Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Στη Βουλή το νομοσχέδιο για τις προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ – Τι αλλάζει στις διαδικασίες

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Στη Βουλή το νομοσχέδιο για τις προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ – Τι αλλάζει στις διαδικασίες

Κατατέθηκε στη Βουλή το σχέδιο νόμου του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης για την ενδυνάμωση του Α.Σ.Ε.Π. την ενίσχυση και την αναβάθμιση Δημόσιας Διοίκησης.

Στο σχέδιο νόμου (που αποτελείται από 65 άρθρα), προβλέπεται μεταξύ άλλων ετήσιος στρατηγικός σχεδιασμός για τις προσλήψεις στο Δημόσιο, απλοποίηση και επιτάχυνση των διαδικασιών προσλήψεων μέσω ΑΣΕΠ.

Οι ανάγκες για την επόμενη τετραετία

Αυτό σημαίνει ότι μέχρι το τέλος Ιανουαρίου κάθε έτους, τα υπουργεία θα καταρτίζουν σχέδιο με τις εκτιμώμενες ανάγκες τους (και των εποπτευόμενων φορέων) σε προσωπικό για την επόμενη τετραετία.

Το σχέδιο θα αποστέλλεται στο υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης, το οποίο με βάση αυτό θα συντάσσει συγκεντρωτικό τετραετές σχέδιο προγραμματισμού προσλήψεων. Κατ’ εξαίρεση, οι ανάγκες για την περίοδο 2020-2023 θα υποβληθούν έως τις 29 Μαρτίου 2019.

Επιπλέον, μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου κάθε χρόνου τα υπουργεία θα καταρτίζουν καταστάσεις με το αιτούμενο προς έγκριση πρόσληψης τακτικό και εποχικό προσωπικό για το επόμενο έτος, συμπεριλαμβανομένων των εποπτευόμενων φορέων, ενώ για τις προσλήψεις στους ΟΤΑ συντάσσεται ξεχωριστό αίτημα από το υπουργείο Εσωτερικών.

Συνολικό σχέδιο προγραμματισμού προσλήψεων

Με βάση τα αιτήματα των φορέων, το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης καταρτίζει το συνολικό σχέδιο προγραμματισμού προσλήψεων του επόμενου έτους και εκδίδεται μία και μόνον εγκριτική πράξη για τα αιτήματα.

Ο εγκεκριμένος προγραμματισμός θα αποστέλλεται στο ΑΣΕΠ, για να διαμορφώσει τον προγραμματισμό του για τις προσλήψεις, ενώ δίνεται η δυνατότητα να ενοποιούνται τα αιτήματα σε μία ενιαία κατά κλάδους/ειδικότητες προκήρυξη. Επίσης, το ΑΣΕΠ θα έχει τη δυνατότητα να προκηρύσσει περισσότερους πανελλαδικούς διαγωνισμούς ανά έτος, αντί του ενός που ισχύει σήμερα, ενώ για τη αποφυγή γραφειοκρατικού φόρτου, παρέχεται η ευχέρεια να υπάρξουν προκηρύξεις για τα δύο πρώτα έτη του τετραετούς σχεδιασμού.

Δεν θα υποβάλλουν στο ΑΣΕΠ τα δικαιολογητικά

Οι υποψήφιοι για πρόσληψη δεν θα υποβάλλουν στο ΑΣΕΠ τα απαιτούμενα δικαιολογητικά με την αίτηση συμμετοχής τους σε προκήρυξη, όπως ισχύει σήμερα, αλλά η κατάταξη στους πίνακες προτεραιότητας γίνεται με βάση τα στοιχεία που δηλώνονται στην αίτηση.

Δικαιολογητικά θα καλούνται να υποβάλουν πριν από την ανάρτηση των προσωρινών πινάκων διοριστέων οι υποψήφιοι που αντιστοιχούν στον αριθμό του συνόλου τω θέσεων που προκηρύχθηκαν προσαυξημένο κατά 50%.

Οι προσωρινοί πίνακες θα αναρτώνται αφού ολοκληρωθεί ο έλεγχος των δικαιολογητικών. Στόχος αυτής της διαδικασίας είναι η μείωση του γραφειοκρατικού βάρους και η ταχύτερη ολοκλήρωση των διαδικασιών πρόσληψης.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ