Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

«Σκληρό» ευρωπαϊκό μήνυμα με αποδέκτη την Τουρκία! Ποια μέτρα σκέφτεται να πάρει

NEWSROOM icon
NEWSROOM
«Σκληρό» ευρωπαϊκό μήνυμα με αποδέκτη την Τουρκία! Ποια μέτρα σκέφτεται να πάρει

Η Τουρκία διαμηνύει σε όλους τους τόνους πως κάνει γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ και την ίδια στιγμή ο αρμόδιος επίτροπος της ΕΕ, Γιοχάνες Χαν, δηλώνει πως οι ενέργειες της Τουρκίας την απομακρύνουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση και εγείρουν το ενδεχόμενο κυρώσεων.

Μιλώντας μετά την συνεδρίαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων ο κ. Χαν σημείωσε πως παρατείνεται η de facto αναστολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία, που τέθηκε σε ισχύ πέρυσι. Προσέθεσε πως οι κινήσεις της Άγκυρας στην κυπριακή ΑΟΖ διαδραμάτισαν ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στην αξιολόγηση των εταίρων.

Τέτοιες «παράνομες ενέργειες», είπε ο κ. Χαν επηρεάζουν αρνητικά ολόκληρο το εύρος των σχέσεων ανάμεσα στην Ένωση και την Άγκυρα.

Ο Γιοχάνες Χαν πρόσθεσε πως υπήρξε έκκληση να εξεταστούν τα κατάλληλα μέτρα που ενδέχεται να ληφθούν σε βάθος της Τουρκίας, δίχως καθυστέρηση. Σε αυτά περιλαμβάνονται η διακοπή χρηματοδότησης και η μη πρόσκληση σε διεθνείς συναντήσεις.

Από εκεί και πέρα «Για πρώτη φορά η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφασίζει μέτρα εις βάρος της Τουρκίας για παραβίαση του διεθνούς δικαίου και συγκεκριμένα για τις ενέργειές της στην Κυπριακή ΑΟΖ» επισημαίνουν διπλωματικές πηγές μετά τη σημερινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ στο Λουξεμβούργο. «Στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων δόθηκε μια σκληρή μάχη της Ελλάδας» προσθέτουν.

Τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα-Τουσκ

Τηλεφωνική επικοινωνία για τις προκλήσεις της Τουρκίας, είχε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε με τον κ. Τουσκ, ο πρωθυπουργός ζήτησε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το οποίο θα συνέλθει το διήμερο 20-21 Ιουνίου, να καταδικάσει απερίφραστα τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Επιπλέον, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο πρέπει να εξετάσει συγκεκριμένα μέτρα κατά των εμπλεκόμενων στις παράνομες δραστηριότητες, εφόσον η Τουρκία επιμείνει στην παραβίαση του διεθνούς δικαίου.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ