Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Κιβωτός του Κόσμου: “Καταπέλτης” το πόρισμα της Οικονομικής Αστυνομίας – Δαπάνες 2 εκατομμυρίων ευρώ χωρίς αποδείξεις

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να κατατεθεί. Διερεύνησε τα οικονομικά της Οργάνωσης και 11 φυσικών προσώπων, μεταξύ των οποίων, του πατρός Αντωνίου.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Κιβωτός του Κόσμου: “Καταπέλτης” το πόρισμα της Οικονομικής Αστυνομίας – Δαπάνες 2 εκατομμυρίων ευρώ χωρίς αποδείξεις eurokinissi

“Φύλλο και φτερό” έκανε τα οικονομικά της Κιβωτού του Κόσμου η Οικονομική Αστυνομία και σύμφωνα με πληροφορίες τα αποτελέσματα εμφανίζουν ένα κενό 2 εκατομμυρίων ευρώ.

Λίγα 24ωρα μετά την απολογία του πατήρ Αντώνιου στην Εισαγγελία Ανηλίκων, όπου δια των συνηγόρων του υπέβαλε πολυσέλιδο υπόμνημα, με το οποίο χαρακτηρίζει “προκλητικά και αυταπόδεικτα ψευδείς και αυτοαναιρούμενες” τις καταγγελίες σε βάρος του, ετοιμάζεται να δοθεί στη δημοσιότητα ένα πόρισμα – «φωτιά» της Οικονομικής Αστυνομίας.

Το πόρισμα της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας που αναμένεται να αποσταλεί στους οικονομικούς εισαγγελείς στα τέλη Φεβρουαρίου, δηλαδή σε λίγες μέρες, είναι «καταπέλτης» για τους υπεύθυνους της οργάνωσης.

Σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο», δαπάνες που υπερβαίνουν τα 2 εκατ. ευρώ έχουν ενδείξεις «αόρατων» προμηθειών, αγορών, κατασκευών και εργασιών. Όπως αναφέρει η εφημερίδα, δόθηκαν χρήματα με άγνωστη πηγή προέλευσης για ενέργειες που είτε δεν έγιναν είτε δεν τελείωσαν.

Μεταξύ αυτών αναφέρεται ως παράδειγμα ο πετρόχτιστος… παράδεισος του πατήρ Αντωνίου, τα παραδοσιακά σπίτια δηλαδή, κοντά στη μαγευτική λίμνη των Ιωαννίνων που αγοράστηκαν το 2015 – εν μέσω capital controls- με σακούλες που περιείχαν 100.000 ευρώ σε μετρητά. Για την ανοικοδόμηση και την ανακατασκευή των κτισμάτων φέρεται να δόθηκαν ακόμη 250.000 ευρώ, επίσης σε σακούλες σκουπιδιών με μετρητά.

Σύμφωνα με την έρευνα, η συγκεκριμένη δαπάνη περίπου 400.000 ευρώ δεν καλύφθηκε μέσω εκταμίευσης από κάποιον τραπεζικό λογαριασμό του πατήρ Αντώνιου, της πρεσβυτέρας, μελών του διοικητικού συμβουλίου ή της ΜΚΟ και δεν δικαιολογείται από οποιαδήποτε άλλη πηγή ή προέλευση χρημάτων.

Κιβωτός του Κόσμου

eurokinissi

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, συνολικά περισσότερες από 10 μεγάλες δαπάνες της τελευταίας 5ετίας, οικονομικού τιμήματος που ξεπερνά τα 2.000.000 ευρώ, έχουν γίνει σε διάφορες δομές της «Κιβωτού του Κόσμου» σύμφωνα με την έρευνα των στελεχών της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας.

Για τις περισσότερες από τις μισές υπάρχουν ενδείξεις ότι τα χρήματα δόθηκαν, αλλά οι αγορές, οι κατασκευές ή εργασίες είτε δεν έχουν γίνει είτε δεν ολοκληρώθηκαν. Οι δαπάνες που έγιναν χωρίς να γίνουν αυτά για τα οποία προορίστηκαν, στοιχειοθετούν, σύμφωνα με την Οικονομική Αστυνομία, τα αδικήματα της υπεξαίρεσης και του ξεπλύματος μαύρου χρήματος.

Κιβωτός του Κόσμου: Δέσμευση περιουσιακών στοιχείων

Ήδη από τα μέσα Δεκεμβρίου 2012 όπως έγραψε το dikastiko.gr η Αρχή για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος προχώρησε στην οριστική δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων του πατήρ Αντώνιου και της πρεσβυτέρας, καθώς εντόπισε ενδείξεις για ξέπλυμα, υπεξαίρεση και απιστία.

Στο δεκασέλιδο πόρισμά της η Αρχή για το Ξέπλυμα Χρήματος εντοπίζει ενδείξεις τέλεσης κακουργηματικών πράξεων για 4 πρόσωπα ανάμεσα στα οποία ο πατήρ Αντώνιος και η πρεσβυτέρα.

Από τους ελέγχους της Αρχής φέρεται να προέκυψε ότι ο πατήρ Αντώνιος και η πρεσβύτερα χρησιμοποιούσαν χρήματα της δομής για προσωπικές τους ανάγκες. Στο ίδιο πόρισμα αναγράφονται «ύποπτες» αγορές ακινήτων από τον πατέρα Αντώνιο, ενώ υπό διερεύνηση η πρεσβύτερα εξαιτίας του διαχειριστικού της ρόλου στην οργάνωση. Το πόρισμα έχει ήδη αποσταλεί στην εισαγγελία, ενώ διατάχθηκε οριστική δέσμευση των περιουσιακών τους στοιχείων.

Κιβωτός του Κόσμου

MEGA

Ειδικότερα, ο επικεφαλής της Αρχής για το Ξέπλυμα Βρώμικου Χρήματος, πρώην αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Χαράλαμπος Βουρλιώτης, διαβίβασε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών το πόρισμα της έρευνας της Αρχής για την Κιβωτού του Κόσμου για τις περαιτέρω ενέργειες της.

Σύμφωνα με όσα προέκυψαν από τον έλεγχο των κλιμακίων της Αρχής σε λογαριασμούς και ακίνητα, υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις τέλεσης των αδικημάτων της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, της υπεξαίρεσης και της απιστίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτό που φαίνεται να βαραίνει την πρεσβύτερα είναι ότι είχε τη διαχείριση της οργάνωσης, ενώ για αλλά δυο πρόσωπα φέρεται να προέκυψαν «ύποπτα» ποσά. Το πόρισμα έχει ήδη αποσταλεί στην εισαγγελία και θα συσχετισθεί με τη δικογραφία που έχει στα χέρια του ο εισαγγελέας Ιωάννης Σέβης.

Κιβωτός του Κόσμου: Η εισαγγελική παραγγελία

Είχε προηγηθεί λίγες μέρες νωρίτερα η εισαγγελική παραγγελία του εισαγγελέα Πρωτοδικών Ιωάννης Σέβης προς την Οικονομική Αστυνομία για τη διερεύνηση τεσσάρων κακουργηματικών πράξεων.

Ο κ. Σέβης, που έχει χρεωθεί τη δικογραφία που σχηματίζεται για τα οικονομικά πεπραγμένα της “Κιβωτού”, στην παραγγελία του για διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, ζητούσε να διερευνηθεί η ενδεχόμενη διάπραξη:

* απιστίας,

* υπεξαίρεσης,

* ξεπλύματος χρήματος,

* φοροδιαφυγή

Συγκεκριμένα στο μικροσκόπιο της οικονομικής αστυνομίας μπαίνουν συνολικά 11 πρόσωπα. Εκτός από τον π. Αντώνιος και η πρεσβυτέρα. Σύμφωνα με πληροφορίες, με την εισαγγελική παραγγελία ζητείται φορολογικός έλεγχος στα οικονομικά της δομής για την τελευταία πενταετία, διαχειριστικός έλεγχος και γνωστοποίηση της έκβασης του, έρευνα για το αν έχουν δοθεί επιχορηγήσεις ή χρηματοδοτήσεις από κρατικούς φορείς ή από ευρωπαϊκούς πόρους προς την Κιβωτό και άνοιγμα λογαριασμών για την τελευταία πενταετία σε εταιρικούς λογαριασμούς της Κιβωτού αλλά και σε λογαριασμούς έντεκα φυσικών προσώπων.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ