Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Στην τελική ευθεία η κατάργηση των capital controls;

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Στην τελική ευθεία η κατάργηση των capital controls;

Στην τελική ευθεία για την πλήρη κατάργηση των capital controls βρίσκονται κυβέρνηση, ΤτΕ και εμπορικές τράπεζες της χώρας. Οι σχετικές ανακοινώσεις αναμένονται το αργότερο μέσα στον Σεπτέμβριο, όπως ανέφερε το ΘΕΜΑ.

Ο πρώτος μήνας του φθινοπώρου θα είναι καθοριστικός για την οικονομία, καθώς το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί θα εντατικοποιήσουν τις διαβουλεύσεις για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2020 και την 4η μεταμνημνημονιακή αξιολόγηση.

Το υπουργείο Οικονομικών, σε συνεννόηση με την κεντρική τράπεζα, έχει ετοιμάσει τις απαραίτητες διατάξεις για να αρθούν οι τελευταίοι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων και τις έχει στείλει, όπως προβλέπεται, στο εξωτερικό, ώστε το ζήτημα να διευθετηθεί το συντομότερο δυνατό.

Από την πλευρά της, η Τράπεζα της Ελλάδος έχει εισηγηθεί στην κυβέρνηση την πλήρη άρση των capital controls και έχει συντάξει μελέτη επιπτώσεων, από την οποία προκύπτει ότι δεν προβλέπεται κανένας κίνδυνος για την ευστάθεια του τραπεζικού συστήματος από το οριστικό τέλος στους κεφαλαιακούς περιορισμούς. Επίσης οι εμπορικές και οι συνεταιριστικές τράπεζες της χώρας έχουν, σύμφωνα με πληροφορίες, εκφράσει εγγράφως τη συγκατάθεσή τους για την πλήρη απελευθέρωση της κίνησης κεφαλαίων.

Η Ελλάδα είχε την αρνητική πρωτιά

Τα capital controls συμπλήρωσαν στο τέλος Ιουνίου τέσσερα χρόνια ζωής. Πρόκειται για ακριβώς τον διπλάσιο χρόνο σε σύγκριση με την Κύπρο, η οποία ήταν η πρώτη χώρα της ευρωζώνης που δοκιμάστηκε από περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων, αλλά κατάφερε να επιστρέψει πλήρως στην κανονικότητα τον Απρίλιο του 2015, ένα χρόνο προτού ολοκληρώσει το δικό της Μνημόνιο.

Η Ελλάδα είχε την αρνητική πρωτιά να βγει πριν από ένα χρόνο από το 3ο Μνημόνιο χωρίς να έχει απελευθερωθεί πλήρως η κίνηση κεφαλαίων.

Οι περιορισμοί στις αναλήψεις μετρητών από τραπεζικούς λογαριασμούς και στις συναλλαγές στο εσωτερικό της χώρας ήρθησαν την 1η Οκτωβρίου 2018, όμως εξακολουθούν να υφίστανται περιορισμοί στη μεταφορά χρημάτων προς το εξωτερικό (αποστολή εμβασμάτων, πραγματοποίηση επενδύσεων, αγορές σε ξένα ηλεκτρονικά καταστήματα) από ιδιώτες και επιχειρήσεις.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ