Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Στις 28 Φεβρουαρίου η δίκη για τον θάνατο της 16χρονης Κωνσταντίνας Αναγνώστη

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Στις 28 Φεβρουαρίου η δίκη για τον θάνατο της 16χρονης Κωνσταντίνας Αναγνώστη

Στο τέλος Φεβρουαρίου θα ανοίξει η αυλαία της υπόθεσης θανάτου της 16χρονης Κωνσταντίνας Αναγνώστη, καθώς το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Πρέβεζας έδωσε διακοπή για τις 28 Φεβρουαρίου. Κατηγορούμενος στην υπόθεση είναι ο οδηγός ταξί, στον οποίο η μητέρα της Κωνσταντίνας είχε αναθέσει τη μεταφορά της από την Ελλάδα στην Αλβανία και τις εκεί της μετακινήσεις, προκειμένου να επισκεφθεί οδοντίατρο.

Όλα ξεκίνησαν στις 15 Νοεμβρίου του 2014 με το ταξίδι της άτυχης 16χρονης στην Αλβανία. Η Δικαιοσύνη χρειάστηκε 4 χρόνια για να καταλήξει σε ένα συμπέρασμα σχετικά με το τι πραγματικά συνέβη στην ανήλικη κοπέλα, που κατέληξε νεκρή στο νοσοκομείο. Σύμφωνα με το σκεπτικό του παραπεμπτικού βουλεύματος “την 15/11/2014 και ενώ είχε πάει πριν για οδοντική αλλά και γυναικολογική εξέταση (έκτρωση) περίπου στη 13:00 ενώ η Κωνσταντίνα βρισκόταν στο ταξί του κατηγορουμένου έχασε της αισθήσεις της. Εκείνος καθυστέρησε αδικαιολόγητα να την μεταφέρει στο πλησιέστερο νοσοκομείο, και την πήγε στους Αγίους Σαράντα δύο ώρες μετά ενώ χρειαζόταν μόνο 20 λεπτά. Αποτέλεσμα της καθυστέρησης αυτής ήταν να μην της παρασχεθούν έγκαιρα οι πρώτες βοήθειες και να εισαχθεί στο νοσοκομείο νεκρή. Ο θάνατος της κοπέλας προήλθε σύμφωνα πάντα με το βούλευμα από την χορήγηση υπερβολικής ποσότητας λιδοκαΐνης η οποία της χορηγήθηκε κατά την διάρκεια γυναικολογικής επέμβασης στην οποία ο οδηγός γνώριζε ότι έχει υποβληθεί το κορίτσι”.

Η αρχική ιστορία ήθελε την 16χρονη Κωνσταντίνα να πηγαίνει για εξέταση στον οδοντίατρο στην Αλβανία με το ταξί φίλου της μητέρας της. Κατά την επιστροφή της αισθάνθηκε έντονη αδιαθεσία και λιποθύμησε μέσα στο ταξί. Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο στους Αγίους Σαράντα όπου οι γιατροί διαπίστωσαν το θάνατό της με το πόρισμα της ιατροδικαστικής εξέτασης στην Αλβανία να δίνει αρχικά ως αιτία θανάτου της, εγκεφαλική αιμορραγία.

Ωστόσο, ο πατέρας της ήταν πεπεισμένος πως κάτι άλλο είχε συμβεί γι’ αυτό και ζήτησε να γίνει νεκροψία και στην Ελλάδα. Ο Έλληνας ιατροδικαστής που κλήθηκε να διενεργήσει τη νεκροψία πριν από την κηδεία της Κωνσταντίνας δεν μπόρεσε να επιβεβαιώσει τα αίτια θανάτου, καθώς όπως διαπίστωσε έλειπαν ο εγκέφαλος και σχεδόν, όλα της τα ζωτικά όργανα. Από βιολογικό υλικό (αίμα και ούρα) που πήραν από το πτώμα της Κωνσταντίνας και τις τοξικολογικές εξετάσεις, διαπίστωσε την ύπαρξη στο σώμα της 16χρονης μεγάλης ποσότητας λιδοκαΐνης, ουσίας που χρησιμοποιείται ως τοπικό αναισθητικό ή αντιαρρυθμικό φάρμακο σε περίπτωση καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνησης.

Μετά από εντολή της εισαγγελέως Ιωαννίνων, διατάχθηκε να έρθουν τα όργανα της Κωνσταντίνας στην Ελλάδα προκειμένου ο ιατροδικαστής να καταλήξει σε ασφαλές συμπέρασμα για τα αίτια θανάτου. Το αλβανικό ιατροδικαστικό ινστιτούτο όμως έστειλε τμήματα των οργάνων της 16χρονης και δύο φιαλίδια αίμα. Από αυτά, ο Βουγιουκλάκης, θεώρησε ότι σωστά καταλήγουν οι Αλβανοί ιατροδικαστές στο αίτιο θανάτου «υπεραχνοειδή αιμορραγία του εγκεφάλου», αλλά δεν μπορούσε να είναι σίγουρος ότι όντως τα όργανα που έχουν σταλεί ανήκουν στην Κωνσταντίνα.

Ο ρόλος της μητέρας

Για την υπόθεση έχει κατηγορηθεί και η μητέρα της Κωνσταντίνας, η οποία υποστηρίζει ότι ο λόγος που πήγε την μικρή σε οδοντοτεχνίτη στους Αγίους Σαράντα, ήταν γιατί το κόστος ήταν το μισό από ό,τι να έβαζε σιδεράκια στα Γιάννενα. Σύμφωνα με την ίδια, η μικρή είχε κάνει το δρομολόγιο αυτό πολλές φορές είτε με εκείνη, είτε με τον ταξιτζή που κατηγορείται.

Η εισαγγελία πρωτοδικών Ιωαννίνων άσκησε δίωξη και στην μητέρα της άτυχης Κωνσταντίνας για το αδίκημα της υπόθαλψης εγκληματία, καθώς όπως αναφέρει το κατηγορητήριο, “η μητέρα έλαβε ένα τηλεφώνημα από το κινητό της Κωνσταντίνας στις 13.49 στις 15/11/2014, δηλαδή την ημέρα που πέθανε το κορίτσι. Σύμφωνα με την εισαγγελία αλλά και τα στοιχεία που προέκυψαν στην ανάκριση, ο θάνατος της Κωνσταντίνας επήλθε μεταξύ 13.00 με 13.30, ενώ είχε φύγει από το οδοντιατρείο και είχε πάει σε ιδιωτική κλινική για γυναικολογική επέμβαση. Στο τηλεφώνημα αυτό, σύμφωνα πάντα με το βούλευμα, αναζητήθηκε η μητέρα προκειμένου να ενημερωθεί για επιπλοκή στην επέμβαση, καθώς μετά από λίγα λεπτά το κινητό της Κωνσταντίνας τηλεφωνεί και στον οδηγό ταξί.

Γεγονός παράξενο, καθώς ο οδηγός έχει καταθέσει ότι τις ώρες αυτές είχε παραλάβει την Κωνσταντίνα και ήταν στο δρόμο της επιστροφής. Κατά συνέπεια λοιπόν, όπως αναφέρεται και στο βούλευμα, τα τηλεφωνήματα αυτά έγιναν από την κλινική για να ενημερωθούν και οι δύο για το πρόβλημα.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ