Παρασκευή 19 Απριλίου 2024

Πυρκαγιά στην Εύβοια: Μάχη για την κατάσβεση σε δύο μέτωπα – Κάηκαν 25.000 στρέμματα (ΒΙΝΤΕΟ)

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Πυρκαγιά στην Εύβοια: Μάχη για την κατάσβεση σε δύο μέτωπα – Κάηκαν 25.000 στρέμματα (ΒΙΝΤΕΟ)

H μεγάλη πυρκαγιά στην Εύβοια, που ξεκίνησε από τα ξημερώματα της Τρίτης, εξακολουθεί να μαίνεται σε δύο μέτωπα.

Το ενθαρρυντικό στοιχείο είναι ότι οι ισχυροί άνεμοι που έπνεαν χθες, πλέον έχουν κοπάσει, γεγονός που βοηθάει το έργο της κατάσβεσης. Αργότερα μέσα στην ημέρα αναμένεται να αυξηθεί και πάλι η ένταση των ανέμων, χωρίς ωστόσο να φτάσει στα χθεσινά επίπεδα.

Δείτε το βίντεο του ΑΝΤ1:

Η πυρκαγιά μαίνεται σε μεγάλη περίμετρο, περίπου 12 χιλιομέτρων. Όπως σημειώνουν από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, δύο είναι τα βασικά μέτωπα, στα βόρεια και νότια του δήμου Διρφύων-Μεσσαπίων, ενώ παράλληλα υπάρχουν διάσπαρτες εστίες. Συγκεκριμένα, οι πυροσβεστικές δυνάμεις δίνουν μάχη στο μέτωπο από Πλατανιά προς Νταμάρια και από το χωριό Μακρυμάλλη προς Πλατανιά.

Οι κάτοικοι σε Μακρυμάλλη, Κοντοδεσπότι, Σταυρό και Πλατανιά παραμένουν μακριά από τα σπίτια τους, καθώς χθες λήφθηκε η απόφαση για την εκκένωση των οικισμών.

Οι δυνάμεις που επιχειρούν αυτή τη στιγμή είναι ενισχυμένες. Από αέρος πραγματοποιούν ρίψεις έξι αεροσκάφη και πέντε ελικόπτερα, όπως και ένα συντονιστικό ελικόπτερο. Σημειώνεται πως έχει φτάσει στη χώρα μας ένα καναντέρ από την Ιταλία και αναμένονται δύο ακόμη, το πρώτο από την Ιταλία και το δεύτερο από την Ισπανία. Αντίθετα, υπήρξε εμπλοκή με τα δύο αεροσκάφη που ζητήθηκαν από την Κροατία.

Οι επίγειες δυνάμεις αποτελούνται από 227 πυροσβέστες με 75 οχήματα, επτά ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο «ΟΛΥΜΠΟΣ». Συνδρομή στο έργο της πυρόσβεσης παρέχουν επίσης δύο ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και ένα ελικόπτερο του Ελληνικού Στρατού, οκτώ μηχανήματα έργου και δέκα υδροφόρες της Περιφέρειας και των Ο.Τ.Α.

Η σημερινή ημέρα, πάντως, αποκαλύπτει ένα τεράστιο μαύρο τοπίο στην κεντρική Εύβοια ανάμεσα σε Ψαχνά, Μακρυμάλλη και Κοντοδεσπότι σε μια μοναδική πευκόφυτη δασωμένη περιοχή που λίγο πριν ήταν καταφύγιο της άγριας φύσης.

Στο βίντεο αποτυπώνεται το μέγεθος της οικολογικής καταστροφής καθώς οι φλόγες μετέτρεψαν σε στάχτη μεγάλες εκτάσεις πευκοδάσους που ήταν καταφύγιο άγριας ζωής.

Δείτε το βίντεο του Adventure Evia:

Εκπρόσωπος Τύπου Πυροσβεστικής: Έχουμε αρκετές αναζωπυρώσεις

“Στην κεντρική Εύβοια η φωτιά βρίσκεται σε εξέλιξη, έχουμε έντονο ανάγλυφο και πυκνή φυτοκάλυψη. Το κομμάτι που μας απασχολεί ιδιαίτερα είναι ανάμεσα στην Πλατάνια, Μακρυμάλλη και Κοντοδεσπότι, εκεί υπάρχει και πυκνή φυτοκάλυψη”, είπε μεταξύ άλλων ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής Βασίλης Βαθρακογιάννης, μιλώντας στον Realfm 97,8.

“Αυτή τη στιγμή έχουμε αρκετές αναζωπυρώσεις στην ευρύτερη περιοχή. Και σήμερα η Πυροσβεστική αλλά και οι υπόλοιποι συναρμόδιοι φορείς και εθελοντές θα δώσουν τη μάχη τους. Ευελπιστούμε ότι με την παροχή και τη συνδρομή από αέρος των εναερίων μέσων με επτά αεροσκάφη, εννέα ελικόπτερα, τα δύο από αυτά του ελληνικού Στρατού, και δύο συντονιστικά της ΕΛ.ΑΣ. θα έχουμε το δυνατόν καλύτερο αποτέλεσμα”, σημείωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής και πρόσθεσε:

“Το μεγαλύτερο βάρος θα δοθεί στην ευρύτερη περιοχή της πυρκαγιάς και κυρίως εκεί που υπάρχει το έντονο ανάγλυφο προκειμένου να μην επεκταθεί η πυρκαγιά από τα όρια που έχει μέχρι στιγμής βρεθεί και αποτυπώνεται… Ευελπιστώ ότι κατά τη διάρκεια της ημέρας και προς το απόγευμα θα είναι πολύ καλύτερη η εικόνα από αυτή που έχουμε αυτή τη στιγμή”.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ