Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

«Σήμα κινδύνου» στις ΗΠΑ από τις μολυσματικές ασθένειες που «μαστίζουν» τους αστέγους

NEWSROOM icon
NEWSROOM
«Σήμα κινδύνου» στις ΗΠΑ από τις μολυσματικές ασθένειες που «μαστίζουν» τους αστέγους

Μολυσματικές νόσοι του Μεσαίωνα που χτυπούσαν ανελέητα και αφάνιζαν  τους πληθυσμούς, επανέρχονται στις ΗΠΑ, απειλώντας όχι μόνο το αμερικανικό «όνειρο» αλλά και τη δημόσια υγεία.

Η εξάπλωση του τύφου

Πίσω από τη λάμψη του  Χόλιγουντ,  στα άτυπα «στρατόπεδα» των αστέγων, ο τύφος εξαπλώνεται …αθόρυβα.   Κάτω από τους φωταγωγημένους αυτοκινητοδρόμους του Χόλιγουντ, οι άστεγοι συνυπάρχουν με τα σκουπίδια και τα ποντίκια.  Άνθρωποι εξασθενημένοι, με περιορισμένη ή ανύπαρκτη πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη, εύκολα προσβάλλονται από τύφο που μεταδίδεται από τους μολυσμένους ψύλλους στους αρουραίους ή σε άλλα ζώα.

 Το Τμήμα Δημόσιας Υγείας της Καλιφόρνια, έχει καταγράψει επισήμως  167 περιπτώσεις τύφου από την 1η Ιανουαρίου 2018 μέχρι την 1η Φεβρουαρίου του 2019 ενώ τα στοιχεία έδειχναν 125 το 2013 και  13 το 2008. Τον περασμένο Φεβρουάριο, όμως , το Λος Άντζελες,  σύμφωνα με το californiahealthline.org,  γνώρισε ένα ξέσπασμα της ασθένειας του  τύφου, ενώ, χρειάστηκε μάλιστα να κλείσει τμήμα του Δημαρχείου για απολύμανση καθώς τα τρωκτικά είχαν εισβάλει στο κτίριο.  Εννέα άνθρωπο προσβλήθηκαν από τύφο, στο κέντρο του Λος Άντζελες,  από τους οποίους οι έξι ήταν άστεγοι.

Σε κίνδυνο η δημόσια υγεία

«Η κατάσταση της υγιεινής είναι απλά φρικτή για τους ανθρώπους που ζουν στους δρόμους», δήλωσε ο Δρ. Glenn Lopez, γιατρός του  Well Child & Family Center  που ασχολείται με  τους άστεγους ασθενείς στο  Λος Άντζελες ο οποίος παραλληλίζει την εικόνα που συναντά με τις χώρες του Τρίτου Κόσμου.  Και προειδοποιεί πως οι  μολυσματικές ασθένειες δεν περιορίζονται στους άστεγους πληθυσμούς,. “Ακόμα κι αν κάποιος νομίζει ότι μπορεί να προστατευτεί  από αυτές τις λοιμώξεις κάνει λάθος.”

Η ελλιπής υγειονομική περίθαλψη 

Το μεγάλο πρόβλημα της στέγασης, η ελλιπής υγειονομική περίθαλψη των αστέγων και η απουσία ακόμη και χώρων για να μπορούν να πλένουν τα χέρια τους, είναι μερικές από τις αιτίες που «γεννούν» εκ νέου τις μολυσματικές ασθένειες. « Δεν αποτελούν  έκπληξη.  Είναι μια καταστροφή δημόσιας υγείας”,  δηλώνουν οι υγειονομικοί υπάλληλοι.

Ηπατίτιδα Α «χτυπά» σε Ν. Καλιφόρνια, Οχάιο και Κεντάκυ

Εκτός όμως από τον τύφο, απειλή αποτελεί και η ηπατίτιδα Α, που έχει προσβάλει  περισσότερους από 1.000 ανθρώπους στη Νότια Καλιφόρνια τα τελευταία δύο χρόνια. Μεγάλη έξαρση της ασθένειας αυτής παρατηρείται επίσης στο Οχάιο και το Κεντάκυ, κυρίως μεταξύ των ανθρώπων που είναι άστεγοι ή παίρνουν ναρκωτικά. Οι περισσότεροι άνθρωποι αναρρώνουν μόνοι τους, αλλά η ασθένεια μπορεί να είναι πολύ σοβαρή για εκείνους με ηπατικές παθήσεις.  Με δεδομένη τη δυσκολία συλλογής στατιστικών στοιχείων  από τον «αφανή» για το σύστημα υγείας πληθυσμό των αστέγων,  υπολογίζονται γύρω στις  948 περιπτώσεις ηπατίτιδας Α  το 2017, ενώ  178 το 2018 και το 2019, σύμφωνα με το  κρατικό τμήμα δημόσιας υγείας. 21 ανθρώπινες ζωές χάθηκαν, ως αποτέλεσμα της επιδημίας 2017-18.

Η διάδοση των λοιμωδών 

Στην πολιτεία της Ουάσιγκτον,  περισσότερο διαδεδομένα είναι τα λοιμώδη νοσήματα όπως αυτά που προκαλούνται από τα βακτήρια Shigella ,  τα οποία μεταδίδονται  μέσω κοπράνων  ή τα βακτήρια  Bartonella quintana, που προέρχονται από τις ψείρες.

Οι άστεγοι που κοιμούνται στα παγκάκια ή τα πεζοδρόμιο γίνονται γρήγορα φορείς μικροβίων λόγω του εξασθενημένου ανοσοποιητικού τους συστήματος σε διάφορες λοιμώξεις ή και σε φυματίωση.

Κρίση της δημόσιας υγείας

Οι υπεύθυνοι  δημόσιας υγείας  χρησιμοποιούν όρους όπως “κρίση δημόσιας υγείας” για να περιγράψουν τα κρούσματα και κρούουν τον «κώδωνα του κινδύνου» πως  αυτές οι ασθένειες μπορούν εύκολα να μεταπηδήσουν πέρα από τον άστεγο πληθυσμό.

“Η κρίση των αστέγων μας γίνεται ολοένα και περισσότερο κρίση δημόσιας υγείας”, δήλωσε ο κυβερνήτης της Καλιφόρνιας Gavin Newsom σε  ομιλία του,  τον περασμένο Φεβρουάριο, για την «έκρηξη» της  ηπατίτιδας Α στην επαρχία του Σαν Ντιέγκο, της σύφιλης στην κομητεία Sonoma και του τύφου  στην κομητεία του Λος Άντζελες.

Οι άστεγοι πεθαίνουν στο δρόμο

 Περίπου 553.000 άνθρωποι υπολογίζεται ότι ήταν άστεγοι στα τέλη του 2018 και σχεδόν το ένα τέταρτο από αυτούς ζει  στην Καλιφόρνια. Πέρυσι,  918 πέθαναν  σε ολόκληρη την περιφέρεια του Λος Άντζελες, σε παγκάκια, σιδηροδρομικές γραμμές και πεζοδρόμια, ενώ συνολικά  φτάνουν τους 3.612 οι θάνατοι αστέγων στη συγκεκριμένη κομητεία,  από το 2014 έως το 2018. Σύμφωνα με το Kaiser Health News (KHN), το ένα τρίτο πέθανε σε νοσοκομεία  ενώ οι περισσότεροι άφησαν την τελευταία τους πνοή έξω, σε χώρους στάθμευσης αυτοκινήτων, κάτω από γέφυρες αυτοκινητοδρόμων κλπ. Η μέση ηλικία θανάτου για τους  άστεγους είναι τα  48 χρόνια για τις γυναίκες και τα  51 για τους άνδρες….

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ