Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Η ΑΑΔΕ “στήνει” τρεις παγίδες στα Airbnb με λογισμικό από την Πορτογαλία!

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Η ΑΑΔΕ “στήνει” τρεις παγίδες στα Airbnb με λογισμικό από την Πορτογαλία!

Σε σαρωτικούς ελέγχους προχωράει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Ελέγχων (ΑΑΔΕ) με στόχο τον περιορισμό της φοροδιαφυγής στον κλάδο των βραχυχρόνιων µισθώσεων κατοικιών τύπου Airbnb.

Συγκεκριμένα, οι έλεγχοι θα πραγματοποιηθούν με τα εξής τρία εργαλεία:

  1. Λήψη τεχνογνωσίας από την Πορτογαλία για την εγκατάσταση ενός ειδικού ελεγκτικού μηχανισμού (λογισμικό), ο οποίος θα «σαρώνει» τις ιντερνετικές πλατφόρμες και θα διασταυρώνει τα στοιχεία των προσφερόμενων για εκμίσθωση ακινήτων με τα δεδομένα που έχουν δηλώσει οι ιδιοκτήτες στο TAXISnet. Με τον μηχανισμό αυτόν θα επιταχύνεται σημαντικά η διαδικασία του ελέγχου και θα είναι πιο αποτελεσματική.
  2. Διενέργεια δειγματοληπτικών ελέγχων με τη μέθοδο της «προσποίησης του πελάτη». Με δεδομένο ότι πλέον είναι υποχρεωτική η ανάρτηση στην αγγελία μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας του μοναδικού κωδικού εκμισθούμενου ακινήτου που χορηγείται από το ειδικό μητρώο, θα εντοπίζονται ιδιοκτησίες που δεν φέρουν τον σχετικό αριθμό. Με την προσποίηση του πελάτη θα γίνεται προσπάθεια εντοπισμού της πραγματικής διεύθυνσης του ακινήτου και στη συνέχεια, μέσω του Ε9, του ιδιοκτήτη του.
  3. Λήψη των δεδομένων ηλεκτρονικών πληρωμών των ιδιοκτητών μέσω των εμβασµάτων που εισπράττουν. Για τον συγκεκριμένο λόγο θα επιχειρηθεί συνεργασία με τις τραπεζικές Αρχές, ενώ ήδη η Φορολογική Διοίκηση έχει εξασφαλίσει στοιχεία από διεθνή φορέα ηλεκτρονικών πληρωμών από τον οποίο εκτιμάται ότι έχουν πληρωθεί πολλοί ιδιοκτήτες ελληνικών ακινήτων που εκμισθώνονται μέσω ιντερνετικών πλατφορμών.

Σημειώνεται ότι οι ιδιοκτήτες που ασχολούνται με την εκμετάλλευση κατοικιών μέσω διαδικτυακών πλατφορμών διαμοιρασμού (π.χ., Airbnb, Booking, HomeAway) υπολογίζονται σε περίπου 90.000. Από αυτούς έχουν ήδη εγγραφεί στο σχετικό ηλεκτρονικό μητρώο της ΑΑ∆Ε περίπου 55.000. Η μη εγγραφή στο μητρώο συνεπάγεται πρόστιμο ύψους 5.000 ευρώ, ενώ θα πρέπει να δηλώνονται στο TAXISnet και τα στοιχεία κάθε μίσθωσης. Σε όσους εντοπιστούν να μη δηλώνουν το σχετικό εισόδημα πρόκειται να επιβληθούν πρόσθετοι φόροι και προσαυξήσεις.

Εξάλλου, όπως έχει αποκαλύψει η «δημοκρατία» από τις 27/2/2019, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης εξετάζει και περιοριστικά όρια στις βραχυχρόνιες μισθώσεις τύπου Airbnb.

Επί της ουσίας, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης έχει τη δυνατότητα να ενεργοποιήσει μια δικλίδα που συμπεριέλαβε στο άρθρο 111 του Ν. 4446/2016. Με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομίας και Ανάπτυξης, Οικονομικών και Τουρισμού, μπορεί να ισχύουν περιορισμοί στη διάθεση ακινήτων για βραχυχρόνια μίσθωση ως εξής:

  • Να μην επιτρέπεται η βραχυχρόνια μίσθωση άνω των δύο ακινήτων ανά ΑΦΜ δικαιούχου εισοδήματος.
  • Η μίσθωση κάθε ακινήτου να μην υπερβαίνει τις 90 ημέρες ανά ημερολογιακό έτος.
  • Για νησιά κάτω των 10.000 κατοίκων, τις 60 αντίστοιχα ημέρες ανά ημερολογιακό έτος.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ