Πέμπτη 18 Απριλίου 2024

Το Διοικητικό Εφετείο «τινάζει» στον αέρα το διαγωνισμό του ΑΣΕΠ για δικαστικούς γραμματείς (το έγγραφο της απόφασης)

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Το Διοικητικό Εφετείο «τινάζει» στον αέρα το διαγωνισμό του ΑΣΕΠ για δικαστικούς γραμματείς (το έγγραφο της απόφασης)

Μπλοκάρεται με προσωρινή διαταγή μέχρι να εκδοθεί απόφαση επί της αίτησης αναστολής , ο διαγωνισμός του ΑΣΕΠ για τις προλήψεις τετρακοσίων τεσσάρων υπαλλήλων Πανεπιστημιακής Εκπαιδεύσεως στα Δικαστήρια και Δικαστικές Υπηρεσίες της χώρας.

Την απόφαση εξέδωσε το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών (ΙΑ΄ Τμήμα με πρόεδρο τον Αθ. Σερμιέ) και σε περίπτωση ευδοκίμησης και της αίτησης αναστολής τότε θα ισχύσει μέχρι την έκδοση απόφασης επι της κύριας αίτησης που θα συζητηθεί στα μέσα Ιανουαρίου με την έκδοση απόφασης να μην αναμένεται πριν τα τέλη Μαρτίου. Τις αιτήσεις , οι οποίες οδήγησαν σε μια σπάνια απόφαση για τα νομικά δεδομένα της χώρας υπογράφει ο καθηγητής Δημοσίου Δικαίου, Πάνος Λαζαράτος.

Τι σημαίνει

Ο καθηγητής Πάνος Λαζαράτος

Όπως εκτιμούν νομικές πηγές την προσωρινή αυτή διαταγή στην ουσία επεκτείνονται οι συμβάσεις εργασίας των αιτουσών μέχρις εκδόσεως της αποφάσεως επί της αιτήσεως αναστολής. Αν δε, πράγμα σφόδρα πιθανόν, η απόφαση επί της αιτήσεως αναστολής έχει ανάλογο περιεχόμενο, οι συμβάσεις αυτές, που βασίζονται στον προσωρινό και όχι στον οριστικό πίνακα διοριστέων, θα ισχύσουν μέχρι την έκδοση της αποφάσεως επί της κύριας δίκης.

Η προσωρινή αυτή απόφαση ανοίγει το δρόμο σε όσους έχουν συνάψει συμβάσεις με το Υπουργείο Δικαιοσύνης επί τη βάσει των προσωρινών πινάκων να ζητήσουν ανάλογη προσωρινή δικαστική προστασία και επέκταση των συμβάσεών τους.

Το πρόβλημα μεταφέρεται  έτσι στο ΑΣΕΠ διότι, άλλοι δικαστικοί γραμματείς θα εργάζονται επί τη βάσει προσωρινών πινάκων και άλλοι επί τη βάσει οριστικών, οι οποίοι (οριστικοί) μάλιστα είναι πλέον αμφίβολο αν είναι έγκυροι.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην έκθεση απόψεων που απέστειλε το ΑΣΕΠ στο Διοικητικό Εφετείο φέρεται να ομολογείται απερίφραστα ότι οι περί συναφείας κρίσεις, που έχουν οδηγήσει σε “τραγελαφικά” αποτελέσματα, έγιναν επί τη βάσει της κοινής πείρας και μόνον. Δίχως, δηλαδή, κριτήρια “προϋφιστάμενα”, αφηρημένα και αντικειμενικά.

Η κοινή αυτή πείρα έχει οδηγήσει, μεταξύ άλλων, στο να θεωρούνται συναφή προς τα καθήκοντα δικαστικού γραμματέως διδακτορικά στα εγκεφαλογραφήματα ή στην ανάλυση ηλεκτρικού σήματος (απόφοιτοι της σχολής ηλεκτρολόγων μηχανικών του ΕΜΠ) και όχι διδακτορικά φιλολόγων, αρχαιολόγων και αρκετών γλωσσολόγων (όχι όμως όλων!).

Η προσωρινή διαταγή

Το δικαστήριο έκανε δεκτή την αίτηση εκδόσεως προσωρινής διαταγής τριών υποψηφίων που εγκαλούσαν το ΑΣΕΠ για αδιαφάνεια και αυθαιρεσία σχετικά με τον διαγωνισμό του 2017 . Παράλληλα διέταξε να διατηρηθεί σε ισχύ η σύμβαση εργασίας των προσωρινώς επιτυχόντων με βάση τον (προσωρινό) πίνακα κατάταξης : «Υποχρεώνει τη διοίκηση – σύμφωνα με το άρθρο 52 παρ. 8 του ΠΔ 18/1989 και μέχρι να εκδοθεί απόφαση επί των αιτήσεων αναστολής – να απέχει από κάθε ενέργεια ερειδόμενη επι της προσβαλλόμενης πράξεως, η οποία θα είχε ως αποτέλεσμα την διακοπή των- ορισμένου χρόνου- συμβάσεων των αιτουσών, με βάση τις οποίες εργάζονται στα αναφερόμενα στην ως άνω αίτηση δικαστήρια της επικράτειας».

Οι υποψήφιοι στην αίτηση που κατέθεσαν δια του Καθηγητή της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Πάνου Λαζαράτου,  κατήγγειλαν:

α) έλλειψη αιτιολογίας κατά την διαμόρφωση των οριστικών πινάκων σε σχέση με τους προσωρινούς,

β) αδικαιολόγητη ανατροπή του μέτρου κρίσεως του ΑΣΕΠ σε σχέση με τον έλεγχο συνάφειας των μεταπτυχιακών και διδακτορικών τίτλων σπουδών και της προϋπηρεσίας των υποψηφίων σε σχέση με το αντικείμενο της υπό προκήρυξη θέσεως, και

γ) παράβαση των αρχών της νομιμότητας, της διαφάνειας, της αξιοκρατίας και της ασφάλειας δικαίου.

Όπως εκτιμούν νομικοί η προσωρινή αυτή απόφαση ανοίγει το δρόμο σε όσους έχουν συνάψει συμβάσεις με το Υπουργείο Δικαιοσύνης επί τη βάσει των προσωρινών πινάκων να ζητήσουν ανάλογη προσωρινή δικαστική προστασία και επέκταση των συμβάσεών τους.

Παράλληλα προκαλείται ζήτημα στο ΑΣΕΠ διότι, άλλοι δικαστικοί γραμματείς θα εργάζονται επί τη βάσει προσωρινών πινάκων και άλλοι επί τη βάσει οριστικών, οι οποίοι (οριστικοί) μάλιστα είναι πλέον αμφίβολο (με βάση τις προσφυγές) αν είναι έγκυροι.

Η συζήτηση για την κύρια αίτηση έχει προσδιοριστεί στα μέσα Ιανουαρίου 2019

Το έγγραγο της ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΔΙΑΤΑΓΗ

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ