Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

Τον Ιανουάριο του 2020 ο δεύτερος βαθμός της υπόθεσης δολοφονίας του Μπακαρί Χέντερσον

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Τον Ιανουάριο του 2020 ο δεύτερος βαθμός της υπόθεσης δολοφονίας του Μπακαρί Χέντερσον

Για τις 8 Ιανουαρίου του 2020 στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο Πατρών προσδιορίστηκε ο δεύτερος βαθμός της υπόθεσης δολοφονίας του Αμερικάνου τουρίστα Μπακαρί Χέντερσον. Ο νεαρός τουρίστας έχασε τη ζωή του στο Λαγανά της Ζακύνθου το 2017.

Υπενθυμίζεται, ότι η έφεση που κατατέθηκε από τον εισαγγελέα ήταν «καταπέλτη» σε βάρος των κατηγορουμένων για την δολοφονία του Μπακαρί Χέντερσον, καθώς σε αυτήν υποστηρίζει ότι οι κατηγορούμενοι έπεσαν «στα μαλακά» με την απόφαση του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου που τους επέβαλε ποινές κάθειρξης από 5 έως 15 χρόνια, ενώ αντιθέτως κατά την κρίση του εκείνοι ήταν αποφασισμένοι να σκοτώσουν.

«Προέκυψε ότι το θύμα υπέστη έναν ανηλεή ξυλοδαρμό, που προσομοίαζε με το λεγόμενο λιντσάρισμα. Στο τέλος της καταδίωξης, αν δεν κατόρθωνε να διαφύγει (πράγμα σχεδόν αδύνατο), με τον έναν ή τον άλλον τρόπο θα ήταν νεκρός», ανέφερε ο εισαγγελικός λειτουργός, κάνοντας λόγο για προδιαγεγραμμένο τέλος. Μάλιστα, επεσήμανε ότι αν οι δράστες ήθελαν μόνο την τιμωρία του 23χρονου, όπως υποστηρίζουν, δεν θα τον χτυπούσαν στο κεφάλι.

Στο δικόγραφο γίνεται λόγος για εσφαλμένη κρίση του δικαστηρίου σχετικά με την μετατροπή της κατηγορίας από ανθρωποκτονία από πρόθεση, σε σκοπούμενη θανατηφόρα σωματική βλάβη, με τον εισαγγελέα να καταδεικνύει και την στάση των κατηγορουμένων μετά τον ξυλοδαρμό του άτυχου τουρίστα.

«Ο ανθρωποκτόνος σκοπός τους επιβεβαιώνεται και από την ακολουθήσασα του ξυλοδαρμού συμπεριφορά τους, αφού εγκατέλειψαν το θύμα αιμόφυρτο και έφυγαν, αδιαφορώντας για το τι είχε συμβεί, με κρύο αίμα, χωρίς κανείς από αυτούς να ενδιαφερθεί για την περαιτέρω πορεία της υγείας του».

Λανθασμένη βρήκε την κρίση του δικαστηρίου και για τον Έλληνα μπάρμαν που συμμετείχε στον άγριο ξυλοδαρμό και μετά τη δίκη βγήκε από τη φυλακή.

«Περαιτέρω το δικαστήριο έσφαλε και ως προς την ποινική μεταχείριση του κατηγορούμενου Γ.Σ. με τη μετατροπή της κατηγορίας του από άμεση συνέργεια σε ανθρωποκτονία από πρόθεση, σε απλή σωματική βλάβη, ενώ, αν αξιολογούσε ορθά την επιδειχθείσα από αυτόν συμπεριφορά, θα έπρεπε να καταδικάσει αυτόν τουλάχιστον για απλή συνέργεια σε ανθρωποκτονία από πρόθεση, διότι και αυτός, που είχε ήδη συμμεριστεί, πριν αποφασιστεί εντός του μπαρ η καταδίωξη του θύματος, την εκδηλωθείσα εκεί πρόθεση των συγκατηγορουμένων του να τιμωρήσουν το θύμα, τέθηκε και ο ίδιος προθύμως στην καταδίωξη του θύματος».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ