Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

«Τέλος εποχής» για τις… τζάμπα αναλήψεις μετρητών από τα ATM;

NEWSROOM icon
NEWSROOM
«Τέλος εποχής» για τις… τζάμπα αναλήψεις μετρητών από τα ATM;

Η εποχή των τζάμπα αναλήψεων μετρητών από τα αυτόματα μηχανήματα των τραπεζών, τα γνωστά ATM, φαίνεται ότι δεν θα αργήσει να περάσει στο παρελθόν, καθώς διεθνώς επιβάλλονται χρεώσεις στους πελάτες.

Τα ATM που δεν χρεώνουν τους πελάτες σε λίγο θα ανήκουν στο παρελθόν, προειδοποιεί η βρετανική ένωση καταναλωτών «Which?», αφού έγινε γνωστό ότι σε 1.700 ΑΤΜ έγινε αλλαγή λειτουργίας και άρχισαν να χρεώνουν προμήθεια από τις αρχές του 2019.

Η αλλαγή αυτή αφορά ΑΤΜ που λειτουργεί η εταιρεία Cardtronics – η μεγαλύτερη εταιρεία λειτουργίας μηχανημάτων στο Ηνωμένο Βασίλειο – η οποία προειδοποίησε επίσης ότι είναι πιθανό να αλλάξει τις χρεώσεις και σε άλλα χίλια μηχανήματα μέσα στους επόμενους μήνες.

Σημειώνεται ότι στη Μεγάλη Βρετανία τα ηλεκτρονικά μέσα πληρωμών κυριαρχούν, κάρτες και κινητά τηλέφωνα χρησιμοποιούνται για όλες τις μικροσυναλλαγές και τα μετρητά σπάνια χρησιμοποιούνται. Συντριπτική είναι η κυριαρχία των ηλεκτρονικών μέσων και σε άλλες χώρες όπως στις Σκανδιναβικές χώρες ενώ σε όλη την Ευρώπη οι συναλλαγές με μετρητά περιορίζονται.

Πίσω από την αύξηση του τέλους είναι η διαρκώς μειούμενη χρήση τους από τους καταναλωτές, οι οποίοι πλέον επιλέγουν τις ηλεκτρονικές πληρωμές για τις μικρές συναλλαγές, αλλά και η αναταραχή που δημιουργήθηκε από τον τρόπο που χρηματοδοτείται το δίκτυο ΑΤΜ της Βρετανίας, μέσω μειώσεων στα αποκαλούμενα διατραπεζικά τέλη. Πρόκειται ουσιαστικά για τις πληρωμές που κάνουν οι τράπεζες στις εταιρείες που λειτουργούν τα ΑΤΜ κάθε φορά που γίνονται αναλήψεις χρημάτων.

Οι χρεώσεις

Αυτή τη στιγμή στη Βρετανία υπάρχουν περίπου 52.000 ΑΤΜ που δε χρεώνουν για τις υπηρεσίες τους, ωστόσο η «Which?» προειδοποιεί ότι αυτό το νούμερο είναι πιθανό να μειωθεί περισσότερο από 10% μέσα στους επόμενους μήνες. Η χρέωση στα μηχανήματα που χρεώνουν για αναλήψεις ανέρχεται σε τουλάχιστον 95 πένες, όμως το 25% εξ αυτών χρεώνει μεταξύ 1,50 στερλινών και 1,99 στερλινών.

Τι θα γίνει στην Ελλάδα

Τραπεζικά στελέχη σημειώνουν στο economistas.gr ότι η διακίνηση μετρητών έχει μεγάλο κόστος για το τραπεζικό σύστημα και την οικονομία, καθώς πέρα από την εκτύπωση απαιτούνται πολύ αυξημένα μέτρα ασφάλειας για την μεταφορά και την διατήρηση των μετρητών.

Το κόστος αυτό, σημειώνουν θα πρέπει να μετακινηθεί από το επιτόκιο όπου τώρα είναι ενσωματωμένο και βαρύνει όλους σε αυτούς που χρησιμοποιούν μετρητά. Εκτιμούν ότι επιβολή προμήθειας στις αναλήψεις μετρητών θα επεκταθεί με γρήγορα βήματα στην Ευρώπη ωστόσο η Ελλάδα θα είναι από τις τελευταίες χώρες που θα συμβεί πρέπει να ωριμάσουν περαιτέρω οι συνθήκες.

Ωστόσο είναι βέβαιο ότι αυτό έρχεται. «Μην πάμε μακριά», τονίζει επιτελικό στέλεχος τράπεζας στο economistas.gr, «στην Ρουμανία ήδη έχει επιβληθεί προμήθεια στην ανάληψη μετρητών». Η διακίνηση μετρητών αποτελεί πονοκέφαλο για όλους, σημειώνει, ενώ υπάρχουν πολλά εναλλακτικά μέσα πληρωμών, όπως το κινητό τηλέφωνο που πάντα έχουμε μαζί μας, με τα οποία μπορούμε να διεκπεραιώνουμε τις συναλλαγές μας πολύ πιο εύκολα και γρήγορα.

economistas.gr

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ