Σάββατο 20 Απριλίου 2024

Το «ανεξάρτητο κράτος» των Εξαρχείων, οι εισαγγελείς και η έλλειψη πολιτικής βούλησης

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Το «ανεξάρτητο κράτος» των Εξαρχείων, οι εισαγγελείς και η έλλειψη πολιτικής βούλησης

Σε κατάσταση «ανεξάρτητου κράτους», μακριά δηλαδή από νόμους και κανόνες που ισχύουν για τους υπόλοιπους κοινούς θνητούς της χώρας,  βρίσκεται εδώ και πολλά χρόνια η περιοχή των Εξαρχείων. Το ιδιότυπο αυτό άβατο έχει δημιουργήσει ένα κλοιό ανομίας, ντυμένο με τον μανδύα μιας ιδεολογικής αναρχίας, αλλά τελικά κατέληξε σε αυτό που λέγεται πλέον ανοιχτά από όλους, σε ένα άβατο εγκλήματος.

Τι σχέση μπορεί να έχει άλλωστε με την ιδεολογική αναρχία, η εμπορία ναρκωτικών, όπως ήταν η περίπτωση για την οποία κινητοποιήθηκε χθες το βράδυ το Λιμενικό;  Το ζητούμενο πάντως ειναι να υπάρξει η – διακομματική- πολιτική βούληση εξάλειψης τέτοιων φαινομένων.

Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων

Με αφορμή το περιστατικό η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση κάνοντας λόγο για ” δόκιμη αδυναμία της Πολιτείας να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της”:

“Η χθεσινή οργανωμένη επίθεση στο κέντρο της Αθήνας που είχε ως στόχο την αποτροπή νόμιμης κατ’ οίκον έρευνας σε υπόθεση ναρκωτικών ουσιών, με την παρουσία εισαγγελικού λειτουργού, φανερώνει το θράσος που επιδεικνύουν εγκληματικές ομάδες απαιτώντας πλέον ένοπλα την μη εφαρμογή του νόμου. Αναδεικνύει επίσης τις δομικές αδυναμίες της Πολιτείας να ανταποκριθεί στην αυτονόητη υποχρέωσή της να πατάξει το εμπόριο ναρκωτικών ουσιών που έχει λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις στο κέντρο της πρωτεύουσας και φαλκιδεύει το μέλλον της νέας γενιάς. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να διασφαλίζονται εκείνες οι συνθήκες ώστε οι εισαγγελικοί λειτουργοί και οι αστυνομικές ή λιμενικές αρχές που διενεργούν τις έρευνες, να μπορούν απερίσπαστοι και χωρίς κανέναν φόβο για την σωματική τους ακεραιότητα να επιτελούν το καθήκον τους”.

Εισαγγελείς: Άβατα εκκολαπτήρια έκνομων ενεργειών

Για “άβατα εκκολαπτήρια έκνομων ενεργειών” κάνει λόγο η Ενωση Εισαγγελέων Ελλάδας, μετά την ένοπλη επίθεση που δέχθηκε χθες το βράδυ κλιμάκιο του Λιμενικού στα Εξάρχεια, καθώς με ανακοίνωση της στηλιτεύει την αδράνεια στην αντιμετώπιση εγκληματικών ενεργειών στην περιοχή των Εξαρχείων και ζητά άμεσα μέτρα για την προστασία των εισαγγελέων και την πάταξη της παραβατικότητας σε περιοχές της Αθήνας.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Εξ αφορμής της ένοπλης επίθεσης που δέχτηκε χθες το βράδυ κλιμάκιο του Λιμενικού το οποίο με επικεφαλής Εισαγγελικό λειτουργό διενεργούσε κατ’ οίκον έρευνα προς εξιχνίαση υπόθεσης εμπορίας ναρκωτικών ουσιών στην περιοχή των Εξαρχείων, και είχε ως αποτέλεσμα τον σοβαρό τραυματισμό ανδρός του Λιμενικού και τον άμεσο κίνδυνο ζωής του συναδέλφου, η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος τονίζει την επιτακτική ανάγκη:

  • Λήψης κατάλληλης εκπαίδευσης, εξοπλισμού και μέτρων ατομικής προστασίας των Εισαγγελέων που προΐστανται σε επιχειρησιακές ενέργειες αυξημένης επικινδυνότητας.
  • Αποτελεσματικής κατά Νόμον αντιμετώπισης των συμπεριφορών εκείνων που έχουν μετατρέψει περιοχές της Αθήνας σε άβατα εκκολαπτήρια έκνομων ενεργειών”.

Μητσοτάκης: Υπόγειες σχέσεις

Την ίδια στιγμή επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που το πρωί επισκέφτηκε το λιμενικό σταθμό Ρίου.

«Η χθεσινή επίθεση κατά αντρών του Λιμενικού, αλλά και κατά εισαγγελέα που τους συνόδευε, στα Εξάρχεια, ξεπερνά κάθε προηγούμενο. Δεν αποδεικνύει μόνο για μια ακόμα φορά το άβατο των Εξαρχείων, πιστοποιεί όμως τις σχέσεις αναρχικών με τον υπόγειο και βρώμικο κόσμο των ναρκωτικών. Δυστυχώς σήμερα στην Ελλάδα του ΣΥΡΙΖΑ και του κ. Τσίπρα κανείς και πουθενά δεν αισθάνεται ασφαλής» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας επανέλαβε ότι «η προτεραιότητα της επόμενης κυβέρνησης της ΝΔ δεν θα είναι μόνο η οικονομική ανάταξη της χώρας αλλά και η αποκατάσταση του αισθήματος ασφάλειας έτσι ώστε οι γειτονιές επιτέλους να παραδοθούν πίσω σε αυτούς που τους ανήκουν, στους κατοίκους τους και η αστυνομία επιτέλους να αφεθεί ελεύθερη να κάνει αυτό το οποίο ξέρει να κάνει καλά». Και κατέληξε: «ελευθερία χωρίς ασφάλεια δεν μπορεί να υπάρξει και αυτή η πρωτοφανής παρακμή την οποία βιώνει η χώρα μας, τους τελευταίους μήνες ζωής αυτής της απερχόμενης κυβέρνησης, θα ανήκει σύντομα οριστικά στο παρελθόν».

Αδειάζει η Γεροβασίλη το Λιμενικό για την επιχείρηση στα Εξάρχεια

Πολλά ερωτηματικά πάντως προκαλεί και η παραδοχή της υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Όλγας Γεροβασίλη ότι η ΕΛΑΣ είχε άγνοια για την επιχείρηση του Λιμενικού στα Εξάρχεια:

«Δεν πήγε η ΕΛΑΣ, δεν είχε ενημέρωση η ΕΛΑΣ» ήταν η χαρακτηριστική δήλωση της Όλγας Γεροβασίλη σε συνέντευξη που παραχώρησε στο News247.gr , επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά τους ισχυρισμούς του Προέδρου της Ένωσης Αστυνομικών Υπάλληλων Αθηνών Δημοσθένη Πάκου ο οποίος δήλωσε το πρωί στον ΣΚΑΪ ότι οι αστυνομικές δυνάμεις έπαθαν σοκ όταν έμαθαν για την επιχείρηση, καθότι δεν είχαν ενημέρωση.

«Ξέρουμε όλοι ότι στην περιοχή των Εξαρχείων υπάρχουν προβλήματα. Τα προβλήματα εγκληματικότητας και παραβατικότητας δεν λύνονται πατώντας ένα μαγικό κουμπί. Αλλά δεν είναι δυνατόν να εργαλειοποιούνται αυτά τα θέματα κάθε φορά που κάποιοι αποφασίζουν να παίξουν στο πεδίο της ασφάλειας. Τα τελευταία χρόνια, ο κ. Τόσκας είχε κάνει σοβαρές επιχείρησες στα Εξάρχεια, με εξάρθρωση κυκλωμάτων ναρκωτικών κα, πριν από ένα μήνα η ΕΛΑΣ εξάρθρωσε ένα κύκλωμα 300 ανθρώπων στην ίδια περιοχή. Η ΕΛΑΣ δεν έπαψε ούτε μια μέρα να ασχολείται με την περιοχή των Εξαρχείων, όχι όμως για λόγους εντυπωσιασμού, όπως με μια επιχείρηση-σκούπα, που δεν φέρνει επί της ουσίας κανένα αποτέλεσμα. Οταν η αντιπολίτευση χάνει το αφήγημά της στα θέματα της οικονομίας, τότε πάνε στο δόγμα “νόμος και τάξης” προτείνοντας αστυνομοκρατία. Είναι γελοίο και ανόητο να λένε ότι η κυβέρνηση δεν έχει την πολιτική βούληση να καταπολεμήσει την ανομία. Ας έρθει ο κ. Κικίλιας να μας δείξει τα αποτελέσματα της δουλειάς του στο υπουργείο προστασίας του πολίτη. Δεν μιλούν ειλικρινά και ξεχνούν ότι προβλήματα υπήρχαν. Το “αναρχικός” είναι μια ιδεολογική ταυτότητα με την οποία εγώ δεν συμφωνώ αλλά τη σέβομαι. Υπάρχουν όμως άνθρωποι που δηλώνουν αναρχικοί αλλά διαπλέκονται με το κοινό έγκλημα και δραστηριοποιούνται και στα γήπεδα. Εχουν σημεία επαφής όλες αυτές οι δράσεις. Ο πρύτανης του Πολυτεχνείου και της ΑΣΟΕΕ δεν έχει καλέσε ποτέ την αστυνομία για επέμβαση. Το έχει κάνει το ΑΠΘ και τα αποτελέσματα ήταν καλά. Συνομιλώ με τις πρυτανικές αρχές. Εχουμε σοβαρή βελτίωση γύρω από το Πολυτεχνείο και τη Νομική, με στοχευμένη δουλειά που γίνεται.

Οποιος πιστεύει ότι το ζήτημα της ασφάλειας λύνεται μόνο με την καταστολή είτε έχει άγνοια είτε σκοπίμως το κάνει. Στα ζητήματα της μεγάλης εγκληματικότητας η ΕΛΑΣ έχει καταφέρει μεγάλα χτυπήματα, το λένε οι αριθμοί. Τα τελευταία τρία χρόνια το έγκλημα έχει μειωθεί κατά 30%». Η υπουργός Προστασίας του Πολίτη σημείωσε επιπλέον ότι «όποιος θεωρεί πως το ζήτημα της ασφάλειας λύνεται μόνο με την καταστολή, είτε έχει άγνοια είτε σκοπίμως το κάνει» και χαρακτήρισε παλαιότερη δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη ο οποίος είχε ισχυριστεί ότι θα καθαρίσει τα Εξάρχεια σε 100 μέρες, ανόητη.

«Το θέμα αυτό μπορεί να αντιμετωπιστεί με ενεργοποίηση των πολιτών από μηχανισμό που συνδέεται με την τοπική αυτοδιοίκηση και το κράτος και χρειάζεται καιρός. Η κοινωνία πρέπει να αναρωτηθεί πώς και πότε οργανώθηκε αυτή η κατάσταση στα Εξάρχεια, από αυτούς που σήμερα λένε ότι θα έρθουν για να τα λύσουν όλα αμέσως. Ο Ρουβίκωνας, η εγκληματικότητα και η παραβατικότητα δεν είναι το ίδιο πράγμα.

Το να τσουβαλιάζονται όλα μαζί δεν βοηθά την ανάλυση και επομένως tο ζήτημα του Ρουβίκωνα είναι ένα ζήτημα ακτιβισμού, συνήθως στα όρια της πλημμεληματικής δράσης. Έχουν γίνει δικογραφίες και παραπέμπονται στη Δικαιοσύνη ανάλογα με τις πράξεις που έχουν κάνει. Όταν κάποιος πετάει τρικάκια, δεν πρόκειται να τιμωρηθεί ακόμη και αν συλληφθεί, γιατί αυτό προβλέπει το νομικό μας σύστημα. Η δράση της ΕΛΑΣ πρέπει να γίνεται ανάλογα με το τι θέλω να κερδίσω και τι ρισκάρω.

Όπου υπάρχουν ναρκωτικά υπάρχουν και έμποροι. Για τους ναρκομανείς θα έπρεπε να υπάρχει δυνατότητα παροχής φροντίδας από τις τοπικές αρχές, ενώ στις περισσότερες περιπτώσεις δεν υπάρχουν τέτοιες δομές. Είναι εύκολο να μετακινηθούν, αλλά δεν είναι αυτό το θέμα, το θέμα είναι το εμπόριο».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ