Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Ποινική δίωξη σε στελέχη της Εθνικής Ασφαλιστικής και της ΕΤΕ για ζημία 100 εκατ. ευρώ

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Ποινική δίωξη σε στελέχη της Εθνικής Ασφαλιστικής και της ΕΤΕ για ζημία 100 εκατ. ευρώ

Ποινική δίωξη κακουργηματικού χαρακτήρα ασκήθηκε σε πάνω από 10 άτομα, διευθυντικά στελέχη της ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗΣ και ανώτατα στελέχη του ομίλου της Εθνικής Τράπεζας (ΕΤΕ) για πράξεις ή παραλήψεις τους που φέρονται να προκάλεσαν ζημία στην ασφαλιστική εταιρεία η οποία αγγίζει τα 100 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με την Realnews, η δίωξη αφορά τα αδικήματα: Της απιστίας από κοινού και κατ΄ εξακολούθηση, της πλαστογραφίας από κοινού μετά χρήσεως και της υπόθαλψης εγκληματία από κοινό. Η δικογραφία έχει ήδη διαβιβαστεί σε τακτικό ανακριτή με τους εμπλεκόμενους να αρνούνται όσα τους αποδίδονται, υποστηρίζοντας ότι όλες τους οι ενέργειες ήταν σύννομες.

Οι καταγγελίες

Αφορμή για  την προκαταρκτική έρευνα που κατέληξε στις διώξεις αποτέλεσε μηνυτήρια αναφορά που υπέβαλε ο πρώην Προϊστάμενος των Νομικών Υπηρεσιών της ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗΣ τον Ιανουάριο 2018.

Σε αυτήν μεταξύ άλλων ανέφερε πως:

-Τον Νοέμβριο του 2016, κατόπιν τυχαίου γεγονότος, βρήκε κοντά  3.800 δικαστικούς φακέλους  με δικαστικές αποφάσεις, που αν και επιδίκαζαν υπέρ της εταιρείας συνολικό ποσό άνω των 63.000.000 ευρώ, από το 1995 έως το 2013, εν τούτοις είχαν «ενταφιασθεί» και αρχειοθετηθεί στο Τμήμα Αναγωγικών Απαιτήσεων του Κλάδου Αυτοκινήτων και δεν είχαν κατανεμηθεί σε δικηγόρους για είσπραξη. Η ολιγωρία αυτή, κατά τον μηνυτή, έδωσε την ευκαιρία στους οφειλέτες να μεταβιβάσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία και έτσι να είναι αδύνατη η είσπραξη των απαιτήσεων σήμερα. Παράλληλα, όπως σημειώνει, διαπίστωσε  ότι οι παραπάνω απαιτήσεις ήταν άγνωστες και δεν είχαν εγγραφεί στα οικονομικά βιβλία και στους ισολογισμούς της εταιρείας, ως στοιχείο του ενεργητικού της, γεγονός που συνιστά όχι μόνο αξιόποινη πράξη και παράλειψη, αλλά και σοβαρότατη φορολογική παράβαση.

-Υπήρξαν απαιτήσεις της εταιρείας άνω των 20.000.000 ευρώ συνολικά από ασφάλιστρα που υπεξαίρεσαν  ασφαλιστές της και οι οποίες αν και είχαν επιδικασθεί υπέρ της με δικαστικές αποφάσεις, ουδέποτε είχε επιδιωχθεί η είσπραξή τους. Για τα υπεξαιρεθέντα αυτά ασφάλιστρα, που ανά περίπτωση έφθαναν και τα 3.700.000 ευρώ, δεν είχαν καν υποβληθεί μηνύσεις. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση που αναφέρει  για  οφειλέτη μεγαλοασφαλιστή, ο οποίος «εξαφάνισε» το 1999 ασφάλιστρα άνω των 3.500.000 ευρώ. Η  μήνυση εναντίον του υποβλήθηκε το 2015 και καταδικάσθηκε δύο χρόνια μετά  σε 12ετή κάθειρξη.

-Έγιναν  παράτυπες και παράνομες πληρωμές νοσηλίων ή αποζημιώσεων από τον Κλάδο Ζωής σε ασφαλισμένους  που έπασχαν από προϋπάρχουσες της ασφάλισης ασθένειες ή από μη καλυπτόμενες ασθένειες, συνολικού ποσού εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, για τις οποίες περιπτώσεις υποβλήθηκαν και γραπτές αναφορές από υπάλληλο που χειριζόταν τους σχετικούς φακέλους.

-Υπήρξε  συγκάλυψη υπαλλήλων της εταιρείας που συμμετείχαν σε σπείρα φανοποιών, οι οποίοι βάση πορίσματος εσωτερικού ελέγχου, εξαπατούσαν την εταιρεία και εισέπρατταν αποζημιώσεις από τροχαία ατυχήματα.Το πόρισμα  εκδόθηκε το 2012 από την Διεύθυνση Εσωτερικού Ελέγχου της ΕΤΕ, κοινοποιήθηκε στον τότε Διευθυντή Εσωτερικού Ελέγχου και την Νομική Υπηρεσία της ΕΤΕ καθώς και στην Νομική Υπηρεσία της ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗΣ. Όμως  αντί να σταλεί στον εισαγγελέα αρχειοθετήθηκε με συνέπεια να μην λογοδοτήσουν οι εμπλεκόμενοι.

-Έγινε πληρωμή 3.500.000 ευρώ από λάθος των Οικονομικών Υπηρεσιών της εταιρείας το 2012 στο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Προσωπικού Ασφαλιστικών Εταιρειών χωρίς μέχρι το 2015 που ασκήθηκε αγωγή να διεκδικηθεί το ποσό.

Όπως καταγγέλλει ωστόσο ο νομικός σύμβουλος, προ του κινδύνου όλα τα παραπάνω να αποκαλυφθούν στους υποψήφιους αγοραστές της ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗΣ που στις 5 Οκτωβρίου 2017 εμφανίσθηκαν και ανακοίνωσαν την τοποθέτηση τοποτηρητών στο Δ.Σ. και την έναρξη ελέγχου των νομικών υποθέσεων, τα εμπλεκόμενα διοικητικά στελέχη της ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗΣ, μεθόδευσαν την απομάκρυνσή του.  Λόγω και  της άρνησής του να παραιτηθεί την 6η Οκτωβρίου 2017 με μεγάλη αποζημίωση και άλλες παροχές , έλυσαν τη σύμβαση μαζί του λίγες ημέρες μετά, με «αβάσιμη, ανυπόστατη και ψευδή καταγγελία» κατά της οποίας έχει προσφύγει δικαστικά.

Στο μεταξύ τον Νοέμβριο 2017 ο Νομικός Σύμβουλος επέστρεψε στα καθήκοντά του με προσωρινή διαταγή  του Πρωτοδικείου Αθηνών.

Κατά τον μηνυτή η μεθόδευση συνεχίσθηκε με την σύνταξη εκ των υστέρων, δηλαδή τον Δεκέμβριο 2017, Πορίσματος Εσωτερικού Ελέγχου για δήθεν πληρωμές εξόδων και αμοιβών σε δικαστικούς επιμελητές και δικηγόρους, ποσού σχεδόν 250.000 ευρώ την 3ετία 2015-2017 για έρευνα ακίνητης περιουσίας των ανωτέρω οφειλετών της εταιρείας ανά την Ελλάδα και επιβολή άνω των 60 κατασχέσεων.

Όταν, στις 15 Δεκεμβρίου 2017, ο επιστρέψας στα καθήκοντά του Προϊστάμενος των Νομικών Υπηρεσιών εισηγήθηκε γραπτά στο Δ.Σ. την υποβολή μήνυσης κατά παντός υπευθύνου για τις παραπάνω ατασθαλίες, κυρίως των 63.000.000 ευρώ, το Δ.Σ., αποφάσισε να υποβάλει μήνυση όχι κατά των φερόμενων ως υπαιτίων των ατασθαλιών αλλά κατά του Νομικού Συμβούλου για το παραπάνω Πόρισμα. Κατόπιν αυτού ο τελευταίος κινήθηκε νομικά και υπέβαλλε στην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου την μήνυση, που  ερευνήθηκε και κατέληξε τώρα στην άσκηση ποινικών διώξεων.

Τι λέει η ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ

Από την πλευρά της η ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ απαντά ότι για όλες τις περιπτώσεις που καταγγέλλονται  δρομολογήθηκαν νομικές ενέργειες και διεκδικήθηκαν τα οφειλόμενα ποσά βάσει διαδικασιών που είχαν θεσπισθεί. Για τον πρώην Νομικό Σύμβουλο υποστηρίζει ότι αυτός μέσω ψευδούς καταμηνύσεως επιχείρησε  αντιπερισπασμό έναντι των εκκρεμουσών διώξεων που του έχουν ασκηθεί για κακουργηματική απιστία και απάτη κατόπιν μήνυσης της εταιρείας εναντίον του. Επιπλέον αναφέρει ότι υπάρχει εις βάρος του και άλλη μήνυση για απόπειρα απάτης στο δικαστήριο, ηθική αυτουργία σε ψευδορκία και πλαστογραφία καθώς και αγωγή της ΕΘΝΙΚΗ ΑΕΕΓΑ ενώ, κατά αυτού, προτίθενται να στραφούν με αγωγές τα θιγόμενα στελέχη τόσο της ασφαλιστικής όσο και της Εθνικής Τράπεζας. «Όλα τα καταγγελλόμενα είναι αβάσιμα όπως έχει διαπιστωθεί από την διεύθυνση εσωτερικού ελέγχου της ΑΕΕΓΑ και της ΕΤΕ και η δίωξη που ασκήθηκε τώρα  έγινε βάση των ισχυρισμών  του μηνυτή και όχι με βάση κάποια έκθεση οποιουδήποτε ελεγκτικού οργάνου» σημειώνεται.

Πηγή: Realnews

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ