Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

Ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση με 153 «ναι» και… έκπληξη Σαρίδη!

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση με 153 «ναι» και… έκπληξη Σαρίδη!

Ψήφο εμπιστοσύνης από 151 συν δύο βουλευτές, τον Υπουργό Τουρισμού, Θανάση Θεοχαρόπουλο, και τον βουλευτή της Ένωσης Κεντρώων, Γιάννη Σαρίδη, που στήριξε για δεύτερη φορά τον Αλέξη Τσίπρα, έλαβε η Κυβέρνηση.

Ο Γιάννης Σαρίδης, αν και βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων, επέλεξε μετά τον κρατικό προϋπολογισμό να στηρίξει άλλη μια φορά την Κυβέρνηση, δίνοντάς της ψήφο εμπιστοσύνης. Ούτε την προηγούμενη φορά, ούτε τώρα αναμένεται – εκτός απροόπτου – να διαγραφεί, καθώς αυτομάτως θα διαλυόταν η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Βασίλη Λεβέντη, που διαθέτει μόλις πέντε βουλευτές.

Στην ονομαστική ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης “ναι” είπαν οι 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, οι έξι ανεξάρτητοι βουλευτές (Έλενα Κουντουρά, Κώστας Ζουράρις, Τέρενς Κουίκ, Βασίλης Κόκκαλης, Κατερίνα Παπακώστα και Σπύρος Δανέλλης) και ο νέος Υπουργός Τουρισμού, Θανάσης Θεοχαρόπουλος.

Από την ψηφοφορία απείχαν η βουλευτής της ΝΔ, Όλγα Κεφαλογιάννη, της ΔΗΣΥ, Χαρά Κεφαλίδου, ο ανεξάρτητος Κώστας Κατσίκης και ο Γιάννης Λαγός από τη Χρυσή Αυγή.

“Όχι” στην Κυβέρνηση είπαν 136 βουλευτές της αντιπολίτευσης. Από την ψηφοφορία απείχε η Ένωση Κεντρώων.

Στις πρώτες του δηλώσεις, μετά την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση, ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δήλωσε έξω από τη Βουλή ότι την επόμενη εβδομάδα θα ψηφιστούν από τη Βουλή, τα οικονομικά μέτρα που «έχουμε σχεδιάσει εδώ και δύο χρόνια». «Συνεχίζουμε την προσπάθεια για ενίσχυση των πολλών, όχι με λόγια, αλλά με πράξεις», δήλωσε ο κ. Τσίπρας και συμπλήρωσε: «Μετά το σημερινό αποτέλεσμα, την επόμενη εβδομάδα όλα όσα εξαγγείλαμε, μέτρα ελάφρυνσης των πολλών, μέτρα στήριξης της οικονομίας, μέτρα στήριξης της ελληνικής κοινωνίας, θα γίνουν πράξη άμεσα. Όλα όσα αφορούν το 2019 θα ψηφιστούν την άλλη εβδομάδα και θα αρχίσουν να εφαρμόζονται από την μεθεπόμενη εβδομάδα. Είναι μια στρατηγική που αφορά την ενίσχυση της κοινωνικής πλειοψηφίας για να νιώσουν οι πολίτες που ακόμα δεν έχουν αισθανθεί το τέλος της κρίσης και το τέλος των μνημονίων, να αισθανθούν στην καθημερινότητά τους, στη ζωή τους, ανάσα, ελάφρυνση και προοπτική».

Σε άλλη ερώτηση εάν περιμένουμε και άλλα μέτρα ελάφρυνσης εκτός από αυτά, που ανακοινώθηκαν και ψηφίζονται την επόμενη εβδομάδα, ο Πρωθυπουργός είπε: «Έχουμε μια στρατηγική η οποία δεν είναι στρατηγική συγκυριακή ή ευκαιριακή. Αυτά που ανακοινώσαμε , τα έχουμε σχεδιάσει εδώ και δύο χρόνια, είναι μόνιμα μέτρα».

Η αποτίμηση της Νέας Δημοκρατίας

«Δεν είναι τυχαίο ότι σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε να συνομιλήσει επί της ουσίας με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και όχι με τον Αλέξη Τσίπρα. Αναφέρθηκε ονομαστικά στον κ. Τσακαλώτο αρκετές φορές γιατί ακούγοντας τη δική του τοποθέτηση αναγνώρισε ότι με τον υπουργό Οικονομικών μπορεί να γίνει μια ουσιαστική πολιτική αντιπαράθεση», σχολιάζαν πηγές της Νέας Δημοκρατίας για τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής. «Έστειλε έτσι ένα σαφές μήνυμα ότι η ένταση και η τοξικότητα στον δημόσιο διάλογο προκαλείται αποκλειστικά από τον Αλέξη Τσίπρα τον οποίο προσπέρασε ως πολιτικό που τον έχουν ξεπεράσει και οι πολίτες και η εποχή. Αυτός άλλωστε ήταν και ο λόγος που επέλεξε να μην του απαντήσει καν, καθώς ο κ. Τσίπρας δεν απάντησε σε κανένα από τα πολιτικά ερωτήματα που του έθεσε».

Καυτηριάζοντας την αναφορά του Πρωθυπουργού στον Δημήτρη Κουφοντίνα, ανέφεραν: «Είναι μάλλον η πρώτη φορά στη βουλή που ο αμετανόητος δολοφόνος Κουφοντίνας αποκαλείται από πρωθυπουργό ως «κύριος Κουφοντίνας». Εν τη ρύμη του λόγου του ο κ. Τσίπρας επιβεβαίωσε ότι για εκείνον ο Κουφοντίνας είναι ένας απλός κρατούμενος και όχι ο καθοδηγητής της νέας γενιάς τρομοκρατών. Και κυρίως απέδειξε γιατί οι πάσης φύσεως Ρουβίκωνες αντιμετωπίζονται με πρωτοφανή ανοχή από τον ΣΥΡΙΖΑ. Κάποιοι βουλευτές της ΝΔ σχολίαζαν ότι ο κ. Τσίπρας, ενώ μιλά στον ενικό στον Κυριάκο Μητσοτάκη, αισθάνεται την ανάγκη να αποκαλέσει «Κύριο» τον Δημήτρη Κουφοντίνα».

Νωρίτερα, κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια, ο κ. Τσίπρας είπε απευθυνόμενος στον Πρόεδρο της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη: «Προσπαθήσατε αυτό το τριήμερο, με κάθε τρόπο, να εκτρέψετε τη συζήτηση από τα κρίσιμα ζητήματα που αφορούν τη ζωή και την καθημερινότητα των Ελληνίδων και των Ελλήνων, με στόχο να μη συζητήσουμε για τα μέτρα στήριξης της ελληνικής κοινωνίας, για την οικονομία, να μη συζητήσουμε για το σχέδιό μας για οριστική έξοδο από τη κρίση, για διατηρήσιμους ρυθμούς ανάπτυξης και για οριστική επιστροφή στη κανονικότητα, αλλά για θέματα που το επικοινωνιακό επιτελείο της Ν.Δ. έχει επιλέξει».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι φωτοβολίδα, δε πρόκειται να σβήσει και θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές», δήλωσε ο Πρωθυπουργός και κατέληξε λέγοντας: «ο ελληνικός λαός στις 26 του Μάη θα στείλει ένα μήνυμα ηχηρό και ισχυρό και στις ελίτ, αλλά και στους αλαζόνες που νομίζουν ότι η επιθυμία της εξουσίας αρκεί για να δικαιώσει τα πάντα. Κάθε ατόπημα, κάθε ακρότητα, κάθε ψεύδος, κάθε συκοφαντία, κάθε προσβολή».

Από το βήμα της Βουλής ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, τόνισε «Ο κ. Τσίπρας ταύτισε απόλυτα την κυβέρνησή του με την αλαζονική, επιθετική και φασιστική συμπεριφορά του κ. Πολάκη αφού ο μετέτρεψε την πρόταση μομφής σε παροχή ψήφου εμπιστοσύνης».

Αναφερόμενος στην ομιλία του κ. Τσακαλώτου ο οποίος είπε πως ΣΥΡΙΖΑ είναι και όλος ο κόσμος που στήριξε την Κυβέρνηση, όταν ακόμη βρισκόταν στο ποσοστό του 3%, ο κ. Μητσοτάκης είπε χαρακτηριστικά πως είναι «Προβολή από το μέλλον η αναφορά στο 3% του ΣΥΡΙΖΑ».

πηγή: ant1news.gr και real.gr

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ