Τετάρτη 24 Απριλίου 2024

Διεθνής Αμνηστία: Η Ρωσία πρέπει να αντιμετωπίσει τη δικαιοσύνη για εγκλήματα πολέμου – Η έκθεση που “καίει” τη Μόσχα

Η οργάνωση δήλωσε ότι συνέλεξε στοιχεία και μαρτυρίες σε οκτώ πόλεις κοντά στο Κίεβο, συμπεριλαμβανομένης της Μπούτσα.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Διεθνής Αμνηστία: Η Ρωσία πρέπει να αντιμετωπίσει τη δικαιοσύνη για εγκλήματα πολέμου – Η έκθεση που “καίει” τη Μόσχα Twitter

Η Διεθνής Αμνηστία αναφέρει ότι έχει καταγράψει εκτεταμένα εγκλήματα πολέμου από τις ρωσικές δυνάμεις σε κοινότητες γύρω από την ουκρανική πρωτεύουσα, το Κίεβο, συμπεριλαμβανομένων αυθαίρετων εκτελέσεων, βομβαρδισμών κατοικιών και βασανιστηρίων.

“Το μοτίβο των εγκλημάτων που διαπράττουν οι ρωσικές δυνάμεις που έχουμε καταγράψει περιλαμβάνει τόσο παράνομες επιθέσεις όσο και εσκεμμένες δολοφονίες αμάχων”, ανέφερε η Agnes Callamard, Γενική Γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας, σε δήλωσή της την Παρασκευή. “Είναι ζωτικής σημασίας όλοι οι υπεύθυνοι, συμπεριλαμβανομένης της ανώτερης ιεραρχίας, να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη”.

Όπως μεταδίδει το abcnews, η οργάνωση δήλωσε ότι συνέλεξε στοιχεία και μαρτυρίες σε οκτώ πόλεις κοντά στο Κίεβο, συμπεριλαμβανομένης της Μπούτσα. Μετά την υποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων από την Μπούτσα τον Απρίλιο, βρέθηκαν πτώματα πεσμένα στους δρόμους, πολλά με τα χέρια δεμένα πίσω από την πλάτη τους, και σε ομαδικούς τάφους. Ο περιφερειακός κυβερνήτης του Κιέβου Oleksandr Pavlyuk δήλωσε ότι τουλάχιστον 1.235 πτώματα πολιτών έχουν βρεθεί στην περιοχή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Εισβολή στην Ουκρανία: Έρευνα σε βάρος 10 Ρώσων στρατιωτών για εγκλήματα πολέμου στην Μπούτσα

Η Ρωσία ισχυρίζεται σταθερά ότι πλήττει μόνο στόχους με στρατιωτική αξία. Έχει αρνηθεί τους ισχυρισμούς για εγκλήματα πολέμου και ισχυρίστηκε ότι τα πτώματα της Μπούτσα παραποιήθηκαν ως “προβοκάτσια”.

Εγκλήματα πολέμου

Twitter/NEXTA

Σοκάρει η έκθεση για τα εγκλήματα πολέμου

Η έκθεση της AI περιγράφει τον πυροβολισμό στην Μπούτσα του Γιεβέν Πετρασένκο, ενός 43χρονου διευθυντή πωλήσεων, ο οποίος πυροβολήθηκε στην κουζίνα του, ενώ η σύζυγος και τα παιδιά του κρύβονταν στο υπόγειο. Ο ρωσικός στρατός επέτρεψε στη σύζυγό του, Τατιάνα, να εισέλθει στο διαμέρισμα, όπου βρήκε το πτώμα του συζύγου της.

“Ο Γιεβέν βρισκόταν νεκρός στην κουζίνα. Είχε πυροβοληθεί στην πλάτη, (κοντά στους) πνεύμονες και το συκώτι του. Το σώμα του παρέμεινε στο διαμέρισμα μέχρι τις 10 Μαρτίου, όταν καταφέραμε να τον θάψουμε σε έναν ρηχό τάφο στην αυλή”, ανέφερε στο δημοσίευμα.

Ο γείτονάς τους Leonid Bodnarchuk, ένας 44χρονος οικοδόμος, πυροβολήθηκε από Ρώσους στρατιώτες καθώς ανέβαινε τις σκάλες και στη συνέχεια ο στρατός έριξε μια χειροβομβίδα στο κλιμακοστάσιο, ανέφερε η έκθεση.

Οι εκτελέσεις στην Μπούτσα πραγματοποιήθηκαν με εξειδικευμένα τουφέκια που χρησιμοποιούνται από ορισμένες επίλεκτες ρωσικές μονάδες, ανέφερε η έκθεση. Το προσωπικό της Διεθνούς Αμνηστίας βρήκε στον τόπο της δολοφονίας θωρακισμένα βλήματα 7N12 με μαύρη μύτη 9×39 χιλιοστών, τα οποία χρησιμοποιούνται από επίλεκτες μονάδες του ρωσικού στρατού.

Εγκλήματα πολέμου

ΜΑΡΙΑ ΜΑΚΡΑΚΗ/EUROKINISSI

Η έρευνα περιέγραψε επίσης τον βομβαρδισμό της πόλης Μποροντιάνκα, κατά τον οποίο τουλάχιστον 40 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε αδιάκριτους βομβαρδισμούς που κατέστρεψαν οκτώ κτίρια κατοικιών.

Αναφέρει ότι ο κάτοικος της Μποροντιάνκα Βασίλ Γιαροσένκο δήλωσε ότι είχε φύγει από την πολυώροφη κατοικία του για το γκαράζ του, όταν μια βόμβα έπληξε το σπίτι.

“Είδα ένα μεγάλο κενό στο κτίριο”, είπε, σύμφωνα με το δημοσίευμα. “Η σύζυγός μου Halina ήταν μεταξύ των νεκρών. Την βλέπω ακόμα δίπλα στην πόρτα του διαμερίσματός μας, του σπιτιού όπου ζούσαμε για 40 χρόνια”.

Η έκθεση αναφέρει ότι οι ερευνητές βρήκαν στοιχεία που τεκμηριώνουν συγκεκριμένες μονάδες του ρωσικού στρατού που εμπλέκονται, συμπεριλαμβανομένων βιβλίων εκπαίδευσης που ανήκαν στον οδηγό του 104ου συντάγματος των αερομεταφερόμενων δυνάμεων.

Συναντήσαμε οικογένειες των οποίων οι αγαπημένοι σκοτώθηκαν σε φρικτές επιθέσεις και των οποίων οι ζωές άλλαξαν για πάντα εξαιτίας της ρωσικής εισβολής“, δήλωσε ο Callamard. “Υποστηρίζουμε τα αιτήματά τους για δικαιοσύνη και καλούμε τις ουκρανικές αρχές, το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο και άλλους να διασφαλίσουν τη διατήρηση αποδεικτικών στοιχείων που θα μπορούσαν να υποστηρίξουν μελλοντικές διώξεις για εγκλήματα πολέμου”.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ