Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

Τέλος ο σαϊτοπόλεμος στην Καλαμάτα μετά τον θάνατο του εικονολήπτη

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Τέλος ο σαϊτοπόλεμος στην Καλαμάτα μετά τον θάνατο του εικονολήπτη

Ο σαϊτοπόλεμος στην Καλαμάτα θα πρέπει να σταματήσει, αυτό το «έθιμο» που κόστισε τη ζωή έναν άνθρωπο. Αυτό τουλάχιστον προανήγγειλε ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Δυστυχώς χάσαμε έναν από τους καλύτερους ανθρώπους, εργάτη στα ΜΜΕ, δημοσιογράφο, τεχνικό […]. Είναι ο μοναδικός θάνατος στα 200 χρόνια, στα οποία υπάρχει ο συγκεκριμένος θεσμός του σαϊτοπόλεμου», σημείωσε ο κ. Νίκας.

Όπως τόνισε ο Δήμαρχος ο θεσμός είναι ημιπαράνομος. Δηλαδή, η πολιτεία κλείνει τα μάτια για τους θεσμούς που υπάρχουν στην περίοδο του Πάσχα σε όλη την Ελλάδα, αλλά και σε άλλες εποχές του χρόνου, όπως οι εκδηλώσεις που γίνονται στη Χίο ή στη Καλαμάτα και στον συγκεκριμένο θεσμό του σαϊτοπολέμου.

«Μετά το γεγονός αυτό δεν θεωρώ ότι η πόλη οργανωμένα θα μπορέσει να συνεχίσει αυτό το έθιμο», υπογράμμισε ο Δήμαρχος προσθέτοντας πως κανείς δεν θα μπορεί να αναλάβει ξανά την ευθύνη να κάνει τον σαϊτοπόλεμο.

«Προφανώς άδεια δεν μπορεί να δοθεί […], ο θάνατος του ανθρώπου είναι μια καμπή γι’ αυτό τον θεσμό. Εκτιμώ πως κανένα δημοτικό συμβούλιο στο μέλλον -σημειωτέον οι αποφάσεις ήταν μέχρι σήμερα ομόφωνες- δεν θα αναλάβει την ευθύνη να συνεχίσει να υποστηρίζει αυτόν τον θεσμό. Φοβάμαι ότι ο θεσμός αυτός, με τον θάνατο, φτάνει στο τέλος του».

Την ίδια στιγμή, ο Δήμαρχος Καλαμάτας τόνισε την ανάγκη να υπάρξει μια συζήτηση με την Πολιτεία προκειμένου να καθοριστεί ένα νέο θεσμικό πλαίσιο για το έθιμο.

«Εμείς εκλιπαρούμε χρόνια τα συναρμόδια υπουργεία να γίνει ένα βήμα προς αυτή την κατεύθυνση, το πώς ακριβώς θα γίνεται. Αυτό είναι το θέμα […] Βεβαίως ο κ. Θεοδωρακάκης δεν ξανάρχεται, βεβαίως είναι κάτι που μπορεί να αφιερωθεί στη μνήμη του. Νομίζω ότι υπάρχει ένας τρόπος (σ.σ.: το έθιμο του σαϊτοπόλεμου) να διασωθεί».

Ο κ. Νίκας εκτίμησε πως το τέλος του θεσμού δεν σημαίνει το τέλος του εθίμου, που είναι ταυτισμένο με την πόλη της  Καλαμάτας. Παράλληλα, εξέφρασε την ανησυχία του για ενδεχόμενες μη οργανωμένες εκδηλώσεις στο μέλλον, εφόσον τερματιστεί η κεντρική διοργάνωση.

«Το τέλος του θεσμού δεν σημαίνει ότι θα σταματήσουν να ρίχνουν (σ.σ.: πολίτες) μπομπάκια ή σαΐτες. Αυτό θα συνεχίσουν να το κάνουν με άναρχο τρόπο, δεν είναι κάτι που σταματάει».

Αναφορικά με τα πρόστιμα που μπορεί να επιβληθούν, ο ίδιος δήλωσε πως αυτό είναι δουλειά της Αστυνομίας.

«Σε όλες τις χώρες γίνονται εκδηλώσεις και χρησιμοποιούνται ανάλογα υλικά, αν θέλουμε όμως να υπάρχει μια εμπλοκή και προστασία της Ελληνικής Αστυνομίας, πρέπει να υπάρχει θεσμικό πλαίσιο για αυτές τις εκδηλώσεις, που να ορίζει κανόνες και όρους και ποιοι του επιβλέπουν αυτούς και τι γίνεται».

Να σημειωθεί πως οι 7 συλληφθέντες πήραν προθεσμία μέχρι την Παρασκευή, όπως προβλέπει η διαδικασία αυτοφώρου. Και οι 7 θα δικαστούν την Παρασκευή.

Πηγή: ipop.gr

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ