Πέμπτη 25 Απριλίου 2024

Η… σκοτεινή Θεσσαλονίκη αρέσει και είναι… sold out!

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Η… σκοτεινή Θεσσαλονίκη αρέσει και είναι… sold out!

Η… σκοτεινή Θεσσαλονίκη ιντριγκάρει και αρέσει. Αυτό τουλάχιστον αποδεικνύει το τεράστιο ενδιαφέρον που εκδηλώνουν επισκέπτες αλλά και ντόπιοι για θεματικές ξεναγήσεις που εστιάζουν σε σκοτεινές ιστορίες, εγκλήματα και βίαια γεγονότα που σημάδεψαν την πόλη και έγιναν κομμάτι της σημερινής της ταυτότητας.

Είναι ενδεικτικό πως στον θεματικό περίπατο «Σκοτεινή Μνήμη», τον οποίο εμπνεύστηκε η ομάδα «Thessaloniki Walking Tours», που από το 2013 ξεναγεί με διαφορετικό τρόπο τον κόσμο στη Θεσσαλονίκη, έχουν συμμετάσχει χιλιάδες άνθρωποι τα τελευταία χρόνια. Η ίδια ομάδα δε εγκαινιάζει αυτό τον καιρό μια νέα θεματική ξενάγηση, γύρω από την υπόθεση Παγκρατίδη -του επονομαζόμενου «δράκου του Σέιχ Σου»- που συγκλόνισε τη Θεσσαλονίκη, η οποία είναι ήδη sold out.

Η «Σκοτεινή Μνήμη» αναδεικνύει, σύμφωνα με την ιδρύτρια του Thessaloniki Walking Tours, Εύη Καρκίτη, άγνωστες γωνιές της Θεσσαλονίκης και αποκαλύπτει την ταυτότητα μιας πόλης σε μετάβαση. Μυστήριο, δολοφονίες, μυστικές πτυχές της ιστορίας και σημεία που κρύβουν απώλειες και τραύματα γίνονται η βάση της πυκνής αφήγησης για μια διαδρομή στο κέντρο της πόλης.

Η ξενάγηση ξεκινά από τη σφαγή των προξένων, στα τέλη του 19ου αιώνα, για να συνεχίσει στον 20ο με τη δολοφονία του βασιλιά Γεωργίου του Α’ από τον Αλέξανδρο Σχινά, στη συμβολή των οδών Αγίας Τριάδας και Β. Όλγας, πηγαίνει στην απεργία των καπνεργατών το 1936, στην εξόντωση των Εβραίων της Θεσσαλονίκης και σε δύο δολοφονίες, αυτή του Λαμπράκη και εκείνη του Αμερικανού δημοσιογράφου, Τζορτζ Πολκ. Από την Πλατεία Αριστοτέλους έως το Διοικητήριο και από τη Συναγωγή των Μοναστηριωτών έως τον Φραγκομαχαλά και το λιμάνι της πόλης η ξενάγηση μοιράζεται με τον κόσμο αυτά που άφησε πίσω του ο συγκλονιστικός 20ος αιώνας της Θεσσαλονίκης.

«Το γεγονός ότι πρόκειται για άγνωστες και σκοτεινές ιστορίες που συνέβησαν στην πόλη των λαμπρών μνημείων είναι αυτό που κυρίως ιντριγκάρει τον κόσμο» λέει η κα Καρκίτη.

Σύμφωνα με την εφημερίδα “δημοκρατία” βορείου Ελλάδας είναι μεγάλο το ενδιαφέρον και για την ξενάγηση γύρω από την υπόθεση Παγκρατίδη. Μάλιστα, η επόμενη θα γίνει στις 16 Φεβρουαρίου, ημέρα εκτέλεσής του, και θα ξεκινήσει από το Γεντί Κουλέ, εκεί όπου τελείωσαν όλα. Σε αυτόν τον περίπατο φωτίζεται η ιστορία σε συνδυασμό με το ποια ήταν η στάση της Θεσσαλονίκης απέναντί της.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ