Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

Στο Μπέλφαστ οι εργασίες του φθινοπωρινού Συνεδρίου των Ευρωπαίων Ποινικολόγων (ΦΩΤΟ)

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Στο Μπέλφαστ οι εργασίες του φθινοπωρινού Συνεδρίου των Ευρωπαίων Ποινικολόγων (ΦΩΤΟ)

Στο Μπέλφαστ της Βόρειας Ιρλανδίας, στο επίκεντρο των συνεπειών του Brexit, έλαβαν χώρα οι εργασίες του φθινοπωρινού Συνεδρίου των Ευρωπαίων Ποινικολόγων (European Criminal Bar Association) στις 4 και 5 Οκτωβρίου 2019.

Το θέμα του Συνεδρίου αφορούσε τις ραγδαίες εξελίξεις το θέμα της εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε. και τις ακόλουθες συνέπειες στο χώρο της ποινικής δικαιοσύνης και της δικαστικής συνεργασίας μεταξύ των ευρωπαικών κρατών.

Όπως τονίστηκε απο τους ομιλητές, μεταξύ των οποίων ήταν και ο Γενικός Εισαγγελέας της Βόρειας Ιρλανδίας John Larkin QC , υπάρχουν ανησυχίες πως τυχόν άτακτο Brexit αφήνει στον αέρα  Ευρωπαικά Εντάλματα Σύλληψης που έχουν εκδοθεί από άλλες ευρωπαικές χώρες και αφορούν πρόσωπα που φυγοδικούν στο Ηνωμένο Βασιλειο.

O άνω κίνδυνος αφορά και σημαντικά ελληνικά εντάλματα για  πρόσωπα που αναζητούν οι ελληνικές αρχές στο Ηνωμένο Βασίλειο πχ η πρώην δικαστικός κατηγορούμενη για το παραδικαστικό Αντωνία Ηλία.

Επίσης, το διαφαινόμενο άτακτο Brexit φέρνει μαζί του φόβους για επανεμφάνιση της βίας και των συγκρούσεων στο ευαίσθητη περιοχή της Βόρειας Ιρλανδίας, με συνεπακόλουθο κίνδυνο για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ασφάλεια.

To Συνέδριο είχε και ελληνική παρουσία με την συμμετοχή του Έλληνα Ποινικολόγου Αλέξη Αναγνωστάκη, ο οποίος, ως εισηγητής ομιλητής, τόνισε την ανάγκη προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε περίπτωση Brexit καθώς και την πρωτοφανή  αύξηση ανά την Ευρώπη των διώξεων πολιτικού περιεχομένου με θύματα δικαστές (Πολωνία, Τουρκία κλπ)

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ