του τόπου μας”.

Στη διάρκεια των προηγούμενων χρόνων βιώσαμε μια παραγωγή νομοθετικών και κανονιστικών ρυθμίσεων χωρίς προηγούμενο. Έναν καταιγισμό λεπτομερειακών ρυθμίσεων για κάθε πεδίο της δημόσιας δράσης, που μπορεί ακόμα να έρχονται και σε αντίθεση μεταξύ τους.

Έγινε έτσι καλύτερη η καθημερινή ζωή των πολιτών;

Εφαρμόστηκε κατά γράμμα ό, τι θεσπίστηκε;

Γίναμε μήπως αυτομάτως καλύτεροι;

Γνωρίζετε την απάντηση, αγαπητοί συνάδελφοι.

Χωρίς τους κανόνες, γραπτούς και άγραφους, που συγκροτούν τους δεσμούς μιας κοινωνίας, οποιαδήποτε προσπάθεια εφαρμογής αποβαίνει μάταιη. Αλλά κυρίως πρέπει να πάψει η ανομία, η κακονομία, περιφρόνηση του Έλληνα πολίτη, πρέπει να σκύψουμε στα προβλήματα και να τα λύσουμε κι αυτό υπόσχεται αυτή η Κυβέρνηση και από την  πρώτη μέρα της διακυβέρνησης άρχισε να το υλοποιεί.

Είναι καθήκον της πολιτικής αυτές οι παθογένειες να αλλάξουν. Αρχίζοντας από αυτή την αίθουσα. Από εμάς τους ίδιους.

     Κυρίες και κύριοι βουλευτές.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης  έθεσε τις βάσεις  να προχωρήσει η χώρα στην σωστή κατεύθυνση με τις προγραμματικές δηλώσεις. Η Ελλάδα έχει ανάγκη σήμερα από μια ανασυγκρότηση σε όλους τους τομείς ώστε να κάνει ένα μεγάλο άλμα στο αύριο. Να αφήσει πίσω της το παρελθόν και να κερδίσει το χαμένο έδαφος.

Η κοινωνία έχει ανάγκη από ένα όραμα που θα την εμπνέει και θα διασφαλίζει τη συνοχή της. Οι θεσμοί χρειάζονται εκσυγχρονισμό και ορθολογική αναθεώρηση. Και βεβαίως, η οικονομία χρειάζεται να προχωρήσει σε δυναμική ανάπτυξη. Αυτά υπόσχεται η Κυβέρνηση και άρχισε την προσπάθεια της άμεσα.

Έμφαση λοιπόν σε μια σύγχρονη Ελλάδα. Επικέντρωση πόρων και προσπαθειών στην αλλαγή υποδείγματος, στη γνώση και την διευκόλυνση της παραγωγής μέσω μιας σύγχρονης Εκπαίδευσης και μιας αποτελεσματικής Διοίκησης.

Χρειαζόμαστε μια λειτουργική δημοκρατία, που θα εγγυάται την πολιτική σταθερότητα. Που θα διασφαλίζει την αξιοκρατία, σε όλες τις βαθμίδες του κράτους, σε όλες τις δομές της κοινωνίας, ώστε όλοι οι πολίτες να έχουν ίσες ευκαιρίες προόδου.

Που θα απελευθερώσει το σπουδαίο ανθρώπινο δυναμικό της χώρας, ώστε να μπορεί να δημιουργήσει εδώ αντί να αναζητά καλύτερη τύχη σε άλλες χώρες. Πρέπει τα παιδιά μας να γυρίσουν πίσω και οι απόδημοί μας να αποκτήσουν με την ψήφο τους το λόγο που τους ανήκει στα Ελληνικά πράγματα.

Κυρίες και κύριοι,

Αυτή η Βουλή είναι αναθεωρητική. Η αναθεωρητική διαδικασία είναι μια ευκαιρία ευρύτερων συναινέσεων ξεκινώντας από την αναβάθμιση της ποιότητας και τον εξορθολογισμό της κοινοβουλευτικής λειτουργίας.

Είναι στο χέρι μας να μπορέσουμε επιτέλους να πούμε ότι οι καλές εποχές είναι μπροστά μας κι όχι πίσω μας. Το οφείλουμε στα παιδιά μας, που πρέπει να τους αφήσουμε μια καλύτερη πατρίδα. Το οφείλουμε στους εαυτούς μας που πρέπει να έχουμε τη φιλοδοξία να συνδέσουμε τα ονόματά μας με την αναγέννηση της χώρας. Και θα το πράξουμε».

*Ομιλία του Αντιπροέδρου της Κυβερνήσεως Παναγιώτη Πικραμμένου  στις προγραμματικές δηλώσεις

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ