Σάββατο 20 Απριλίου 2024

Φινλανδία: Ευρωεκλογές VS χόκεϊ: 0-1!

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Φινλανδία: Ευρωεκλογές VS χόκεϊ: 0-1!

Ξεκίνησε ως μια τυπική βραδιά εκλογών. Αλλά όταν ο παίκτης του χόκεϊ επί πάγου με το ψευδώνυμο “The Groke” (Σ.τ.Σ: από τον χαρακτήρα μιας σκανδιναβικής παιδικής σειράς βιβλίων, “Τhe Moomins”, ένα παγωμένο φάντασμα πού ό,τι πιάνει παγώνει) έβαλε το γκολ στον τελικό χαρίζοντας το Παγκόσμιο Κύπελλο στην εθνική ομάδα, οι παθιασμένοι με το χόκεϊ επί πάγου Φινλανδοί ξέχασαν αμέσως την πολιτική.

Για την ιστορία, το κεντροδεξιό φιλοευρωπαϊκό Κόμμα Εθνικής Συμμαχίας της χώρας ήρθε πρώτο στις ευρωεκλογές με 20,8%.

Αλλά ακόμη και στο πάρτι του κόμματος που έγινε σε μπαρ στο κέντρο του Ελσίνκι την χθεσινή βραδιά των εκλογών, τα μέλη του κόμματος άλλαξαν γρήγορα κανάλι προτού ολοκληρωθεί η καταμέτρηση των ψήφων, για να πανηγυρίσουν για την νίκη της εθνικής ομάδας χόκεϊ επί πάγου, των Lejonen (Τα Λιοντάρια).

“Ο Groke σκόραρε, ας ζητωκραυγάσουμε!”, παρότρυνε τους τηλεθεατές ο σχολιαστής της εκλογικής βραδιάς που μεταδιδόταν ζωντανά από το κρατικό δίκτυο YLE όταν ο αρχηγός της ομάδας, ο Μάρκο Αντίλα (“The Groke”) έβαλε γκολ χαρίζοντας την νίκη.

Τα “Λιοντάρια” επικράτησαν επί του φαβορί, της εθνικής ομάδας του Καναδά, με 3-1 και πήραν το κύπελλο στην Σλοβακία. Ο ήρωας της βραδιάς Αντίλα έχει αυτό το παρατσούκλι λόγω του ύψους του ( 2,3μ) που παραπέμπει στο Groke.

“Ο Groke είναι ο επόμενος πρόεδρος!”, δήλωσε σε συνέντευξή του μετά τον αγώνα ο συμπαίκτης του, ο Βέλι-Μάτι Σααβινάινεν. Και σε αυτό ο πραγματικός πρόεδρος της χώρας, ο Σάουλι Νιινίστο, απάντησε μέσω Twitter: “Δεν θα ήταν και πολύ χειρότερος σε σχέση με αυτό το goblin (Σ.τ.Σ: ένα ξωτικό)”, αναφερόμενος δηλαδή στον εαυτό του.

Πλήθος Φινλανδών βγήκαν στους δρόμους και φώναζαν “Groke! Groke!” πανηγυρίζοντας όλη την νύχτα. Η αστυνομία ανέφερε ότι περίπου 10.000 φίλαθλοι του χόκεϊ επί πάγου συγκεντρώθηκαν σε μια πλατεία στο κέντρο της πρωτεύουσας για να πανηγυρίσουν. Μάλιστα κάποιοι από αυτούς έπεσαν ημίγυμνοι στα νερά συντριβανιού με την θερμοκρασία να βρίσκεται στους 7 βαθμούς Κελσίου. Σήμερα το πρωί το κατάστημα με προϊόντα της εθνικής ομάδας, το Stockmann, που βρίσκεται στο Ελσίνκι, ξεπούλησε όλες τις κούπες του καφέ Groke.

Στο πολιτικό μέτωπο, η χθεσινή βραδιά ήταν νικητήρια και για το Κόμμα των Πρασίνων, που ήρθε δεύτερο αυξάνοντας το ποσοστό του κατά 6,7 ποσοστιαίες μονάδες, φθάνοντας στο 16%.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ