Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Πως οι 48 δόσεις θα καταργήσουν το κίνημα «Δεν Κληρονομώ» (150.000 αιτήσεις το 2018)

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Πως οι 48 δόσεις θα καταργήσουν το κίνημα «Δεν Κληρονομώ» (150.000 αιτήσεις το 2018)

Ένα ισχυρό αντιβιοτικό για να ανακοπεί περαιτέρω εξάπλωση του κινήματος «δεν κληρονομώ» , δηλαδή της τάσης των νεοελλήνων να αποποιούνται τις κληρονομιές των οικογενειών τους εξαιτίας των μεγάλων βαρών, αναμένεται να βάλει η νέα πάγια ρύθμιση οφειλών προς την εφορία που ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών.

Η ρύθμιση αυτή θα δίνει τη δυνατότητα στους κληρονόμους να πληρώνουν τον φόρο κληρονομιάς (και όλους τους έκτακτους φόρους) σε 48 δόσεις. Το σχέδιο φέρεται να έχει την έγκριση των θεσμών και με τις περισσότερες δόσεις, θα περιοριστεί το φαινόμενο της αποποίησης κληρονομιάς, απόφαση στην οποία οδηγούνται εξ ανάγκης δεκάδες χιλιάδες Έλληνες κάθε χρόνο επειδή δεν μπορούν να πληρώσουν τον φόρο. Χαρακτηριστικό είναι την 5ετία 2013-18 υπήρξε μια αύξηση μαμούθ που άγγιξε το  413% στις αιτήσεις αποποίησης κληρονομιάς.

Στοιχεία που σοκάρουν

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια ημερίδας για την αγορά ακινήτων, την οποία διοργάνωσε το Ελληνικό Ινστιτούτο Εκτιμητικής (ΕΛΙΕ) στην Αθήνα, το 2018 ο αριθμός των αποποιήσεων κληρονομιάς άγγιξε τις 150.000, μέγεθος που είναι το υψηλότερο από την έναρξη της οικονομικής κρίσης και μετά. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2013, οι αποποιήσεις δεν είχαν ξεπεράσει τις 30.000, έχοντας πενταπλασιαστεί έκτοτε, δείγμα της συνεχούς επιδείνωσης των οικονομικών των νοικοκυριών.

Χαρακτηριστικό επίσης  είναι πως το 2017, το σχετικό μέγεθος εκτοξεύτηκε στις 130.000, από 54.422 το 2016, αλλά πέρυσι αποδείχθηκε ακόμα χειρότερο έτος, με τον σχετικό αριθμό να αυξάνεται εκ νέου. Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς ακινήτων, το φαινόμενο έχει διττή εξήγηση.

Από τη μια πλευρά, αρκετοί κληρονόμοι αδυνατούν να πληρώσουν τον φόρο κληρονομιάς που προκύπτει και από την άλλη, προτιμάται η αποποίηση κληρονομιάς γιατί κρίνεται ότι το κόστος κατοχής του προς απόκτηση ακινήτου είναι είτε πολύ υψηλό για να μπορέσει να ανταποκριθεί ο κληρονόμος, είτε δυσανάλογο προς το πιθανό όφελος από μια ενοικίαση ή πώληση.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ