Σάββατο 20 Απριλίου 2024

Σαφές μήνυμα: Μη «βαράτε» τους εφοριακούς γιατί οι καμπάνες (Δικαιοσύνης και εφορίας) είναι βαριές

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Σαφές μήνυμα: Μη «βαράτε» τους εφοριακούς γιατί οι καμπάνες (Δικαιοσύνης και εφορίας) είναι βαριές

Η φράση του εκπροσώπου Τύπου της  Ένωσης Εφοριακών Αττικής – Κυκλάδων Γιάννη Χατζησαλάτα είναι ενδεικτική: «Ο καταστηματάρχης στις Σέρρες που έγινε το τελευταίο επεισόδιο με τους εφοριακούς είχε μια παράβαση 250 ευρώ. Τώρα θα πάρει ένα πρόστιμο 2.500 ευρώ, κλείσιμο καταστήματος για ένα μήνα και τακτικό έλεγχο. Αφήστε τις ποινικές κυρώσεις».

Η αλήθεια του λόγου του προκύπτει από την απόφαση του Δικαστηρίου που επέβαλλε   βαριά καμπάνα στον ιδιοκτήτη και συγκεκριμένα φυλάκιση 14 μηνών με αναστολή. Αυτό όμως είναι η κορυφή του παγόβουνου γιατί η υπόθεση παρουσιάζει και άλλες πτυχές.

Αφενός σύμφωνα με το  Άρθρο 66 του ν.4557/18 η τέλεση των εγκλημάτων των άρθρων 308 έως 311, 333, 361 και 361Α του Ποινικού Κώδικα σε βάρος υπαλλήλου του Υπουργείου Οικονομικών και της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), κατά την εκτέλεση της υπηρεσίας του ή για λόγους σχετικούς με την εκτέλεσή της, συνιστά ιδιαίτερα επιβαρυντική περίσταση.

Με άλλα λόγια, οι λεκτικές και σωματικές επιθέσεις που ασκούν ελεγχόμενοι πολίτες σε βάρος υπαλλήλων των Ελεγκτικών Υπηρεσιών κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, χαρακτηρίζονται ως ιδιώνυμο αδίκημα και διώκονται αυτεπάγγελτα, δηλαδή χωρίς να απαιτείται κατάθεση μήνυσης από τους ελεγκτές, επισύροντας τις μέγιστες (αυξημένες) προβλεπόμενες ποινές για τους δράστες.

Επιθέσεις σε συμβολαιογράφους και εφοριακούς

Ταυτόχρονα όμως στους σχεδιασμούς του υπουργείου Δικαιοσύνης,  συγκαταλέγεται, κατά τις ίδιες πληροφορίες, και η επαναφορά της παραγράφου 2 του άρθρου 315 του προγενέστερο Ποινικού Κώδικα για τους δημοσίους υπαλλήλους και τους συμβολαιογράφους που δέχονται επιθέσεις κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.

Η συγκεκριμένη παράγραφος, η οποία καταργήθηκε με τον νέο Ποινικό Κώδικα, προέβλεπε την αυτεπάγγελτη παρέμβαση του εισαγγελέα και την άσκηση δίωξης σε βάρος των δραστών “αν ο παθών είναι δημόσιος υπάλληλος και η πράξη τελέστηκε κατά την εκτέλεση της υπηρεσίας του ή για λόγους σχετικούς με την εκτέλεσή της ή υπάλληλος του πλειστηριασμού κατά τη διαδικασία αναγκαστικής εκτέλεσης και η πράξη τελέστηκε με αφορμή τον πλειστηριασμό”.

Μάλιστα, η διάταξη αυτή ήταν σχετικά πρόσφατη, είχε ψηφιστεί το 2017, με αφορμή τα επεισόδια που σημειώνονταν σε δικαστήρια κατά τη διενέργεια πλειστηριασμών, αλλά και τις επιθέσεις που είχαν δεχτεί από μέλη του “Ρουβίκωνα” συμβολαιογράφοι οι οποίοι διενεργούσαν πλειστηριασμούς, προτού ακόμη η σχετική διαδικασία γίνει ηλεκτρονική.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ