Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Ρ. Δούρου: Ελεύθερη χωρίς όρους για την τραγωδία στη Μάνδρα – Τι είπε στην απολογία της

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Ρ. Δούρου: Ελεύθερη χωρίς όρους για την τραγωδία στη Μάνδρα – Τι είπε στην απολογία της

«Πυρά» κατά του προκατόχου της στην Περιφέρεια Αττικής, Γιάννη Σγουρού από τη Ρένα Δούρου η οποία αφέθηκε ελεύθερη, μετά την απολογία της  χωρίς περιοριστικούς όρους, μετά την απολογία της για τη φονική πλημμύρα στη Μάνδρα.

Ελεύθερη χωρίς κανέναν περιοριστικό όρο, αφέθηκε μετά την απολογία της στην 7η τακτική ανακρίτρια, για τις φονική πλημμύρα στη Μάνδρα Αττικής, η απερχόμενη Περιφερειάρχης Αττικής, Ρενα Δούρου.

Λίγο πριν εκπνεύσει η θητεία της, στην Περιφέρεια Αττικής, η κ. Δούρου βρέθηκε αντιμέτωπη με τη Δικαιοσύνη για την καταστροφική πλημμύρα που στοίχισε τη ζωή σε 25 ανθρώπους, τον Νοέμβριο του 2017.

Η κ. Δούρου πέρασε την πόρτα του ανακριτικού γραφείου στις 11.30 το πρωί και κατέθεσε πολυσέλιδο υπόμνημα με τους ισχυρισμούς της για τα αίτια που οδήγησαν στην τραγωδία της Μάνδρας, καθώς είναι ανάμεσα στους εννέα κατηγορουμένους για την υπόθεση αυτή.

Οι κατηγορίες

Η Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας έχει ασκήσει ποινική δίωξη σε βάρος και των εννέα προσώπων που προέρχονται από την Περιφέρεια Αττικής, τους Δήμους Μάνδρας, Ελευσίνας και Μεγαρέων, τα αρμόδια δασαρχεία αλλά και κατά παντός άλλου υπευθύνου για  τα αδικήματα πλημμεληματικού χαρακτήρα που αφορούν, ανά περίπτωση:

– Πλημμύρα από αμέλεια

– Ανθρωποκτονία από αμέλεια δια παραλείψεως κατά συρροή

– Σωματική βλάβη από υπόχρεο δια παραλείψεως κατά συρροή και

– Παράβαση καθήκοντος δια παραλείψεως.

Με τις δύο πραγματογνωμοσύνες ανά χείρας εμφανίστηκε στον ανακριτή η Ρένα Δούρου

Κατά τη διάρκεια της απολογίας της η κ. Δούρου επικαλέστηκε τις δύο πραγματογνωμοσύνες που έχει στα χέρια της, σύμφωνα με τις οποίες ουδεμία ευθύνη φέρουν οι Υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής και προσωπικά η ίδια για σε όσα έγιναν στη Μάνδρα. Ωστόσο, όπως είπε, αγνοήθηκαν από την έρευνα,  τα βασικά σημεία των δύο πορισμάτων, το ένα από τους ελεγκτές Δημόσιας Διοίκησης και το άλλο από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος,  ενώ ζητήθηκαν εξηγήσεις και στη συνέχεια ασκήθηκαν διώξεις μόνο κατά της Δούρου για θέμα που ανάγεται στο 2014…

Αιχμές σε βάρος του Γιάννη Σγουρού για σωρεία παραλείψεων

Η κ. Δούρου άφησε μάλιστα σαφείς αιχμές σε βάρος του προκατόχου της, στην Περιφέρεια Αττικής Γιάννη Σγουρού ο οποίος όμως δεν κλήθηκε ποτέ για εξηγήσεις, παρότι, προκύπτουν συγκεκριμένα ερωτήματα, όπως είπε, για τις ενέργειές του. Στο υπόμνημά της, μάλιστα, αναφέρει, σύμφωνα με πληροφορίες: «Η κ. Δούρου δεν έχει ανάγκη να διαμαρτυρηθεί για τη μη δίωξη των άμεσων και ευθειών παραλείψεων του προκατόχου της κ. Σγουρού. Γνωρίζει την απάντηση, ότι δηλαδή ως πλημμελήματα έχουν παραγραφεί λόγω πενταετίας, ασχέτως του αν η παραγραφή κλείνει στις 31.8.2019 και η προκαταρκτική για τη Μάνδρα διαρκεί ήδη άνω του έτους! Ούτε βεβαίως θα ήθελε να παραπονεθεί για τη «μη» αντιμετώπιση άλλων συγκρίσιμων περιπτώσεων».

Η κουλτούρα της ατιμωρησίας και της ανευθυνότητας

Η απερχόμενη πλέον Περιφερειάρχης επεσήμανε μάλιστα στην ανακρίτρια  πως εκείνη προσέφυγε πρώτη στη Δικαιοσύνη, το ίδιο βράδυ της τραγωδίας στη Μάνδρα, καταθέτοντας αναφορά  στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, με την οποία ζητούσε τη διερεύνηση των αιτίων της καταστροφής. Όπως χαρακτηριστικά τόνιζε στην αναφορά της, «πρέπει να μπει τέλος στην κουλτούρα της ατιμωρησίας και της ανευθυνότητας».

«Μου φορτώνει η έρευνα όλες τις ευθύνες»

Σύμφωνα με τη Ρένα Δούρου, η έρευνα «φορτώνει» στην περιφερειάρχη τις αναρίθμητες, υπάρχουσες ή όχι, παραλείψεις ή πλημμέλειες του οποιουδήποτε υπαλλήλου, οποιασδήποτε υπηρεσίας της Περιφέρειας, χωρίς να στρέφεται προς τις πραγματικές πράξεις ή και παραλείψεις που θα μπορούσαν να αφορούν τις άμεσες αρμοδιότητες ενός περιφερειάρχη.

Τι απάντησε η Ρένα Δούρου για όσα την κατηγορούν

Απαντώντας σε ερωτήσεις της ανακρίτριας, η κ. Δούρου υποστήριξε για όσα της αποδίδει το κατηγορητήριο ότι:

1) Δεν έλεγξε τις Πολεοδομίες. Η κ. Δούρου φέρεται να είπε πως αυτές ανήκουν στην αρμοδιότητα της δημάρχου Μάνδρας κας Κριεκούκη,

2) Δεν προχώρησε στην κατεδάφιση των αυθαιρέτων κτισμάτων. Η κ. Δούρου ανέφερε πως η αρμοδιότητα για το γκρέμισμα ανήκει στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση (τον Συντονιστή κ. Σπύρο Κοκκινάκη),

3) Δεν άσκησε  την εποπτεία του έργου της οδού Κοροπούλη. Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της κ. Δούρου, την αρμοδιότητα αυτή έχει το Δημαρχείο  Μάνδρας,

4) Καθυστέρησε η κατασκευή του δρόμου Μάνδρας – Ελευσίνας. Η κ. Δούρου είπε πως αυτό δεν αποτελεί αντιπλημμυρικό έργο, δεν ανήκει στις αρμοδιότητες της Περιφέρειας αλλά όπως και τόσα άλλα έργα (όπως η ανάπλαση του Φαληρικού όρμου, η στήριξη των δημόσιων νοσοκομείων) υλοποιείται από τη Διοίκηση Δούρου στην Περιφέρεια Αττικής.

Πενταπλασιάστηκαν τα αντιπλημμυρικά έργα

Η κ. Δούρου αναφέρθηκε όμως κατά τη διάρκεια της απολογίας της σε μία σειρά έργων που έχουν ξεκινήσει επί των ημερών της για την αντιπλημμυρική θωράκιση της Αττικής. Κάποια από αυτά, έχουν ολοκληρωθεί ενώ κάποια άλλα, όπως εξήγησε, είναι  βρίσκονται σε εξέλιξη, με ίδιους ή ευρωπαϊκούς πόρους. Πρόκειται για  163 αντιπλημμυρικά έργα, προϋπολογισμού περίπου μισού δις ευρώ. «Για να έχουμε ένα μέτρο σύγκρισης: η προηγούμενη Διοίκηση, το 2014, είχε 57 αντιπλημμυρικά έργα, προϋπολογισμού 60 εκατομμυρίων ευρώ. Η επιμέλεια της Διοίκησης Δούρου για την αντιπλημμυρική προστασία τεκμαίρεται: ο αριθμός των έργων πενταπλασιάστηκε και ο προϋπολογισμός οκταπλασιάστηκε», αναφέρεται στο υπόμνημα.

Κάθε 200 χρόνια τέτοιας έντασης βροχόπτωση

Σύμφωνα με τη Ρένα Δούρου η σφοδρότητα του πλημμυρικού φαινομένου στη Μάνδρα, ήταν τέτοια που αποτέλεσε αντικείμενο έρευνας ακόμη και διεθνών ερευνητικών κέντρων. Φαινόμενο που σύμφωνα με τους επιστήμονες συμβαίνει μία φορά στα 200 χρόνια, κατά άλλους μία φορά στα 500 χρόνια. Όπως δε περιγράφουν οι ειδικοί, έπεσε με πρωτοφανή ραγδαιότητα ένα δίλιτρο μπουκάλι νερού σε 1 cm2, δηλαδή σε επιφάνεια μικρότερη από ένα κουταλάκι του καφέ! Στο φαινόμενο του Νοεμβρίου στη Μάνδρα, είχαμε απορροή υδάτων 150 κυβικά το δευτερόλεπτο.

Το υπόμνημα της Ρένας Δούρου

Στο υπόμνημά της, η κ. Δούρου θέτει μία σειρά ερωτημάτων όπως: α) γιατί δεν κλήθηκε για εξηγήσεις και ο τέως περιφερειάρχης Γ. Σγουρός, που δεν είχε χαρακτηρίσει κατεπείγον το αίτημα προς το δασαρχείο Αιγάλεω για την έκδοση πράξης χαρακτηρισμού του έργου της Αγίας Αικατερίνης, στις 7/4/2014 που το κατέθεσε; β) Πώς και γιατί αποδίδονται για το θέμα αυτό ευθύνες στην  ίδια όταν η ορεινή υδρονομία ανήκει απολύτως στις αρμοδιότητες της αποκεντρωμένης διοίκησης (δασαρχείο); γ) Γιατί ενώ εκείνη είχε μεταβιβάσει τις αντιπλημμυρικές αρμοδιότητες όπως ορίζει ο νόμος, το εισαγγελικό πόρισμα τη θεωρεί υπεύθυνη ως επικεφαλής του φορέα της Περιφέρειας Αττικής, ενώ για τις ευθύνες του αρμόδιου δασαρχείου στρέφεται κατά των προϊσταμένων και όχι κατά του επικεφαλής του φορέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης στην οποία υπάγεται το δασαρχείο;

Στο υπόμνημα, γίνεται εξιστόρηση όσων έγιναν ή δεν μπόρεσαν να γίνουν στα δύο ρέματα της Μάνδρας, τονίζοντας «Το 2003 εγκρίθηκε η τροποποίηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου του Δήμου Μάνδρας και τα δύο αυτά ρέματα εντάχθηκαν στον οικιστικό ιστό της πόλης, με συνέπεια το ρέμα της Αγίας Αικατερίνης να μπαζωθεί και να εξαφανιστεί η κοίτη του.

Επί 7,5 χρόνια (2003 – 2010) δεν ενδιαφέρθηκε κανένας για την εξαφανισμένη αυτή κοίτη. Στις 21.12.2010 λαμβάνεται επιτέλους η απόφαση να ξεκινήσει, όχι το έργο, αλλά η διαδικασία εύρεσης μελετητή ο οποίος θα αναλάβει να εκπονήσει τη μελέτη κατασκευής του έργου.

Έπειτα από 19 μήνες, στις 12.7.2012, υπογράφηκε η σύμβαση με τον μελετητή, ο οποίος ανέλαβε την υποχρέωση να παραδώσει τη μελέτη εντός 15 μηνών, δηλαδή μέχρι την 13.10.2013. Δυστυχώς όμως, η μελέτη δεν μπορούσε να παραληφθεί την ημερομηνία αυτή, αφού δεν είχε εγκριθεί η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, οπότε δόθηκε παράταση συνολικά 10 μηνών για την παραλαβή της. Τελικά η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων εγκρίθηκε από την αποκεντρωμένη διοίκηση στις 2.7.2014.

Συμπερασματικά, μέχρι την ημέρα που ανέλαβε η νέα Περιφερειακή Διοίκηση (1.9.2014), τα γεγονότα είχαν ως εξής:

από το 1993 μέχρι το 2003 δεν έγινε καμία ενέργεια,

από το 2003 έως το 2010 το ρέμα μπαζώθηκε,

η κοίτη εξαφανίστηκε,

ακολούθησε ωστόσο πλήρης απραξία

και, τέλος, από το 2010 έως την 1.9.2014 δεν είχε ακόμη παραληφθεί, τυπικά και ουσιαστικά, η μελέτη κατασκευής του έργου.»

Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως στον αρμόδιο αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Αττικής, Γιάννη Βασιλείου επιβλήθηκε μετά το τέλος της απολογίας του εγγύηση 20.000 ευρώ, ενώ στην απερχόμενη δήμαρχο Μάνδρας Ιωάννα Κριεκούκη,, ουδείς περιοριστικός όρος.

Σε δήλωσή της, βγαίνοντας από το ανακριτικό γραφείο η κ. Δούρου τόνισε:

«Η προφορική η απλή έκφραση υπολείπεται πάντοτε της οδύνης για την απώλεια τόσων ζωών. Με αυτή την πεποίθηση προσήλθα εκείνο το βράδυ, τη νύχτα της τραγωδίας στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, με την πεποίθηση ότι δεν μπορούμε να μην βάλουμε stop στην κουλτούρα της ατιμωρησίας. Και ότι πρέπει να βρίσκονται επιτέλους οι πραγματικοί υπεύθυνοι για όσα συμβαίνουν στην πατρίδα μας  και όχι μόνο στην Αττική. Πιστεύοντας με την ίδια μου την πράξη ότι η δικαιοσύνη οφείλει να αναζητήσει τος πραγματικές αιτίες  και τους πραγματικούς ενόχους και ότι δεν εξυπηρετεί σκοπούς και σκοπιμότητες σήμερα στέκομαι μπροστά σας,  και λέω ότι το απέδειξε για άλλη μια φορά. Ωστόσο πρέπει να μοιραστώ μαζί σας την πραγματική μου ανησυχία για το γεγονός ότι οι άνθρωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης όταν με τόση ευκολία μπορούν να συσταθούν κατηγορητήρια από τον οποιοδήποτε. είναι ένας κακός οιωνός για την αποτελεσματικότητα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ