Παρασκευή 19 Απριλίου 2024

115 τραπεζικά και κομματικά στελέχη υπό δίωξη για τα δάνεια ΠΑΣΟΚ – ΝΔ από 2005-2011

NEWSROOM icon
NEWSROOM
115 τραπεζικά και κομματικά στελέχη υπό δίωξη για τα δάνεια ΠΑΣΟΚ – ΝΔ από 2005-2011

Παραγγελία στην Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας για την άσκηση ποινικής δίωξης για απιστία και ηθική αυτουργία σε απιστία για την υπόθεση των δανείων των κομμάτων έστειλε η Οικονομική Εισαγγελία.

Συνολικά, η παραγγελία για την άσκηση της ποινικής δίωξης αφορά 115 τραπεζικά στελέχη και εκπρόσωπους κομμάτων, υπεύθυνους για τα οικονομικά και όσους υπέγραφαν τις συμβάσεις. Πληροφορίες αναφέρουν πως τα κομματικά στελέχη ειναι 9.

Η παραγγελία για την άσκηση της ποινικής δίωξης αφορά τα δάνεια του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας ενώ η Οικονομική Εισαγγελία ζητάει την αρχειοθέτηση της υπόθεσης για αυτά του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ καθώς αυτά ειναι ενήμερα. Κι αυτό διότι είτε εξόφλησαν πλήρως τις οφειλές τους είτε τις ρύθμισαν και εξυπηρετούνται.

Το συνολικό ποσό των δανείων του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας ξεπερνάει τα 250 εκατ. ευρώ με τους τόκους. Μάλιστα , σύμφωνα με τους εισαγγελείς τα δάνεια αυτά με αποφάσεις του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών (αφορά την Πειραιώς ως διάδοχο της Αγροτικής και την Attica) είναι κόκκινα δηλαδή μη εξυπηρετούμενα. Όσα δάνεια των δύο κομμάτων ρυθμίστηκαν ή αποπληρώθηκαν τέθηκαν στο αρχείο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης προέκυψε ότι είτε γίνονταν συνεχείς ανανεώσεις με παράταση του χρόνου αποπληρωμής είτε ζητούσαν με την επίδικη σύμβαση επιπλέον δανεισμό. Τα δάνεια προέρχονταν από τις τράπεζες Αγροτική, Εθνική, Πειραιώς, Eurobank, Attica και αφορούν την περίοδο 2005-2011.

ΝΔ: Παράσταση

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγορεί την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ πως στήνει την τελευταία της παράσταση για τα δάνεια των κομμάτων που αποδείχθηκαν νόμιμα ακόμη και από την εξεταστική επιτροπή της Κουμουνδούρου.

“Τώρα που η υπόθεση Νοvartis αποδείχτηκε η μεγαλύτερη σκευωρία από συστάσεως ελληνικού κράτους και όλα τα δήθεν σκάνδαλα του παρελθόντος κατέρρευσαν, η κυβέρνηση στήνει την τελευταία της παράσταση για τα δάνεια των κομμάτων που αποδείχθηκαν νόμιμα ακόμη και από την εξεταστική επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ. Οι πολίτες όμως έχουν πια καταλάβει από τις πράξεις τους ότι το ανήθικο πλεονέκτημά τους είναι το μόνο που τους έχει απομείνει. Από την κλοπή της Λοΐζου στη διαπλοκή του Κόκκαλη, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πείθει πια κανέναν. Η ώρα της κάλπης έφτασε και το μήνυμα που θα λάβει η χειρότερη και πιο επικίνδυνη κυβέρνηση της μεταπολίτευσης θα είναι εκκωφαντικό”, τονίζει, σε ανακοίνωσή της, η οδός Πειραιώς.

ΣΥΡΙΖΑ: Να μας πουν πότε θα γυρίσουν τα λεφτά

Στο μεταξύ, δηκτικό είναι το σχόλιο που επιφύλαξε το κυβερνών κόμμα στην είδηση για την ποινική δίωξη.

“Μετά το θαλασσοδάνειο του συνεργάτη του κ. Στουρνάρα, στελέχη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ κατηγορούνται μαζί με τραπεζικούς για θαλασσοδάνεια εκατοντάδων εκατομμυρίων. Δεν τους προλαβαίνουμε με τα δανεικά και αγύριστα…” αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Κουμουνδούρου και προσθέτει:

“Ο κ. Μητσοτάκης λοιπόν, αντί να αγχώνεται για τις δημοσκοπήσεις, μήπως και ξαναπιάσουν την κουτάλα με το ΠΑΣΟΚ, ας ζητήσει έστω μία συγγνώμη. Και μετά να εξηγήσει πώς και πότε θα επιστρέψει τα χρήματα των Ελλήνων πολιτών”.

Το ΠΑΣΟΚ

Το ΠΑΣΟΚ για το θέμα των δανείων των κομμάτων, παραπέμπει στην από 13-9-2018 ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του κόμματος την οποία και παραθέτει:

«Ο ΣΥΡΙΖΑ για μια ακόμη φορά χρησιμοποιεί την γκεμπελική τακτική της σπίλωσης των πολιτικών αντιπάλων, εργαλειοποιώντας το θέμα των δανείων των κομμάτων. Και κατά περίεργο τρόπο εξαιρείται από την σχετική έρευνα ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ.

Πόσο μάλλον όταν ο κ. Τσίπρας ήταν ο μόνος πολιτικός αρχηγός που με επιστολή του στις 14/12/2010, ζητούσε από τις τράπεζες προνομιακές και χαριστικές δανειοδοτήσεις. Χαρακτηριστικά έγραφε «η αποδοχή των αιτημάτων μας απαιτεί ευρύτερη θεώρηση που δεν προσδιορίζεται αποκλειστικά με αυστηρά και μοναδικά χρηματοοικονομικά κριτήρια (sic)». Δηλαδή ζητούσε ευθέως να μην ισχύσουν τραπεζικά κριτήρια στην χρηματοδότηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Όσον μας αφορά, έχουμε ξεκαθαρίσει ότι το ΠΑΣΟΚ με δική του πρωτοβουλία έχει προχωρήσει σε έλεγχο και εξυγίανση των οικονομικών του και σε ρυθμίσεις δανείων.

Και έχουμε ζητήσει από όλα τα κόμματα να πράξουν το ίδιο, ως αυτονόητη υποχρέωση για την διαφάνεια του δημόσιου βίου.

Οι αδίστακτες μεθοδεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ που αποτελούν ως φαίνεται και την βασική του τακτική εν όψει εκλογών, δεν πρόκειται να τον σώσουν.

Έχουν ήδη τελειώσει…»

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ