Τετάρτη 24 Απριλίου 2024

Προβλέψεις και ονόματα για τη “μάχη” του δεύτερου γύρου στους Δήμους!

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Προβλέψεις και ονόματα για τη “μάχη” του δεύτερου γύρου στους Δήμους!

Μετά τις προβλέψεις για τις περιφέρειες, αλλά και τα προγνωστικά πριν από τον α΄γύρο για τους δήμους, η aftodioikisi.gr, με βάση το ρεπορτάζ, μετρήσεις στα social media, έρευνες κοινής γνώμης, το κλίμα στην κοινωνία αλλά και τις συμμαχίες, προχωράει σε προγνωστικά για τις ισορροπίες που διαμορφώνονται ενόψει της Κυριακής 2 Ιουνίου στους 100 μεγαλύτερους δήμους. Ισορροπίες που οδηγούν και στους τελικούς νικητές.

  • ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ

Όπως είχε γράψει η aftodioikisi.gr και πριν τον β΄γύρο, όλες οι ενδείξεις οδηγούν στο συμπέρασμα ότι ο Κώστας Μπακογιάννης είναι «ο πιθανότερος νέος δήμαρχος Αθηναίων». Η πρόβλεψη επιβεβαιώθηκε με εμφατικό τρόπο με το 42,6% της περασμένης Κυριακής και τις 25 ποσοστιαίες μονάδες από τον δεύτερο, Νάσο Ηλιόπουλο του ΣΥΡΙΖΑ (16,9%). Με αυτά τα δεδομένα, η υπόθεση β΄γύρος μοιάζει μάλλον τυπική διαδικασία.

  • ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Αν στην πρωτεύουσα η αναμέτρηση την ερχόμενη Κυριακή μοιάζει με τυπική διαδικασία, στην πρωτεύουσα της Μακεδονίας συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο. Το 22,4% του, επίσημου υποψήφιου της ΝΔ, Νίκου Ταχιάου και η διαφορά των 7,5 ποσοστιαίων μονάδων από τον πρώην αντιδήμαρχο του Γιάννη Μπουτάρη, τον, επίσης, «γαλάζιας» απόχρωσης Κωνσταντίνο Ζέρβα (14,9%), του δίνει μόνο ένα μικρό προβάδισμά ενόψει β΄γύρου. Καθώς, δε, υπάρχουν 16.666 ψηφοφόροι της υποψήφια του ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνας Νοτοπούλου (ποσοστό 13,5%) που σίγουρα δεν θα πάνε στον υποψήφιο της ΝΔ, ενώ τμήμα αυτών θα προτιμήσουν τον «αντάρτη», μάλλον οι δυο τους μοιάζει να ξεκινούν από την ίδια αφετηρία. Ως εκ τούτου, αναμένεται μάχη ψήφο με ψήφο, με οποιαδήποτε πρόβλεψη να είναι παρακινδυνευμένη.

  • ΔΗΜΟΣ ΠΕΙΡΑΙΑ
  • Παρόμοια χαρακτηριστικά με αυτά της Αθήνας έχει και η μάχη στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας, στον β΄γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών. Κι αυτό γιατί μετά το 45,3% που πήρε στον α΄γύρο ο νυν δήμαρχος Γιάννης Μώραλης και την διαφορά των 18 και πλέον ποσοστιαίων μονάδων από τον δεύτερο, υποψήφιο της ΝΔ Νίκο Βλαχάκο (27,1%), η ψηφοφορία της ερχόμενης Κυριακής μοιάζει, όπως και στην Αθήνα, με τυπική διαδικασία. Άλλωστε οι σχέσεις Μώραλη -Βλαχάκου είναι εξαιρετικές και οι δυο τους, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, ετοιμάζονται να συγκυβερνήσουν την επόμενη τετραετία.ΔΗΜΟΣ ΠΑΤΡΕΩΝ

Τελειωμένη υπόθεση μοιάζει η νίκη στον β΄γύρο και για τον «κόκκινο» νυν δήμαρχο Κώστα Πελετίδη. Το 40,6% του α΄γύρου (σ.σ. 15 ποσοστιαίες μονάδες περισσότερες από το ποσοστό του 2014, όταν εξελέγη για πρώτη φορά δήμαρχος) και η χαώδης διαφορά των 24 και πλέον ποσοστιαίων μονάδων από τον, δεύτερο, τον «πράσινο» αντιπεριφερειάρχη Αχαΐας Γρηγόρη Αλεξόπουλο (16%), δεν αφήνει περιθώρια για αντίθετες προβλέψεις.

  • ΔΗΜΟΣ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ

Μάχη ψήφο με ψήφο, όπως και στον α΄γύρο, αναμένεται να δώσουν και την ερχόμενη Κυριακή ο νυν δήμαρχος Απόστολος Καλογιάννης που στηρίζεται από το ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ και η αντίπαλος του και το 2014, Ρένα Καλαραριώτου, η οποία στηρίζεται από τη ΝΔ. Το 2014, καθώς υπήρχαν και άλλα ψηφοδέλτια από το χώρο της ΝΔ αλλά και του ΠΑΣΟΚ, οι δύο τους ξεκίνησαν από χαμηλή αφετηρία (σ.σ. 22,6 και 23,2 αντίστοιχα στον α΄ γύρο) με τον νυν δήμαρχο να κερδίζει μάλλον άνετα στο β΄(54,5 έναντι 45,5%). Αυτή τη φορά, χωρίς «αντάρτες», ξεκινούν από ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά (42,5 έναντι 39,8%) και η μάχη αναμένεται ιδιαίτερα αμφίρροπη έως το τέλος, με αποτέλεσμα κάθε πρόβλεψη για τον τελικό νικητή να είναι παρακινδυνευμένη.

  • ΔΗΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

Επανάληψη της μάχης του 2014 με σχεδόν την ίδια διαφορά στον α΄γύρο μεταξύ των δύο μονομάχων (12,7% το 2014, 12,6% την περασμένη Κυριακή) έχουμε στον δήμο Ηρακλείου στην Κρήτη. Στις προηγούμενες εκλογές ο (άφθαρτος τότε) νυν δήμαρχος Βασίλης Λαμπρινός που είχε στηριχθεί ατύπως από τη ΝΔ, είχε καταφέρει να την ανατρέψει και να κερδίσει με ευκολία (59,2 έναντι 40,8%) στον β΄ τον, επί τρεις θητείες, «πράσινο» δήμαρχο Γιάννη Κουράκη. Όμως το 2019 δεν φαίνεται να είναι 2014. Κι αυτό γιατί:

      • Πρώτον, ο κ. Λαμπρινός έχει πίσω του μία πενταετή, μάλλον αποτυχημένη, θητεία.
      • Δεύτερον, η ΝΔ έχει χωρισθεί και ένα τμήμα της στηρίζει ατύπως τον Γ. Κουράκη (στηρίζεται επίσημα από το ΚΙΝΑΛ) και ένα άλλο τον Β. Λαμπρινό.
      • Τρίτον, το «διάλειμμα» στις τρεις συνεχείς θητείες του κ. Κουράκη φαίνεται να λειτουργεί θετικά για την υποψηφιότητά του.
      • Τέταρτον, η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ που με επικεφαλής τον Ηλία Λυγερό κατέλαβε στoν α΄γύρο, την τρίτη θέση με ποσοστό 12,1%, δεν φαίνεται διατεθιμένη να στηρίξει κάποιον από τους δύο μονομάχους. Με αυτά τα δεδομένα, ο πρώην «πράσινος» δήμαρχος έχει προβάδισμα στην αναμέτρηση με τον νυν.
  • ΔΗΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ

Είναι κοινό μυστικό ότι ο, προερχόμενος από την κεντροαριστερά, νυν δήμαρχος Θωμάς Μπέγκας θα προτιμούσε αντίπαλο στον β΄γύρο από τον χώρο της δεξιάς-κεντροδεξιάς. Δηλαδή, είτε την Τατιάνα Καλογιάννη που στηρίζεται από τη ΝΔ (με 19,8% κατέλαβε την τρίτη θέση) είτε, τον πρώην δήμαρχο «γαλάζιο αντάρτη» Νίκο Γκόντα (τέταρτος με 11,7%). Κι αυτό γιατί η έκπληξη των εκλογών, Μωυσής Ελισάφ (23,8%), ως προερχόμενος και ο ίδιος από την κεντροαριστερά, απευθύνεται στο ίδιο ακροατήριο, ενώ, όπως κατέδειξαν και τα αποτελέσματα του α΄γύρου του έκοψε τμήμα των ψήφων του 2014 (33,25 έναντι 30,62% για τον κ. Μπέγκα στις εκλογές του 2014 και του 2019 αντίστοιχα). Παρά τη διαφορά του 6,8% που θεωρητικά δίνει προβάδισμα στον νυν δήμαρχο, φαίνεται ότι η δυναμική που δημιουργείται είναι υπέρ του αντιπάλου του. Συμπέρασμα: Ντέρμπι με μικρό προβάδισμα Ελισάφ, που, όμως, θα κριθεί στις λεπτομέρειες.

  • ΔΗΜΟΣ ΡΟΔΟΥ

Σημαντικό προβάδισμα για να είναι ο νικητής των εκλογών της Κυριακής έχει ο κεντροδεξιός (και με άτυπη στήριξη από τη ΝΔ) ξενοδόχος Αντώνης Καμπουράκης, καθώς επιβεβαιώθηκε, όπως είχε γράψει η aftodioikisi.gr πριν τον α΄γύρο, ότι ο νυν δήμαρχος Φώτης Χατζηδιάκος, που στηρίζεται από το ΚΙΝΑΛ είναι αποδυναμωμένος (39,2 το 2014 30,7% το 2019). Δεν είναι μόνο η διαφορά των σχεδόν 11 ποσοστιαίων μονάδων (10,8%) μεταξύ των δύο αλλά και το γεγονός ότι αφενός ο κ. Καμπουράκης αναπτύσσει δυναμική και αφετέρου ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ Στράτος Καρίκης (τρίτος με 15,09%) στον οποίο θα μπορούσε να ελπίζει ο νυν δήμαρχος, εμφανίζεται ουδέτερος μεταξύ των δύο.

  • ΔΗΜΟΣ ΧΑΝΙΩΝ

Ντέρμπι αναμένεται στον δήμο Χανίων μεταξύ του υποψήφιου της ΝΔ Άρη Παπαδογιάννη και του εντεταλμένου Περιφερειακού Συμβούλου στον τομέα Παιδείας και Δια Βίου Μάθησης Χανίων, Αναπληρωματικό Μέλος Επιτροπής Προγραμματισμού & Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Κρήτης, Παναγιώτη Σημανδηράκη. Αν και ο κ. Παπαδογιάννης έχει προβάδισμα στον α΄γύρο (26, 9 έναντι 19,1% ή 7,8 ποσοστιαίες μονάδες, οι πληροφορίες της aftodioikisi.gr αναφέρουν ότι η Σημανδηράκης έχει περισσότερες εφεδρείες από τον αντίπαλο του. Συγκεκριμένα, παρότι ο ίδιος δημοσίως κράτησε ίσες αποστάσεις, στελέχη και μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων του πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Ευτύχη Δαμιανάκη, που ήταν τρίτος στον α΄γύρο (14,6%), φαίνεται ότι οδεύουν προς τον, προερχόμενο από τον ίδιο πολιτικό χώρο, εντεταλμένο σύμβουλο της Περιφέρειας Κρήτης.

Το ίδιο αναμένεται να συμβεί με μεγάλο τμήμα των ψηφοφόρων του, προερχόμενου από την κεντροαριστερά, νυν δημάρχου Τάσου Βάμβουκα, (πέμπτος με 13,8%), ο οποίος με δήλωσή του έριξε ήδη το «καρφί» του προς τον υποψήφιο της ΝΔ («Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου έγινε σαφές προς όλους, “ποιοι” αμφισβήτησαν αυτή τον στρατηγικό σχεδιασμό για την ανάπτυξη του τόπου μας και οι πολίτες μπορούν να βγάλουν τα συμπεράσματά τους») αλλά και, με δεδομένο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε ότι «στηρίζει με όλες του τις δυνάμεις, στον δεύτερο γύρο, προοδευτικά ψηφοδέλτια σε όλη την Ελλάδα» και ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ τάχθηκε ευθέως υπέρ του, των 2.563 (ποσοστό 5,5%) ψηφοφόρων του υποψηφίου του κόμματος Γιάννη Σαρρή, που κατετάγη έκτος. Παράλληλα, εκτιμήσεις όσων γνωρίζουν τα δημοτικά των Χανίων αναφέρουν ότι και οι ψηφοφόροι του κεντροδεξιού Γρηγόρη Αρχοντάκη (τέταρτος με ποσοστό 14,3%) είναι πολύ πιθανόν να μοιραστούν μεταξύ των δύο μονομάχων. Με αυτά τα δεδομένα, υπάρχει φαβορί στο ντέρμπι και ονομάζεται Παναγιώτης Σημανδηράκης.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ