Τετάρτη 17 Απριλίου 2024

Σε πλήρη ετοιμότητα η Κύπρος για την τουρκική γεώτρηση στην κυπριακή ΑΟΖ

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Σε πλήρη ετοιμότητα η Κύπρος για την τουρκική γεώτρηση στην κυπριακή ΑΟΖ

Σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκεται η Κύπρος μετά τις πληροφορίες ότι η Τουρκία άρχισε γεώτρηση εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Πιο συγκεκριμένα, σε δηλώσεις του το πρωί της Δευτέρας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος της Κύπρου μίλησε για την τουρκική γεώτρηση στην κυπριακή ΑΟΖ, τονίζοντας πως η Κυπριακή Δημοκρατία είναι σε πλήρη ετοιμότητα.

Παράλληλα, ο Πρόδρομος Προδρόμου αναφέρθηκε σε «θαλάσσια εισβολή» και ξεκαθάρισε ότι η Λευκωσία έχει στη διάθεσή της μέσα διπλωματικά και νομικά μέσα.

Ο ίδιος υπενθύμισε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει εκδώσει ευρωπαϊκά εντάλματα σύλληψης κατά νομικών και φυσικών προσώπων, που συμμετέχουν στις τουρκικές δραστηριότητες, συνεχίζοντας ότι η αντίδραση της Άγκυρας αποκαλύπτει ότι αυτό αποδίδει ως αποτρεπτικό μέσο.

Τέλος, ο κ. Προδρόμου εξέφρασε την ικανοποίησή του για την απερίφραστη καταδίκη των τουρκικών ενεργειών από Ευρωπαίους και ΗΠΑ.

Οι δηλώσεις Τσίπρα με το ΚΥΣΕΑ

O κ. Τσίπρας, μετά το ΚΥΣΕΑ την Κυριακή, έστειλε το μήνυμα ότι όποιος παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας που είναι κράτος μέλος της Ε.Ε., όποιος παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο στην περιοχή να γνωρίζει ότι θα έχει συνέπειες.

Ο ίδιος έκανε λόγο για επιβολή κυρώσεων εις βάρος της Τουρκίας εάν επιβεβαιωθεί η πραγματοποίηση γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ, ενώ ανέφερε ακόμη ότι όλοι οι Έλληνες θα πρέπει να αισθάνονται απόλυτα ασφαλείς.

Κατά τη διάρκεια των δηλώσεων του, ο ίδιος αναφέρθηκε και στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε εν μέσω του ΚΥΣΕΑ, με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη.

Συγκεκριμένα, ο Πρωθυπουργός είπε για τη συνομιλία τους: «Συμφωνήσαμε να κινηθούμε το επόμενο διάστημα ώστε να προετοιμάσουμε το έδαφος, την επόμενη εβδομάδα, η σύνοδος κορυφής να λάβει τις κατάλληλες αποφάσεις, ακόμα και την υιοθέτηση κυρώσεων, εάν επιβεβαιωθεί ότι έγινε γεώτρηση εντός της κυπριακής ΑΟΖ».

Πηγή: ipop.gr

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ