Σάββατο 20 Απριλίου 2024

Διοικητικά Δικαστήρια: Ποιοι θα αποφασίσουν (έως τέλος Δεκεμβρίου) την αναμόρφωση τους – Καταργήσεις και συγχωνεύσεις δικαστηρίων;

Τη συγκρότηση ομάδας προβλέπει απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης, Κώστα Τσιάρα που θα αναλάβει τον σχεδιασμό του νέου οδικού χάρτη για την οργάνωση των διοικητικών δικαστηρίων. Ποια είναι τα μέλη της Επιτροπής.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Διοικητικά Δικαστήρια: Ποιοι θα αποφασίσουν (έως τέλος Δεκεμβρίου) την αναμόρφωση τους – Καταργήσεις και συγχωνεύσεις δικαστηρίων; freepik

Μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου 2022 πρέπει να ολοκληρώσει το έργο της η ομάδα εργασίας για το νέο οδικό χάρτη των τακτικών διοικητικών δικαστηρίων, δηλαδή την αναμόρφωση της οργάνωσης και λειτουργίας τους.

Το θέμα της λειτουργίας των διοικητικών δικαστηρίων είχε προκαλέσει τον περασμένο Φεβρουάριο όπως έγραψε το dikastiko.gr την αντίδραση των δικηγόρων όταν κλήθηκαν να συμμετάσχουν σε διάλογο βάσει πορίσματος που είχε εκδώσει επιτροπή του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), ενώ λίγους μήνες αργότερα ο υπουργός Δικαιοσύνης διαβεβαίωνε πως καμία αλλαγή δεν θα γίνει ερήμην τους.

Σύμφωνα, πάντως, με την απόφαση του υπουργού, Κώστα Τσιάρα, ορίζονται τα μέλη της ομάδας εργασίας, τα οποία άμεσα απαιτείται να καταλήξουν στο νέο οδικό χάρτη, ενώ στην ομάδα εργασίας δεν περιλαμβάνονται εκπρόσωποι των δικηγορικών συλλόγων.

Διοικητικά Δικαστήρια

freepik

Η απόφαση αναφέρει: «τη σύσταση και συγκρότηση ομάδας εργασίας με αντικείμενο την κατάρτιση ενός οδικού χάρτη για την ορθολογική οργάνωση των Τακτικών Διοικητικών Δικαστηρίων, αποτελούμενη από τα ακόλουθα τακτικά και επίκουρα μέλη:

Α. Τακτικά μέλη

  1. Ιωάννη Συμεωνίδητου Λαζάρου, Επίτροπο της Επικρατείας των Τακτικών Διοικητικών Δικαστηρίων, ως Πρόεδρο,
  2. Αγγελική Παπαπαναγιώτου – Λέζατου Ιωάννη, Αντεπίτροπο της Επικρατείας των Τακτικών Διοικητικών Δικαστηρίων,
  3. Βασίλειο Ανδρουλάκητου Πέτρου, Σύμβουλο Επικρατείας,
  4. Φωτεινή Καρβελά του Ιωάννη, Εφέτη Δ.Δ. και
  5. Ευάγγελο Αργυρότου Θεολόγου, Πάρεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Β. Επίκουρα μέλη

  1. Στέλλα Πάντζαλητου Χρήστου, Πρόεδρο Πρωτοδικών Δ.Δ., η οποία υπηρετεί στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης,
  2. Εμμανουήλ Σέρμποτου Νικολάου -Αγαπίου, Πρωτοδίκη Δ.Δ, ο οποίος υπηρετεί στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Πειραιά,
  3. Νικόλαο Ζαμπούκατου Βασιλείου, Πρωτοδίκης Δ.Δ., ο οποίος υπηρετεί στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Πειραιά,
  4. Θεανώ Ντάλλατου Ηλία, Εισηγήτρια του Συμβουλίου της Επικρατείας,
  5. Αθηνά Καφφέτου Γεωργίου, Εισηγήτρια του Συμβουλίου της Επικρατείας,
  6. Γεωργία Καλαντζήτου Γεωργίου, εκπρόσωπο της Πανελλήνιας Ένωσης Υπαλλήλων Γραμματείας Διοικητικών Δικαστηρίων και
  7. Ευτυχία Καλλιαμπέτσουτου Χρήστου, επίσης, εκπρόσωπο της Πανελλήνιας Ένωσης Υπαλλήλων Γραμματείας Διοικητικών Δικαστηρίων.

Υπόθεση Πάτση

freepik

Χρέη γραμματέα θα εκτελεί η Μαρία – Ηλιάνα Κοντογιάννη του Αθανασίου, υπάλληλος της Κεντρικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Δικαιοσύνης, με αναπληρώτριά της την Ειρήνη Λαμπροπούλου του Κωνσταντίνου, επίσης υπάλληλο της Κ.Υ. Υ.Δ.».

Η ομάδα εργασίας θα στηριχθεί και στο πόρισμα αντίστοιχης ομάδας, που συγκροτήθηκε τον Μάρτιο του 2021 με απόφαση της τότε Προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) Ειρήνης Σάρπ.

Τα αιτήματα των δικηγόρων

Πυρά προς την ομάδα αυτή εργασίας του ΣτΕ είχαν εξαπολύσει οι δικηγόροι της χώρας, με απόφαση της Ολομέλειας των προέδρων των δικηγορικών Συλλόγων, σε απάντηση πρόκλησης για συζήτηση που τους απηύθυνε ο πρόεδρός της και αντιπρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου Μιχ. Πικραμένος.

Οι δικηγόροι προσήλθαν μεν στο διάλογο αλλά έκαναν λόγο για “διάλογο ανούσιο, αναποτελεσματικό και κατά συνέπεια προσχηματικό και ικανοποιεί μόνο επικοινωνιακές ανάγκες”.

Μάλιστα στη συνεδρίαση του συλλογικού οργάνου τους, είχαν ζητήσει τη σύσταση ευρύτερης επιτροπής από όλους τους εμπλεκόμενους , αλλά αντιδρούν σε μια καταγεγραμμένη δημόσια άποψη του κ. Πικραμένου για την ανάγκη “μείωσης των Διοικητικών Πρωτοδικείων και σπάσιμο στα 2 του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών”. Η άποψη αυτή βέβαια είναι προφανώς προσωπική και δεν απηχεί απαραίτητα την άποψη της Ομάδας Εργασίας , πλην για τους δικηγόρους είναι κόκκινο πανί.

Όπως ανέφεραν οι δικηγόροι στην απόφασή τους θέλουν ευρύτερη Επιτροπή (δικαστικοί λειτουργοί, Διοικήσεις δικαστικών σχηματισμών, Γενική Επιτροπεία της Επικρατείας των Τακτικών Διοικητικών Δικαστηρίων, Δικηγορικοί Σύλλογοι, Δικαστικές Ενώσεις ΣτΕ και Διοικητικών Δικαστηρίων, δικαστικοί υπάλληλοι) αλλά κυρίως να λάβουν “…γνώση των στοιχείων (αριθμός δικαστών ανά δικαστήριο, αριθμός εισερχομένων δικαστικών υποθέσεων ανά δικαστικό σχηματισμό σε ετήσια βάση, αριθμός εκδιδομένων αποφάσεων τόσο συνολικά όσο και ανά δικαστή, χρόνος προσδιορισμού προς συζήτηση των υποθέσεων, χρόνος έκδοσης των αποφάσεων κ.ο.κ.).

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ