Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Υπ. Εσωτερικών: 5.155 συμβασιούχους προσέλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ προεκλογικά (από Μάρτιο έως Ιούνιο)

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Υπ. Εσωτερικών: 5.155 συμβασιούχους προσέλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ προεκλογικά (από Μάρτιο έως Ιούνιο)

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ιστοσελίδας  apografi.gov.gr  παρατηρείται μια αύξηση έκτακτου προσωπικού στο Δημόσιο τομέα το προεκλογικό τρίμηνο Απριλίου- Μαίου – Ιουνίου 2019 κατά 5.155 άτομα, ανακοίνωσε το Υπουργείο Εσωτερικών.

Αυτό προκύπτει, σύμφωνα με το ΥΠΕΣ , από τα μηνιαία στοιχεία εξέλιξης της απασχόλησης του προσωπικού του δημόσιου τομέα (τακτικό και έκτακτο) για τους μήνες Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο 2019.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση, η κατηγορία του έκτακτου προσωπικού που επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό ξεπερνάει τον Ιούνιο τις 57.000 και παρατηρείται, τον συγκεκριμένο μήνα, αύξηση κατά 5.155 προσλήψεις σε σχέση με τα αντίστοιχα στοιχεία του Μαρτίου 2019.

Το Γενικό Λογιστήριό του Κράτους, εκτιμά ότι το όριο των προσλήψεων για την κατηγορία του έκτακτου προσωπικού που επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό θα πρέπει να ευθυγραμμίζεται με τον αντίστοιχο μέσο όρο του έτους 2016 δηλαδή 47. 584, ενώ στην τελευταία έκθεση της ενισχυμένης εποπτείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επισημαίνεται η ανάγκη μείωσης της συγκεκριμένης κατηγορίας κατά 1.550 εντός του 2019, έχοντας υπόψη μόνο τα έως τότε ανακοινωμένα στοιχεία .

Στο πλαίσιο της αρχής της διαφάνειας, η ανάρτηση των προαναφερόμενων στοιχείων κάθε μήνα αποτελεί υποχρέωση της χώρας, ενέργεια η οποία εσκεμμένα παραλήφθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση.

Θεοδωρικάκος: 9.000  παραπάνω

Ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ, ανέφερε πως το προσληφθέν προσωπικό για κάλυψη εκτάκτων αναγκών έπρεπε να είναι 48.000 άτομα ενώ αυτή την στιγμή έχει φτάσει στους 57.000, γεγονός το οποίο η προηγούμενη κυβέρνηση παρέλειψε να δημοσιοποιήσει .

«Δεν θέλω να είμαι άδικος, είναι γνωστό πως για πολλές δεκαετίες κυβερνήσεις έσπρωχναν τον αριθμό των εκτάκτων προσλήψεων προς τα πάνω σε περιόδους εκλογών. Οι τριπλές εκλογικές αναμετρήσεις που προηγήθηκαν συνέβαλαν κατά πολύ σε αυτό όπως φαίνεται και γι’ αυτό τώρα αντιμετωπίζουμε αυτό το πρόβλημα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κος Θεοδωρικάκος διαβεβαίωσε ότι θα τηρηθούν οι συμβάσεις των εν λόγω προσληφθέντων καθώς η κυβέρνηση δεν σκοπεύει να φερθεί άδικα σε κανέναν ωστόσο από εδώ και πέρα πρόκειται να μπει προγραμματισμός προκειμένων να μην ξανασυμβούν τέτοιες πολιτικές οι οποίες όπως υπογράμμισε είναι σε βάρος της κοινωνίας.

«Θα μελετήσω τα στοιχεία όσον αφορά το ζήτημα ώστε να υπάρξει πλήρη διαφάνεια αλλά θα μπει τάξη. Αυτό που θέλω να σας πω είναι ότι αυτή η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί, είναι αποφασισμένη και θα φέρει στη βουλή προς νομοθέτηση σχέδιο κεντρικού προγραμματισμού προσλήψεων από υπουργείο Εσωτερικών για να μην ξεφύγουμε», πρόσθεσε.

Όπως διευκρίνισε η υπέρβαση στις προσλήψεις έκτακτου προσωπικού εντοπίζεται σε πλήθος υπηρεσιών διαφόρων κλάδων, με ενδεικτικούς αυτούς της καθαριότητας, της φύλαξης ή της σίτισης την ώρα που έτσι κι αλλιώς υπήρχε πρόβλεψη για διορισμό μόνιμου προσωπικού.

«Αυτό που άφησε πίσω της η προηγούμενη κυβέρνηση είναι μια γενικότερη εικόνα διάλυσης του κράτους, κανείς δεν έπαιρνε ευθύνη για τίποτα» σχολίασε ο υπουργός.

Από το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Εσωτερικών, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Ο ΣΥΡΙΖΑ παραδέχεται ότι προεκλογικά αύξησε το όριο των προσλήψεων στο δημόσιο,  παίζοντας με τις ελπίδες και τις αγωνίες χιλιάδων πολιτών και των οικογένειών τους.

Ο υπουργός Εσωτερικών με σαφή τρόπο έχει δηλώσει ότι πρέπει η χώρα και το πολιτικό σύστημα να απαλλαγούν από τη λογική των μικροκομματικών σκοπιμοτήτων και των προεκλογικών προσλήψεων.

Πρέπει να διδαχθούμε από τα αίτια της κρίσης  και να μπει τέλος στην πελατειακή λογική που είναι βαθιά άδικη για τους πολίτες και αναποτελεσματική για το κράτος.

Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη σέβεται τη νομιμότητα και κάνει πράξη τον προγραμματισμό των προσλήψεων με βάση τις ανάγκες της κοινωνίας και του κράτους και τις δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ