Τετάρτη 24 Απριλίου 2024

Διοικητική Ολομέλεια ΣτΕ: Θα ζητήσει από τον Υπουργό Δικαιοσύνης μεταφορά ύλης στα Διοικητικά Δικαστήρια – Στις 12.064 οι εκκρεμείς υποθέσεις

Η νέα πρόεδρος του ΣτΕ Ευαγγελία Νίκα κάλεσε σε σύσκεψη τους Συμβούλους Επικρατείας για το θέμα των καθυστερήσεων και του όγκου των εκκρεμών υποθέσεων. Θεωρείται βέβαιο πως η Διοικητική Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου θα αποφασίσει τη μεταφορά ύλης στα Διοικητικά Δικαστήρια για αποσυμπίεση του ΣτΕ.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Διοικητική Ολομέλεια ΣτΕ: Θα ζητήσει από τον Υπουργό Δικαιοσύνης μεταφορά ύλης στα Διοικητικά Δικαστήρια – Στις 12.064 οι εκκρεμείς υποθέσεις EUROKINISSI

Ένα μεγάλο στοκ υποθέσεων από τη μια και ένας μεγάλος αριθμός οίκοθεν (αναβολή δηλαδή που δίνει ο εισηγητής μιας υπόθεσης πριν εκδικαστεί) αναβολών δικών “πνίγουν” το Συμβούλιο Επικρατείας , το οποίο στρέφεται στην νομοθετική πρόβλεψη για μεταφορά δικαστηριακής ύλης στα κατώτερα δικαστήρια. Αυτό εκτιμάται ότι θα είναι το αίτημα της Διοικητικής Ολομέλειας του Ανωτάτου Δικαστηρίου που αναμένεται να συγκληθεί σύντομα για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, το οποίο έχει βαθιές ρίζες.

Όπως έγραψε πρόσφατα το dikastiko.gr στα συρτάρια των συμβούλων Επικρατείας ένας τεράστιος όγκος εκκρεμών υποθέσεων, ενώ συνεχίζονται οι ανεξέλεγκτες οίκοθεν αναβολές από τους δικαστές, κάτι που ξεπερνά τα ακραία όρια της αρνησιδικίας. Υπενθυμίζεται, ότι οι καθυστερήσεις στην έκδοση των αποφάσεων φτάνουν μέχρι τα 19 χρόνια.

ΕΥΔΑΠ ΣτΕ

EUROKINISSI

Διπλό πρόβλημα

Το θέμα έχει διπλή διάσταση: Αφενός ένα υψηλό στοκ αποφάσεων και αφετέρου ο τρόπος που το αντιμετωπίζουν οι δικαστές του ΣτΕ.

α) Στο θέμα των εκκρεμών υποθέσεων το 2022 υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός που είναι μειωμένος σε σχέση με το παρελθόν αλλά σε εξαιρετικά υψηλά αριθμητικά επίπεδα.

-Την 1/1/2022 οι εκκρεμείς υποθέσεις ήταν 12.312 και στις 7/7/2022 οι εκκρεμείς υποθέσεις είναι 12.064. Σε αυτό το διάστημα εισήχθησαν 1.556 υποθέσεις και διεκπεραιώθηκαν 1.808

-Ειδικά για τις φορολογικές υποθέσεις την 1/1/2022 ήταν 3.611 και από αυτές οι 993 αφορούν ποσό άνω των 500.000 ευρώ!

β) Όσον αφορά το τρόπο που αντιμετωπίζεται από τους δικαστές, είναι γνωστό π.χ ότι υπάρχει σύμβουλος Επικρατείας, ο επονομαζόμενος «βασιλιάς των αναβολών», (που είναι ένας από τους νωχελικούς δικαστές) ο οποίος έχει αναβάλει μια υπόθεση 63 φορές και μια άλλη υπόθεση την έχει αναβάλει 48 φορές, ενώ 51 σύμβουλοι έχουν αναβάλει 1.428 φορές 59 υποθέσεις μέσα σε χρονικό διάστημα από 5 έως 14 χρόνια. Κι όλα αυτά χωρίς καμία (ουσιαστικά πλην ελαχίστων εξαιρέσεων) πειθαρχική κύρωση

Συναντήσεις

Μπροστά στο φαινόμενο η νέα πρόεδρος του ΣτΕ Ευαγγελία Νίκα, την περασμένη Παρασκευή συγκάλεσε τους συμβούλους Επικρατείας για τα επίμαχα θέματα των καθυστερήσεων και αναβολών και μέσα στις επόμενες μέρες θα καλέσει για τα ίδια θέματα τους παρέδρους.

adjustice

Σύμφωνα με πληροφορίες μετά τις συναντήσεις είναι πολύ πιθανόν να συγκληθεί η Διοικητική Ολομέλεια του ΣτΕ, προκειμένου να εγκρίνει τη μεταφορά ύλης από το ΣτΕ στα Διοικητικά Δικαστήρια της Αθήνας (Πρωτοδικείο και Εφετείο) προκειμένου να επέλθει αποσυμπίεση στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο.

Στη συνέχεια θα ζητηθεί από τον υπουργό Δικαιοσύνης Κωνσταντίνο Τσιάρα, να προβεί σε νομοθετική ρύθμιση σύμφωνη με την απόφαση της Διοικητικής Ολομέλειας για τη μεταφορά της ύλης στα δικαστήρια της Λουΐζης Ριανκούρ. Η μεταφορά ύλης (ήσσονος σημασίας ή χαμηλότερου νομικού ενδιαφέροντος υποθέσεων) στα Διοικητικά Δικαστήρια είναι μια πάγια τακτική του ΣτΕ, όταν ο αριθμός των εκκρεμών δικογραφιών, λόγω της ραθυμίας, φτάνει στο ταβάνι και όταν ο πίνακας με τις οίκοθεν αναβολές ξεπερνά τις 65.

Θα το αντιμετωπίσει;

Όμως αυτό αποτελεί λύση ή απλώς βάζει το πρόβλημα κάτω από το χαλί; Μάλιστα δικαστικές πηγές αναφέρουν πως αυτό θα μεταφέρει προβλήματα στα διοικητικά δικαστήρια που θα μετακυληθούν στους πολίτες και τους δικηγόρους τους με επιμήκυνση του χρόνου ταλαιπωρίας και οικονομικές επιπτώσεις. Μάλιστα θα ελαφρύνει (επιβραβεύσει;) τους βραδυπορούντες δικαστές , που θα λύσουν το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν χωρίς κυρώσεις. Θα λειτουργήσει δε ως κακό παράδειγμα για νέους συναδέλφους τους ότι “κάποια στιγμή, προ του αδιεξόδου, θα γίνει μεταφορά ύλης….”

Υπενθυμίζεται επίσης πως στην πρόσφατη τρίτη έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Κράτος Δικαίου στην ΕΕ για την Ελλάδα αναφέρει πως στην διοικητική δικαιοσύνη, το ποσοστό μη εκκαθάρισης υποθέσεων παρέμεινε υψηλό (162,8% το 2020 έναντι 163,5% το 2018) αν και ο απαιτούμενος χρόνος που απαιτείτο μειώθηκε (σε 551 το 2020 από 601 ημέρες το 2018).

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ