Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Π. Σκουρλέτης: Με νικηφόρα σχήματα για μία ισχυρή Τοπική Αυτοδιοίκηση

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Π. Σκουρλέτης: Με νικηφόρα σχήματα για μία ισχυρή Τοπική Αυτοδιοίκηση

Στις Βουλευτικές, Ευρωεκλογές και Αυτοδιοικητικές Εκλογές, εστίασε η συνέντευξη με τον Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., κ. Πάνο Σκουρλέτη, στα Π+Π και epoli.gr με εκείνον να εστιάζει στην κρισιμότητα και των τριών αυτών εκλογικών αναμετρήσεων.

Ο κ. Σκουρλέτης εκφράζει την ανησυχία του για την άνοδο της Ακροδεξιάς, τις κοινωνικές συνέπειες οικονομικών, νεοφιλελεύθερων επιλογών, ανησυχία στην οποία “απαντά” ωστόσο άμεσα, με την παράθεση των θέσεων του.

Ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., προχωράει σε εκτιμήσεις για τα αποτελέσματα των επικείμενων εκλογών, αναφέρεται στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και τους εργαζομένους της -έχοντας διατελέσει Υπουργός Εσωτερικών- καθώς και στα εσωτερικά, πολιτικά δρώμενα, όντας Γραμματέας του κυβερνώντος Κόμματος.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης

-Κύριε Γραμματέα, συνδυάζοντας το πρώην αξίωμα σας, αυτού του Υπουργού Εσωτερικών, με τη νυν ιδιότητά σας, αυτήν του Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., υπάρχει, ενδεχόμενα, αριθμητικός στόχος κερδισμένων Περιφερειών και Δήμων, από το Κόμμα σας, κατά τις Αυτοδιοικητικές Εκλογές του ερχόμενου Μαΐου;

«Επιδιώκουμε ένα νικηφόρο αποτέλεσμα για τα αυτοδιοικητικά σχήματα που στηρίζουμε, έτσι ώστε να ισχυροποιηθεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση, η οποία βεβαίως χαρακτηρίζεται από τα δικά της, πολύ συγκεκριμένα προβλήματα και από ιδιαίτερες αντιθέσεις.

Εστιάσαμε σε αυτό και ενθαρρύναμε ευρύτερα σχήματα συνεργασίας, με κύρια προϋπόθεση στέρεες προγραμματικές συμφωνίες που κινούνται σε αντίθετη κατεύθυνση από τον νεοφιλελευθερισμό, τη μετατροπή των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε “Ανώνυμες Εταιρίες”, τη διαρκή υποστελέχωση και τη συρρίκνωσή τους. Θεωρώ ότι πρόκειται για κατευθύνσεις που εκφράζουν την πλειοψηφία της κοινωνίας. Διότι δεν μπορεί ο πολίτης ή ο αιρετός ο οποίος ασκεί κριτική για το πραγματικό πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού, ιδίως εξειδικευμένου, που δημιούργησαν από το 2010 και έπειτα οι μνημονιακές δεσμεύσεις στους δήμους της χώρας, να χειροκροτεί την υπόσχεση του κ. Μητσοτάκη για επαναφορά της σχέσης προσλήψεων – αποχωρήσεων στο 1 προς 5, ενώ έχουμε ήδη φτάσει στην σχέση 1 προς 1. Σε κάθε περίπτωση, μέλη και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκονται επικεφαλής ψηφοδελτίων ή μετέχουν σε αυτά από διάφορες θέσεις, αλλά δεν κινηθήκαμε με τη λογική των χρισμάτων, ώστε να έχουμε και “ιδιοκτησιακή” αντίληψη για αυτά τα σχήματα.»

“Η εμβληματική θέσπιση της απλής αναλογικής καθοριστικό βήμα ανόθευτης έκφρασης της λαϊκής βούλησης”

-Πώς εννοείτε την ισχυροποίηση της Αυτοδιοίκησης και πώς μπορεί να αποτυπωθεί στην πράξη δια μέσου των Εκλογών;

«Ήδη με την εμβληματική θέσπιση της απλής αναλογικής κάναμε ένα καθοριστικό βήμα για την ανόθευτη έκφραση της λαϊκής βούλησης. Αυτή και μόνο η ριζική δημοκρατική  αλλαγή ισχυροποιεί την Αυτοδιοίκηση, καθώς αποκτούν λόγο και ρόλο πολίτες που μέχρι σήμερα δεν εκφράζονταν από τα μεγαλύτερα σχήματα, αλλά και νέοι άνθρωποι που εάν ήθελαν να έχουν μια σοβαρή ευκαιρία να προσφέρουν στον δήμο ή στην περιφέρεια αναγκάζονταν να ενσωματωθούν σε καθιερωμένα σχήματα.

Η κυβέρνηση, παρά τις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, στήριξε από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ένα βασικό εργαλείο προς αυτή την κατεύθυνση ήταν και η αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου της με μια πρώτη δέσμη ώριμων μεταρρυθμίσεων, τον “Κλεισθένη 1”.

Το νέο πλαίσιο ενισχύει τις διαδικασίες διαβούλευσης και συμμετοχής των πολιτών. Μίλησα ήδη για την απλή αναλογική.

Επιπρόσθετα, έχουμε την ενίσχυση των κοινοτήτων.

Ιδιαίτερη αξία έχει ο νέος θεσμός του Επόπτη ΟΤΑ, ο οποίος αφορά αυστηρά στον έλεγχο νομιμότητας και όχι σκοπιμότητας, με νέα εργαλεία και αξιόπιστες μεθόδους, που θα οδηγήσουν και σε πιο γρήγορες αποφάσεις.

Την ίδια στιγμή, αρχίζουμε να ξετυλίγουμε το μπερδεμένο “κουβάρι” των διάσπαρτων αρμοδιοτήτων ανάμεσα σε ΟΤΑ και υπουργεία, που σε πολλές περιπτώσεις οδηγούν σε μακρόχρονη αδράνεια τους φορείς. Σε συνδυασμό με σχετικές προβλέψεις στο πλαίσιο  της συνταγματικής αναθεώρησης έχουμε πλέον μπροστά μας τα πρώτα σοβαρά βήματα προς την αποσαφήνιση των αρμοδιοτήτων. Μπορώ να συνεχίσω για πολύ. Σημασία έχει ότι το θεσμικό πλαίσιο υπάρχει και θα ενισχυθεί περισσότερο. Μένει να αξιοποιηθεί ουσιαστικά από τις νέες αυτοδιοικητικές Αρχές. Αυτό ελπίζουμε να προκύψει από τις εκλογές. Μια νέα σελίδα για την Αυτοδιοίκηση.»

-Αν οι Ευρωεκλογές θεωρούνται ιστορικά, “πρόκριμα” των Βουλευτικών Εκλογών, μία καλή παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ, στις Αυτοδιοικητικές, πιστεύετε ότι, θα “δείξει” κάτι κι αυτή;

«Θέλουμε να είναι πρόκριμα ενός νέου δρόμου για την Αυτοδιοίκηση και πιστεύω ότι κάτι νέο θα γεννηθεί σε κάθε περίπτωση.

Υπερβαίνουμε το δημαρχοκεντρικό μοντέλο, ενισχύουμε τη διαφάνεια στη διαχείριση, ενθαρρύνουμε τις προγραμματικές συνθέσεις και τις συνεργασίες στη βάση του κάθε προβλήματος. Μιλάμε για δήμους που θα ακούν τον πολίτη και ανάμεσα στις εκλογικές αναμετρήσεις, που δεν θα είναι “τροχονόμοι” εργολαβιών, που θα ιεραρχούν παρεμβάσεις και θα είναι αποτελεσματικοί.»

“Είμαστε αισιόδοξοι για Περιφέρεια Αττικής, Δήμους Αθηναίων, Πειραιά και Θεσσαλονίκης”

-Περιφέρεια Αττικής, Δήμοι Αθηναίων, Πειραιά και Θεσσαλονίκης. Βαρόμετρα… Πόσο εστίασε ο σχεδιασμός σας για τις Αυτοδιοικητικές Εκλογές προς τα εκεί; Πιστεύετε ότι μπορούν να κερδηθούν από τους υποψηφίους σας;

«Ο Νάσος Ηλιόπουλος, η Κατερίνα Νοτοπούλου και ο Νίκος Μπελαβίλας είναι νέα πρόσωπα με φρέσκες ιδέες, υψηλό επίπεδο και όρεξη για προσφορά. Η Ρένα Δούρου στην Περιφέρεια αλλάζει μεθοδικά το πρόσωπο της Αττικής τα τελευταία χρόνια. Κοινό στοιχείο τους είναι ότι πρόκειται για υποστηρικτές μιας προωθητικής διαδικασίας για την Αυτοδιοίκηση στη βάση πολύ συγκεκριμένων χαρακτηριστικών. Ωστόσο, παρά τα κοινά χαρακτηριστικά τους, κάθε υποψηφιότητα, ιδίως των νέων υποψηφίων στον πρώτο βαθμό, αποκτά διαφορετική σημασία για κάθε πόλη.

Για την Αθήνα, η επιλογή του Νάσου, ενός νέου ανθρώπου που δεν προέρχεται από “τζάκια”, που γεννήθηκε και ανήκει σε αυτή την πόλη, σηματοδοτεί μια νέα προσέγγιση που την έχουν ανάγκη όλοι οι κάτοικοί της. Ταυτόχρονα, οι διοικητικές του ικανότητες δοκιμάστηκαν επιτυχώς κατά την άσκηση των καθηκόντων του στην Επιθεώρηση Εργασίας και στη συνέχεια ως μέλος της κυβέρνησης στο υπουργείο Εργασίας.

Η Κατερίνα επέδειξε εξαιρετικά δείγματα γραφής σε κάθε θέση ευθύνης που ανέλαβε, τελευταία ως μέλος, κι αυτή, της κυβέρνησης και εκφράζει όλες εκείνες τις δυνάμεις που δεν θέλουν να παραδοθεί η Θεσσαλονίκη στο μαύρο μέτωπο.

Στον Πειραιά η μάχη έχει ήδη λάβει χαρακτηριστικά αντιπαράθεσης με επιχειρηματικά κέντρα που επιδιώκουν να επηρεάζουν καθοριστικά τη διαχείριση της πόλης. Και ναι, είμαστε αισιόδοξοι για το αποτέλεσμα, βλέποντας και τη θετική δυναμική που αναπτύσσεται γύρω από αυτές τις υποψηφιότητες.»

“Ψηφίζοντας για την Ευρώπη αποφασίζουμε για την Ελλάδα περισσότερο από ποτέ”

-Αν οι δημοσκοπήσεις κάνουν λόγο για διαφορά γύρω στο 9% μεταξύ ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ στις Ευρωεκλογές και ο Αντιπρόεδρος της ΝΔ, Αδ. Γεωργιάδης, θέτει στόχο – “πήχη” 3,5%, ο Γραμματέας ενός Κόμματος υποθέτουμε πως, σίγουρα, θα κάνει λόγο για νίκη. Ισχύει αυτό ή θα μας εκπλήξετε όπως ο Αντιπρόεδρος της Ν.Δ.; Ποιο πιστεύετε ότι, θα είναι το αποτέλεσμα των συγκεκριμένων Εκλογών;

«Διεκδικούμε τη νίκη και το κάνουμε επί ίσοις όροις, αλλά δεν θα προσεγγίσω στοιχηματικά τις εκλογές.

Οι δημοσκοπήσεις, ειδικά τα τελευταία χρόνια, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, έχουν χάσει την αξιοπιστία τους, “υποφέρουν” από αδυναμία προσαρμογής των μεθόδων τους στα νέα δεδομένα.

Το γεγονός είναι ότι, οι δημοσκοπήσεις έχουν αποκλείσει πολλές φορές νίκη του ΣΥΡΙΖΑ και έχουν διαψευστεί παταγωδώς.Επιπρόσθετα, έχουμε να κάνουμε με μία πολύ κρίσιμη εκλογική διαδικασία για την Ευρώπη και την Ελλάδα. Θα έλεγα ότι αυτή τη φορά, ψηφίζοντας για την Ευρώπη αποφασίζουμε για την Ελλάδα περισσότερο από ποτέ. Εξάλλου είναι δεδομένο ότι το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών θα είναι πάρα πολύ σημαντικό και για το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών.

Μπροστά μας έχουμε μια βαθιά πολιτική σύγκρουση με σκληρά διλήμματα, που δεν έχουν να κάνουν μόνο με την άνοδο της ακροδεξιάς στην Ευρώπη και τους κινδύνους που συνεπάγεται μια τέτοια εξέλιξη για τα δικαιώματα, την ειρήνη, τη δημοκρατία. Είναι και μια σύγκρουση με τον νεοφιλελευθερισμό, τη λιτότητα, τις χαμένες ευκαιρίες για τους νέους και τις συνεχείς ζημιές για τον κόσμο της εργασίας. Είναι μια αναμέτρηση ανάμεσα στην ανάγκη για ένα ισχυρό κοινωνικό κράτος και την ζούγκλα των λεγόμενων “ευκαιριών”, που μπορεί να τις αξιοποιήσουν μόνο λίγοι κι εκλεκτοί. Η συνειδητοποίηση αυτών των ζητημάτων από το εκλογικό σώμα θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό το αποτέλεσμα.»

-Η επομένη των Βουλευτικών Εκλογών θα “βρει” το πρώτο Κόμμα να αναζητά εταίρο. Στην περίπτωση που αυτό το πρώτο Κόμμα είναι ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α., ποιος πιστεύετε πως, θα είναι ο εταίρος αυτός; Με άλλα λόγια, ποιο Κόμμα πιστεύετε ότι, είναι κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ;

«Ζητούμενο είναι οι ουσιαστικές προγραμματικές συγκλίσεις που μπορούν να οδηγήσουν σε στέρεες συνεργασίες. Αυτό δεν αφορά μόνο τον ΣΥΡΙΖΑ, ούτε εξαρτάται αποκλειστικά από την “απόστασή” του από τα άλλα πολιτικά κόμματα. Εμείς κάνουμε ό,τι είναι πολιτικά δυνατό για να έρθουν πιο κοντά οι κοινωνικές δυνάμεις που συσχετίζονται, στον ένα ή το άλλο βαθμό, στην πραγματική ζωή και δράση.»   

“Όσο η ηγεσία του ΚΙΝΑΛ λοξοκοιτάει προς τα δεξιά τόσο θα συρρικνώνεται η απήχησή του”

-Προηγούμενες μέρες των Βουλευτικών Εκλογών. Αλήθεια, ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. επιχειρεί να “διεμβολίσει” (ένταξη πρώην στελεχών του) το ΚΙΝ.ΑΛ.;

«Όσο η ηγεσία του ΚΙΝΑΛ λοξοκοιτάει προς τα δεξιά, τόσο θα συρρικνώνεται η απήχησή του και δεν χρειάζεται καμία βοήθεια σ’ αυτό, τα καταφέρνει μια χαρά μόνο του.

Σε ολόκληρη την Ευρώπη δυνάμεις της Σοσιαλδημοκρατίας επαναπροσεγγίζουν τη σχέση τους με την νεοφιλελεύθερη στρατηγική, η οποία όξυνε την οικονομική κρίση σε βάρος των Ευρωπαϊκών λαών και διόγκωσε την πολιτική τάση αποσυναρμολόγησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εμείς αποφασίσαμε να μιλήσουμε ανοιχτά και ισότιμα με πρόσωπα και δυνάμεις της Αριστεράς, της Οικολογίας και της Σοσιαλδημοκρατίας που οριοθετούνται από τον νεοφιλελευθερισμό.»  

-Κεντροαριστερά. Ένα εγχείρημα – ψηλά ιεραρχικά για τον Πρωθυπουργό. Εσωτερική προσπάθεια – ισχυροποίηση του ΣΥΡΙΖΑ ή “βλέπω παρά πέρα”; Ποια η γνώμη σας;

«Κάποιοι μπορεί να ζουν ακόμη στην εποχή της “αριστερής παρένθεσης”, ωστόσο έχουν συντελεστεί βαθιές αλλαγές στο πολιτικό σκηνικό του τόπου. Τις επέβαλλε ο Eλληνικός λαός, φέρνοντας την Αριστερά για πρώτη φορά στην κυβέρνηση. Τίποτα πια δεν θα είναι όπως παλιά. Στο νέο διπολικό πολιτικό σκηνικό, ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία επιχειρεί να απαντήσει σε ερωτήματα και αναγκαιότητες που υπερβαίνουν μικροκομματικές επιδιώξεις και κοντόφθαλμες εκλογικές σκοπιμότητες. Και κοιτάει μακριά, επειδή και οι λόγοι που κάνουν απαραίτητη αυτή τη συμμαχία έχουν μακρόπνοο χαρακτήρα. Δεν μιλάμε βεβαίως για έναν νέο φορέα, ούτε επιδιώκεται η υποκατάσταση φθαρμένων πολιτικών σχημάτων. Δίνεται η δυνατότητα να βρεθούν μαζί, στη βάση μιας ενιαίας προγραμματικής εναλλακτικής πρότασης, κινήσεις και συλλογικότητες από ένα ευρύ φάσμα που, παρά τις διάφορες τους, συντονίζονται, ενώνουν τις δυνάμεις τους, διαμορφώνουν μια νέα, ελπιδοφόρα δυναμική, έναν πολύμορφο αστερισμό.»

“Η προσωπική μου ικανοποίηση προκύπτει όταν προωθώ τις συλλογικές μας θέσεις”

-Γυρίζοντας στην αρχή της συνέντευξης και τη θητείας σας ως Υπουργός Εσωτερικών. Τι έχετε να θυμάστε απ’ αυτή; Για ποια πράγματα λέτε ή θα λέτε “αυτό είναι επί των ημερών μου”.

«Η προσωπική μου ικανοποίηση προκύπτει όταν προωθώ τις συλλογικές μας θέσεις. Η θέσπιση της απλής αναλογικής για την Αυτοδιοίκηση είναι μια τέτοια περίπτωση. Όπως και η κατάρτιση του πρώτου νόμου – “σκούπα” που έλυσε πολλά προβλήματα των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και ενίσχυσε τη θέση των εργαζομένων σ’ αυτούς.

Η δύσκολη, μα επιτυχημένη μάχη που δώσαμε για τις προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στην καθαριότητα στη βάση των αναγκών που καθόρισαν οι ίδιοι οι δήμοι.

Οι πρόσθετες ενισχύσεις στους ορεινούς δήμους, που σε κάποιες περιπτώσεις ξεπέρασαν την ετήσια τακτική τους χρηματοδότηση.

Ο “ΦιλόΔημος”, ένα πρόγραμμα που ήδη έχει ξεπεράσει τα 2 δισ. ευρώ, με χρηματοδοτήσεις εκεί που χρειάζονται περισσότερο και που όλοι αναγνώρισαν ως θετικό. Τόσο θετικό μάλιστα, που ορισμένοι μικρόψυχοι αιρετοί – και μου κάνει εντύπωση αυτό – επαίρονται για το “έργο” τους που πραγματοποιείται μέσω αυτού του προγράμματος. Γιατί εμείς δεν κοιτάξαμε μέσα από “κομματικούς φακούς”, μας ενδιέφεραν οι ανάγκες των πολιτών κι αυτές προτάξαμε. Με διαφάνεια, με θέσπιση διαδικασιών και κριτηρίων ίδιων για όλους για πρώτη φορά. Ακόμη και τις άμεσες έκτακτες ενισχύσεις προς τους δήμους για ζητήματα λειψυδρίας ή την αντιμετώπιση καταστροφών, τις υπερπολλαπλασιάσαμε.

Στην ιθαγένεια, συνδυάσαμε τη λειτουργία ενός σύγχρονου κράτους, με τις αρχές της κοινωνικής δικαιοσύνης.

Μετά από 20 χρόνια αναθεωρήσαμε το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης.

Ουσιαστική δουλειά κάναμε και στα θέματα της ισότητας, η οποία ολοκληρώθηκε τον περασμένο Μάρτιο με τον νόμο για την προώθηση της ουσιαστικής ισότητας των φύλων, την πρόληψη και την καταπολέμηση της έμφυλης βίας.»

“Είμαστε ακόμη μακριά από τις εθνικές εκλογές”

-Κλείνοντας κ. Σκουρλέτη τη συνέντευξη (όχι τυχαία η μη αναφορά στην ιδιότητά σας). Πόσο αποφασισμένος είναι ο υποψήφιος Βουλευτής Πάνος Σκουρλέτης για τη “μάχη του σταυρού” στη Β’ Αθήνας και τους πολίτες της;

«Είμαστε ακόμη μακριά από τις εθνικές εκλογές, αλλά μπορώ και πάλι να σας πω ότι με ενδιαφέρει η συλλογική διάσταση της πολιτικής δράσης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε ατομικό επίπεδο για μένα ή και για οποιοδήποτε μέλος και στέλεχος του κόμματος που δίνει την εκλογική μάχη από οποιαδήποτε θέση.»

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ