Σάββατο 20 Απριλίου 2024

Σύλληψη του Σουδανού δικτάτορα Αλ Μπασιρ!

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Σύλληψη του Σουδανού δικτάτορα Αλ Μπασιρ!

Μετά από 30 χρόνια στην εξουσία, ο πρόεδρος του Σουδάν Ομάρ αλ Μπασίρ απομακρύνθηκε και συνελήφθη από το στρατό της χώρας, ο οποίος ανέλαβε την εξουσία.

«Ανακοινώνω, ως υπουργός Άμυνας, την πτώση του καθεστώτος και την κράτηση σε ασφαλή τοποθεσία του επικεφαλής του», δήλωσε σε ανακοίνωση που μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση ο Άουαντ Μοχάμεντ Άχμεντ Ιμπν Αούφ. Σύμφωνα με τον υπουργό θα υπάρξει μια μεταβατική περίοδος δύο χρόνων και στη συνέχεια η χώρα θα οδηγηθεί σε εκλογές. Ο Ιμπν Ουφ δήλωσε επίσης ότι επιβλήθηκε μια τρίμηνη κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Την ίδια ώρα, η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών του Σουδάν ανακοίνωσε την απελευθέρωση όλων των πολιτικών κρατουμένων στη χώρα, πολλοί από τους οποίους προσχώρησαν στις διαδηλώσεις κατά του Μπασίρ.

Όλα ξεκίνησαν πριν από περίπου τέσσερις μήνες, όταν ο τριπλασιασμός της τιμής του ψωμιού στάθηκε η αφορμή να ξεκινήσουν μαζικές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, οι οποίες στη συνέχεια μετατράπηκαν σε ένα κίνημα αμφισβήτησης του προέδρου Όμαρ αλ Μπασίρ. Πάντως χθες, χιλιάδες διαδηλωτές που αρχικά γιόρτασαν την αποχώρηση του Μπασίρ, συνέχισαν εξοργισμένοι τις διαδηλώσεις τους, διαμαρτυρόμενοι για την ανακοίνωση του στρατού.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ