Παρασκευή 19 Απριλίου 2024

Φορολογικός (βρετανικός) πόλεμος σε Google, Facebook και Amazon

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Φορολογικός (βρετανικός) πόλεμος σε Google, Facebook και Amazon

“Μέτωπο” με τους κολοσσούς του Διαδικτύου, όπως η Google ή το Facebook ή, η Amazon ανοίγει η Μεγάλη Βρετανία, τη στιγμή που βρίσκεται με το ένα πόδι εκτός Ευρώπης.

Και αυτό διότι η κυβέρνηση Μέι, προανήγγειλε την επιβολή νέου ειδικού “ψηφιακού φόρου” ύψους 2%, στους τεχνολογικούς ομίλους, που δραστηριοποιούνται εντός των βρετανικών συνόρων, από τον Απρίλιο του 2020. Ο Υπουργός Οικονομικών της Μεγάλης Βρετανίας, Phillip Hammond, επιβεβαίωσε ότι θα προστεθεί το «ψηφιακό χαράτσι» στον προϋπολογισμό του φθινοπώρου, λέγοντας ότι αυτό έχει ως στόχο την «αποκατάσταση της φορολογικής ισότητας μεταξύ όλων των επιχειρήσεων».

Ο φόρος του 2% θα μπορούσε να χαρακτηριστεί «φωτογραφικός» μια και θα αφορά σε υπηρεσίες που παρέχουν οι ηγέτες του διαδικτύου, όπως η Google, το Facebook και η Amazon

Ο Βρετανός «τσάρος» της Οικονομίας σχολιάζοντας – εμμέσως – τις προσπάθειες, που καταβάλλει τόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση, όσο και ο ΟΟΣΑ, να αντιμετωπίσει τους τεχνολογικούς κολοσσούς και τα ζητήματα φορολόγησης (εδώ θυμίζουμε το ιλιγγιώδες πρόστιμο των 13 δισ. στην Apple) που ανακύπτουν από τη λειτουργία τους, ο ίδιος τόνισε: “μια νέα παγκόσμια συμφωνία είναι η καλύτερη μακροπρόθεσμη λύση. Αλλά η πρόοδος είναι οδυνηρά αργή. Δεν μπορούμε απλά να μιλάμε για πάντα”.

400 εκατ. για τη Βρετανία και 5 δισ. € για όλη την Ευρώπη

Ο νέος φόρος θα περιορίζεται στα έσοδα που παράγονται εντός Μεγάλης Βρετανίας. Θα στοχεύει – όπως διευκρίνισε ο υπουργός- στα έσοδα που παράγονται μέσω των μηχανών αναζήτησης, μέσα από τις πλατφόρμες κοινωνικές δικτύωσης και ηλεκτρονικών αγορών. Εκτιμάται ότι ο νέος φόρος θα αποφέρει ετήσια έσοδα της τάξης των £400 εκατ. για τα βρετανικά δημόσια ταμεία.

Σε νομοθετικές προτάσεις για τη φορολόγηση των κερδών, που παράγει η ψηφιακή οικονομία, επιδιώκει να έχει καταλήξει και η Ευρωπαϊκή Ένωση μέχρι τα τέλη του έτους. Η σχετική συζήτηση σε επίπεδο θεσμικών οργάνων της Ένωσης έχει ξεκινήσει εδώ και μήνες, με την Ένωση να εκτιμά ότι ένας προσωρινός έμμεσος φόρος με συντελεστή 3% επί ορισμένων εσόδων από ψηφιακές δραστηριότητες θα μπορούσε να δημιουργήσει πρόσθετα φορολογικά έσοδα της τάξης των €5 δις ετησίως στα κράτη – μέλη.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ