Παρασκευή 19 Απριλίου 2024

Απαγόρευση συναθροίσεων: Πιλοτική δίκη στο ΣτΕ για τα πρόστιμα συμμετοχής σε απαγορευμένες συγκεντρώσεις

Συζητείται στο Ανώτατο Δικαστήριο η προσφυγή 46 πολιτών, που είχαν συμμετάσχει σε συγκέντρωση κατά την επέτειο του Πολυτεχνείου παρά την αντίθετη εντολή των αρχών.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Απαγόρευση συναθροίσεων: Πιλοτική δίκη στο ΣτΕ για τα πρόστιμα συμμετοχής σε απαγορευμένες συγκεντρώσεις

Στο επίκεντρο του Συμβουλίου της Επικρατείας θα βρεθεί την Παρασκευή η προσφυγή κατά των προστίμων, που επιβλήθηκαν σε πολίτες οι οποίοι είχαν συμμετάσχει στις συγκεντρώσεις της επετείου του Πολυτεχνείου παρά την απαγόρευση διεξαγωγής τους.

Πρόκειται για πιλοτική δίκη, μετά την προσφυγή 46 διαδηλωτών και διαδηλωτριών της Θεσσαλονίκης, στους οποίους είχε επιβληθεί πρόστιμο 300 ευρώ καθώς παραβίασαν την τετραήμερη απαγόρευση συναθροίσεων μεταξύ 15 και 18 Νοεμβρίου του 2020, όπως είχαν αποφασίσει οι αρμόδιες αρχές για λόγους δημόσιας υγείας.

Οι 46 πολίτες είχαν καταθέσει με τους δικηγόρους Χαράλαμπο Κουρουνδή και Βασίλη Τσιγαρίδα, αιτήσεις ακύρωσης των προστίμων στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης. Στη συνέχεια, υπέβαλαν αίτημα στο Ανώτατο Δικαστήριο ώστε οι υποθέσεις τους να εκδικαστούν ως πρότυπη δίκη.

Ήδη, από τον περασμένο Φεβρουάριο το ΣτΕ ζήτησε να παγώσει η εξέταση των σχετικών εκκρεμών υποθέσεων μέχρι να αποφανθεί για το θέμα. Ειδικότερα, το Ανώτατο Δικαστήριο θα εξετάσει τη συνταγματικότητα των προστίμων, αλλά και το κατά πόσο η εκάστοτε κυβέρνηση μπορεί να προχωράει σε απαγόρευση συναθροίσεων για λόγους πέραν από εκείνους που προβλέπονται συνταγματικά.

Σύμφωνα με τον δικηγόρο Θανάση Καμπαγιάννη, το αίτημα ακύρωσης των εκατοντάδων καταχρηστικών προστίμων είναι πολιτικό καθήκον του μαζικού κινήματος, αλλά ταυτόχρονα κομμάτι της πολιτικής μάχης είναι και η δικαστική τους αμφισβήτηση.

Όπως αναφέρει, η κυβέρνηση πιέστηκε και αυτό εκφράστηκε και νομοθετικά: δεν είναι τυχαίο ότι μετά την υποβολή του αιτήματος για την πιλοτική δίκη και το κουρέλιασμα της απαγόρευσης στις 28/1 από τους φοιτητές, η ΚΥΑ της 29/1 συμπεριέλαβε για πρώτη φορά δικαίωμα μετακίνησης σε συνάθροιση, ενώ η τελευταία 6ήμερη απαγόρευση συγκεντρώσεων στα τέλη Ιανουαρίου, προέβλεπε αριθμητικό όριο (μια δειλή συνομολόγηση της έλλειψης αναλογικότητας των προηγούμενων ολικών απαγορεύσεων).

Επισημαίνει ταυτόχρονα ότι η εκδίκαση της υπόθεσης στο ΣτΕ αποτελεί μια ακόμα απόδειξη ότι ο μόνος τρόπος υπεράσπισης ενός δικαιώματος που παρανόμως απαγορεύεται είναι τελικά η άσκησή του. «Ο έλεγχος συνταγματικότητας της απαγόρευσης συναθροίσεων από 15 έως 18 Νοεμβρίου, χωρίς τον κίνδυνο «κατάργησης της δίκης», καθίσταται εφικτός γιατί κάποιοι πολίτες αψήφησαν την απαγόρευση και άσκησαν το δικαίωμα» καταλήγει.

Η «Επιτροπή Αλληλεγγύης σε διωκόμενους-ες για την ελευθερία σε κινητοποιήσεις» πραγματοποιούν συγκέντρωση σήμερα έξω από το ΣτΕ, όπου θα συζητηθεί η υπόθεση.

Στη συγκέντρωση δίνουν το παρόν και οι φοιτητές, εργατικά σωματεία καθώς και η Πρωτοβουλία Δικηγόρων.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ