Πέμπτη 25 Απριλίου 2024

Ποιες είναι οι δουλειές που δεν θα μπορούν να κάνουν τα… ρομπότ!

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Ποιες είναι οι δουλειές που δεν θα μπορούν να κάνουν τα… ρομπότ!

Την ώρα που η εξέλιξη της τεχνολογίας εξαφανίζει παραδοσιακές δουλειές, νέες ειδικότητες κάνουν την εμφάνισή τους στην όλο και πιο σύνθετη αγορά εργασίας.

Η ραγδαία αύξηση της αυτοματοποίησης, η δραματική πρόοδος στην τεχνολογία των ηλεκτρονικών υπολογιστών και οι μηχανές που σκέφτονται αναμένεται να αλλάξουν άρδην το τοπίο στην αγορά εργασίας, είχε προβλέψει ήδη από το 1996 ο σπουδαίος Τζέρεμι Ρίφκιν.

Σε παρόμοια ζοφερό κλίμα, εν έτει 2013, έκθεση του πανεπιστημίου της Οξφόρδης έκρουε καμπανάκι κινδύνου, προειδοποιώντας για την απώλεια του 50% των θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ εξαιτίας των μηχανών.

Αν οι δυστοπικές αυτές προβλέψεις επιβεβαιωθούν, ολόκληρες επαγγελματικές τάξεις, όπως οι ταχυμεταφορείς και οι οδηγοί, θα μπορούσαν να «αφανιστούν» με τη γενίκευση της χρήσης των drones και των αυτόνομων οχημάτων. Ωστόσο, η εξαφάνιση κάποιων επαγγελμάτων θα φέρει την ανάδυση νέων.

Έρχεται ο ελεγκτής κυκλοφορίας… drones

Για παράδειγμα, δίπλα στον ελεγκτή εναέριας κυκλοφορίας στο μέλλον θα εκπαιδεύεται και ο ελεγκτής κυκλοφορίας… drones, ενώ τα ρομπότ και τα αυτόνομα οχήματα μπορεί να κλέβουν δουλειές, αλλά δημιουργούν κιόλας, αφού κάποιος πρέπει να φτιάχνει όλες αυτές τις «έξυπνες» μηχανές, να τις προγραμματίζει και να τις διαχειρίζεται.

Μια ειδικότητα, η αναγκαιότητα της οποίας, όπως όλα δείχνουν, θα είναι επιτακτική στο εγγύς μέλλον, είναι ο ειδικός ασφάλειας δικτύων ή, για να το θέσουμε σαφέστερα, ο υπεύθυνος αποτροπής… κυβερνοεπιθέσεων, που θα είναι επιφορτισμένος με το καθήκον να προβλέπει τις προσπάθειες χακαρίσματος και να προστατεύει τις ψηφιακές υποδομές κυβερνήσεων, εταιριών και ιδιωτών.

Ο διευθυντής της εταιρίας ψηφιακών λύσεων Cognizant Μπέντζαμιν Πρινγκ και οι συνεργάτες του έφτιαξαν μια ολόκληρη λίστα με τα επαγγέλματα του μέλλοντος, αξιοποιώντας την πείρα τους και την επικοινωνία τους με πελάτες, στελέχη της τεχνολογικής βιομηχανίας και ακαδημαϊκούς, και αναλύοντας τις τεχνολογικές εξελίξεις του παρόντος.

  • Σχεδιαστές «έξυπνων» σπιτιών
  • Αρχιτέκτονες τοπίου εξειδικευμένοι στην αντιμετώπιση των παλιρροϊκών κυμάτων λόγω της αύξησης της στάθμης της θάλασσας εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής
  • Σύμβουλοι καθετοποιημένης γεωργίας (που θα μας επιτρέπει να καλλιεργούμε τοπικά προϊόντα στους τοίχους και στις στέγες των σπιτιών μας με ελάχιστο νερό και τις γνώσεις της… αεροπονίας).

Αυτές είναι κάποιες από τις συνολικά 21 ειδικότητες που οραματίστηκε η Cognizant, όμως το σύγχρονο ψηφιακό περιβάλλον θα «γεννήσει» κι άλλα επαγγέλματα:

  • Συμβούλους σωφρονισμού για τη νεανική κυβερνοεγκληματικότητα είναι ένα από αυτά, αφού στον ψηφιακό κόσμο οι έφηβοι και οι νεαροί ενήλικοι θα βρίσκονται αντιμέτωποι με πολύ περισσότερους «πειρασμούς» σε σχέση με τους γονείς και τους παππούδες τους.
  • Σχεδιαστές προσωπικότητας μηχανών (με αποστολή να προσδίδουν φωνή και χαρακτήρα σε ψηφιακά προϊόντα και υπηρεσίες)
  • Σχεδιαστές ιπτάμενων οχημάτων, σαν αυτά που βλέπαμε μέχρι σήμερα στις ταινίες επιστημονικής φαντασίας, είναι επίσης κάποια από τα επαγγέλματα που θα συναντάμε σε 10-15 χρόνια από σήμερα, σύμφωνα με την Cognizant.

Πολλοί επιστήμονες εμφανίζονται ωστόσο σκεπτικοί σχετικά με το πόσο ρεαλιστικές είναι οι προβλέψεις του Πρινγκ. Το βέβαιο είναι πως δεν υπάρχει λόγος να τα βάψουμε μαύρα. Η εξαφάνιση επαγγελμάτων και η ανάδυση νέων είναι κάτι που η ανθρωπότητα έχει βιώσει πολλές φορές στο παρελθόν. Το τοπίο της εργασίας μεταβάλλεται διαρκώς.

Χωρίς άδειες και χωρίς την ανάγκη διακοπών

Τα τηλέφωνα και οι υπολογιστές εξαφάνισαν τους τηλεγραφιστές και η ηλεκτροδότηση τους ανθρώπους που άναβαν τα φώτα στους δρόμους. Είναι αναπόφευκτο η ανθρωπότητα να αντικαταστήσει με μηχανές κάποια επαγγέλματα, ιδίως από τη στιγμή που οι πρώτες γίνονται ολοένα και φθηνότερες, «εξυπνότερες» και γρηγορότερες, ενώ μπορούν να δουλεύουν χωρίς άδειες και χωρίς την ανάγκη διακοπών.

Η τεχνητή νοημοσύνη και τα ρομπότ θα κερδίζουν συνεχώς έδαφος στα χρόνια που έρχονται, δεν υπάρχει αμφιβολία επ’ αυτού. Ας έχουμε όμως εμπιστοσύνη στον ανθρώπινο νου. Αυτός είναι η κινητήρια δύναμη της ανθρωπότητας, αφού αυτός συνεχίζει διαρκώς να σκέφτεται, να ανακαλύπτει, να δημιουργεί και να εφευρίσκει.

Ας μην ξεχνάμε ότι η τεχνολογία δεν λύνει μόνο προβλήματα, συχνά δημιουργεί κιόλας – κι εκεί έγκειται ο ρόλος του ανθρώπου και της κριτικής του σκέψης. Η αναζήτηση δημιουργικών λύσεων ή απλά η λήψη αποφάσεων είναι εντελώς ξένη προς τις μηχανές. Επιπλέον, πάντα θα υπάρχουν τομείς στους οποίους ο άνθρωπος είναι πιο ευφυής από τα δημιουργήματά του.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ