Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

Σάλος στην Πιερία από την άρνηση στρατιωτικού ιερέα να κοινωνήσει παιδιά με αναπηρίες – Τι απαντά η Εκκλησία

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Σάλος στην Πιερία από την άρνηση στρατιωτικού ιερέα να κοινωνήσει παιδιά με αναπηρίες – Τι απαντά η Εκκλησία

Θεία κοινωνία για όλους όχι όμως και  για τα παιδιά με αναπηρίες, «ευαγγελίζεται» στρατιωτικός ιερέας στις κατασκηνώσεις Λεπτοκαρυάς ο οποίος φέρεται να επέβαλε κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας  τους δικούς του ρατσιστικούς κανόνες  στο μυστήριο, αποκλείοντας από αυτό τα παιδιά με ειδικές ανάγκες.

Όπως κατήγγειλαν οι συνοδοί των παιδιών που φιλοξενούνται στην κατασκήνωση “Νηρηίδες” στη Λεπτοκαρυά Πιερίας, ο ιερέας αρνήθηκε να τα κοινωνήσει γιατί, όπως είπε, «δεν αντιλαμβάνονται». Την απάντηση αυτή φέρεται να έδωσε ο ίδιος ο ιερέας στους συνοδούς των παιδιών τα οποία είχαν πάει στην εκκλησία που βρίσκεται εντός της κατασκήνωσης για να κοινωνήσουν.

Η καταγγελία από τους συνοδούς των παιδιών για να αφυπνιστεί η κοινωνία

Το πρωτοφανές αυτές περιστατικό δημοσιοποίησε μέσω του facebook, μία από τις οκτώ συνοδούς των παιδιών περιγράφοντας όσα απίστευτα έγιναν, την περασμένη Κυριακή, 28 Ιουλίου. Στην ανάρτηση που φέρει τις υπογραφές των συνοδών αναφέρεται:

“Είμαστε σύνοδοι ατόμων με αναπηρίες στην κατασκήνωση Νηρηίδες  στη Λεπτοκαρυά Πιερίας. Αποφασίσαμε σαν φορέας την Κυριακή 28 Ιουλίου στο πλαίσιο ένταξης των παιδιών και κοινωνικοποίησης, να πάμε να παρακολουθήσουμε την λειτουργία της υπαίθριας εκκλησίας που βρίσκεται μέσα στα Κ. Α. Α. Υ. Λεπτοκαρυάς. Την ώρα της θείας κοινωνίας παραχωρήσαμε προτεραιότητα στους εκκλησιαζόμενους για να μην τους φέρουμε σε δύσκολη θέση και όταν επιτέλους ήρθε η ώρα να κοινωνήσουν τα παιδιά μας, ο παπάς αρνήθηκε να τα κοινωνήσει με την δικαιολογία ότι δεν αντιλαμβάνονται.  Φτάνοντας εξοργισμένοι στην κατασκήνωση παραθέσαμε στην πρόεδρο του κέντρου κοινωνικής Πρόνοιας Κεντρικής Μακεδονίας τα γεγονότα και χωρίς να χάσει χρόνο πήγε στο διοικητή της μονάδας των Κ. Α. Α. Υ. για να διευθετήσει το θέμα.

Το ζήτημα πήρε μεγάλη έκταση φτάνοντας μέχρι και τον Ταξίαρχο, ο οποίος και επισκέφθηκε την κατασκήνωση μας με σκοπό να μας γνωρίσει και να ζητήσει συγγνώμη για την απαράδεκτη συμπεριφορά του παπά.

Το κείμενο αυτό είναι μια προσπάθεια αφύπνισης της συνείδησης και ενσυναίσθησης της κοινωνίας απέναντι στα άτομα με αναπηρία που αποτελούν τον αδύναμο κρίκο της!».

Επιβεβαιώνει το περιστατικό η Ιερά Μητρόπολη Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος

Από τη μεριά της η Ιερά Μητρόπολη Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με το περιστατικό. Τονίζει ότι η ένταξη των ΑμεΑ και όλων των ατόμων με ιδιαιτερότητες στην Λειτουργική Ζωή της Εκκλησίας αντιμετωπίζεται ως αδιαμφισβήτητη ποιμαντική προτεραιότητα του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου κ. Γεωργίου και του κλήρου της Πιερίας.

Σύμφωνα με την Εκκλησία, ο Σεβασμιώτατος κ. Γεώργιος βρίσκεται σε επικοινωνία με τις στρατιωτικές αρχές (δεδομένου ότι ο ιερέας υπάγεται στο Σώμα των Στρατιωτικών Ιερέων), με το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και με όλους τους αρμόδιους κοινωνικούς φορείς προκειμένου να διερευνηθεί πλήρως η υπόθεση.

“Σύμφωνα με τους ιερούς κανόνες της Εκκλησίας, κάθε ιερέας φέρει την ευθύνη όχι μόνο για την προπαρασκευή (τελετουργία) της Θείας Κοινωνίας, ευθύνεται όμως και για την ασφαλή μετάδοσή της στους πιστούς, ιδιαίτερα σε ειδικές περιπτώσεις όπως βαριά ασθενείς, βρέφη, υπερήλικες, ΑμεΑ, μη ορθόδοξοι κ.ά. Γι’ αυτό και οι ιερείς που υπηρετούν σε Νοσηλευτικά Ιδρύματα έχουν ανάλογη εμπειρία, την οποία δεν διέθετε ο συγκεκριμένος ιερέας”, σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Θα έπρεπε να είχε γίνει νωρίτερα συνεννόηση με τον ιερέα

“Η Ιερά Μητρόπολη Κίτρους δίδει μεγάλη σημασία στην προετοιμασία των Τιμίων Δώρων εκ μέρους των κληρικών για τη μετάληψη των ατόμων που εντάσσονται στις παραπάνω περιπτώσεις και γι΄ αυτό πάντα προηγείται η κατάλληλη προετοιμασία και συνεννόηση με τον ιερέα.

Oι υπεύθυνοι του Κατασκηνωτικού Κέντρου «Νηρηίδες» θα έπρεπε να έλθουν εγκαίρως σε συνεννόηση με τον στρατιωτικό ιερέα, να συνεργαστούν μαζί του, για την επίτευξη των στόχων του ομαδικού εκκλησιασμού των φιλοξενουμένων ΑμεΑ και την αποφυγή της παρεξήγησης που συνέβη” καταλήγει η ανακοίνωση.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ