Παρασκευή 19 Απριλίου 2024

Ψυχολογική υποστήριξη λόγω εκφοβισμού και στρες ζητούν οι Βρετανοί δικηγόροι

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Ψυχολογική υποστήριξη λόγω εκφοβισμού και στρες ζητούν οι Βρετανοί δικηγόροι

Ο εκφοβισμός που καταγγέλλουν ότι δέχονται στις εταιρείες που εργάζονται αλλά και το άγχος είναι οι δύο κυριότεροι λόγοι που οι Βρετανοί δικηγόροι απευθύνονται όλο και πιο συχνά τα τελευταία χρόνια για βοήθεια.  

Πάνω από 16.000 δικηγόροι

Περισσότεροι από 16.000 δικηγόροι στη Μεγάλη Βρετανία, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της οργάνωσης LawCare έχουν ζητήσει στήριξη αλλά και βοήθεια, την τελευταία 5ετία, μη μπορώντας να διαχειριστούν τα οξυμμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στους χώρους εργασίας τους.

 Διπλάσιος αριθμός

Ο αριθμός των δικηγόρων  που κατέφυγε, τη χρονιά που πέρασε,  στους εθελοντές της LawCare  για συμβουλευτική υποστήριξη,  υπολογίζονται  γύρω στους 68  από 38, το 2017, ενώ οι κλήσεις που έγιναν για εκφοβισμό ή παρενόχληση στους εργασιακούς χώρους, ανέρχονται στις 932, μέσα στο 2018.

 Κυρίως γυναίκες και νέοι δικηγόροι   

Στην πλειοψηφία τους πρόκειται για νέους δικηγόρους ή γυναίκες οι οποίες υφίστανται και τις διακρίσεις λόγω των δεσμεύσεων τους στη φροντίδα των παιδιών. Το ποσοστό των γυναικών οι οποίες καλούν στη τηλεφωνική γραμμή βοήθειας των εθελοντών της LawCare, που λειτουργεί τόσο τις καθημερινές όσο και τα Σαββατοκύριακα, φτάνει το 64%, ενώ το 48% των δικηγόρων είναι είτε ασκούμενοι είτε έχουν χρόνο εμπειρίας που δεν ξεπερνά τα πέντε χρόνια.

Το άγχος και η κατάθλιψη

Το στρες στο χώρο εργασίας επικαλούνται ως μείζον πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι δικηγόροι σε ποσοστό 26% ενώ την  κατάθλιψη το 19%, ποσοστά ωστόσο που δεν διαφοροποιούνται από τα προηγούμενα χρόνια. Άλλες αιτίες που προβάλλονται είναι οι εκκρεμείς πειθαρχικές διαδικασίες (8%), η αγωνία για την εξέλιξη της σταδιοδρομίας τους  (9%), οι χρόνιες ασθένειες, το αλκοόλ και τα ναρκωτικά και τα θέματα σχέσεων.

Ο κίνδυνος της απόλυσης

Σύμφωνα πάντως με την  οργάνωση LawCare η οποία έχει φιλανθρωπικό χαρακτήρα, παρέχοντας δωρεάν και εμπιστευτική υποστήριξη  στους δικηγόρους ή και τις οικογένειες τους με 150 εθελοντές σε ολόκληρη τη Μεγάλη Βρετανία, η κατάσταση έχει γίνει πολύ χειρότερη από τα μέσα του 2008 όταν προστέθηκαν και οι απολύσεις στο ήδη επιβαρυμένο οικονομικό κλίμα.

Από το 1997, περισσότεροι από 3.000 δικηγόροι, χρειάστηκαν βοήθεια για να αντιμετωπίσουν το άγχος, την κατάθλιψη, την κατάχρηση αλκοόλ ή άλλα θέματα που μπορούσαν να επηρεάσουν την επαγγελματική τους δραστηριότητα. Τα τελευταία πέντε χρόνια μάλιστα παρασχέθηκε στήριξη σε 16.750 δικηγόρους οι οποίοι κατήγγειλαν κυρίως εκφοβισμό στις μεγάλες δικηγορικές κυρίως εταιρείες όπου δούλευαν και παρενόχληση η οποία όμως δεν είχε σεξουαλικό χαρακτήρα.

Ανησυχία

Η Elizabeth Rimmer, Διευθύνων Σύμβουλος της LawCare, δήλωσε πως ουδέποτε τα 20 χρόνια λειτουργίας της τηλεφωνικής γραμμής, υπήρξαν τόσοι πολλοί δικηγόροι που χρειάζονταν βοήθεια όσοι μέσα στο 2018. «Ενώ είμαστε ικανοποιημένοι από το γεγονός ότι περισσότεροι δικηγόροι απευθύνονται σε εμάς για υποστήριξη, εξακολουθούμε να ανησυχούμε όλο και περισσότερο  για τον μεγάλο αριθμό που επικαλείται εκφοβισμό και παρενόχληση στο χώρο εργασίας. Είναι απολύτως απαραίτητο να ληφθούν μέτρα για την εξάλειψη αυτής της κατάστασης και την καλύτερη μεταχείριση του προσωπικού ».

Προϋπόθεση η ψυχική υγεία των δικηγόρων

Στελέχη της LawCare τονίζουν πως η ψυχική υγεία των δικηγόρων είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την εξέλιξή τους αλλά και για το αποτέλεσμα των ατελείωτων ωρών εργασίας τους. “Αν προσέχετε τους ανθρώπους, θα έχουν καλύτερες επιδόσεις. Η δουλειά θα είναι πάντοτε απαιτητική, γι ‘αυτό πρέπει να επιδιώξουμε καλύτερες σχέσεις, καλύτερες διαδικασίες και καλύτερη επικοινωνία. Θα πρέπει να προσδιορίσουμε πως μετράται η επιτυχία και αν τελικά  εξαρτάται μόνο από τις ώρες εργασίας»

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ