Παρασκευή 19 Απριλίου 2024

Επιστολή – καταπέλτης από την Ένωση Ποινικολόγων και Μαχόμενων Δικηγόρων: “Θέλετε μία κοινωνία χωρίς δικηγόρους;”

Παρέμβαση με αφορμή τους προπηλακισμούς δικηγόρων. "Ο ρόλος του συνηγόρου είναι κοινωνική κατάκτηση και ο σεβασμός του (από πολίτες, αντιδίκους, δικαστές και πολιτεία) καθορίζει το βαθμό του νομικού μας πολιτισμού", αναφέρει.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Επιστολή – καταπέλτης από την Ένωση Ποινικολόγων και Μαχόμενων Δικηγόρων: “Θέλετε μία κοινωνία χωρίς δικηγόρους;” freepik

Απόλυτη καταδίκη φαινομένων προπηλακισμού συνηγόρων υπεράσπισης κατηγορουμένων περιλαμβάνει επιστολή – καταπέλτης της Ένωσης Ποινικολόγων και Μαχόμενων Δικηγόρων που απευθύνεται προς τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, τον πρωθυπουργό, τους υπουργούς Προστασίας του Πολίτη και Δικαιοσύνης καθώς και στον πρόεδρο της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων.

Με το ερώτημα «θέλετε μία κοινωνία χωρίς δικηγόρους;», η Ένωση καταγγέλλει την αντιμετώπιση που εισπράττουν συνήγοροι όταν υπερασπίζονται κατηγορούμενους οι οποίοι βρίσκουν για τις πράξεις τους αντιμέτωποι την κοινή γνώμη, ενίοτε ακόμη και την πολιτεία.

Σύμφωνα με την επιστολή της Ένωσης πάντα ο δικηγόρος και ειδικότερα ο ποινικολόγος, ο συνήγορος ακόμα και του χειρότερου εγκληματία, βρίσκεται απέναντι σε μία σύγκρουση πολιτείας- πολίτη, που όμως όπως αναφέρει αποτελεί την ασφαλιστική δικλίδα του νομικού μας πολιτισμού.

«Θέλετε η ποινική τύχη του κάθε πολίτη να ήταν ανέλεγκτη και το κράτος Δικαίου μια φιλανθρωπική (και τούτο ενδεχομένως) παραχώρηση της εξουσίας, που διαχρονικά (η εξουσία) ήταν και παραμένει ο αντίπαλος (αν όχι ο εχθρός) κάθε συνηγόρου που την αμφισβητεί και προστατεύει τα δικαιώματα του κάθε πολίτη, είτε είναι κλέφτης, είτε δολοφόνος, είτε απατεώνας, είτε βιαστής, είτε πολιτικός αντίπαλος, είτε «τρομοκράτης;» τονίζει.

Κέντρο Μακεδονικής Γλώσσας στην Ελλάδα

Freepik

Επιστολή Ένωσης Ποινικολόγων και Μαχόμενων Δικηγόρων: Κοινωνική κατάκτηση ο ρόλος του συνηγόρου

Αφορμή για την αντίδραση της Ένωσης στάθηκαν τα πρόσφατα επεισόδια στη δίκη της Ηλιούπολης, όπως έγραψε το dikastiko.gr.

«Ο ρόλος του συνηγόρου είναι κοινωνική κατάκτηση και ο σεβασμός του (από πολίτες, αντιδίκους, δικαστές και πολιτεία) καθορίζει τον βαθμό του νομικού μας πολιτισμού» επισημαίνεται στην επιστολή.

«Η Ένωση μας καταδικάζει με απόλυτο τρόπο, τις επιθέσεις, προπηλακισμούς και απειλές που δέχτηκαν προσωπικά οι συνάδελφοι- υπερασπιστές των κατηγορουμένων στην υπόθεση του επονομαζόμενου «trafficking της Ηλιούπολης», επειδή απλώς έκαναν καλά τη δουλειά τους, διότι η απόφαση (που εξέδωσε το δικαστήριο κι όχι αυτοί) δεν ικανοποίησε το περί δίκαιου αίσθημα μιας μερίδας (ενδεχομένως και σημαντικής) της κοινωνίας» υπογραμμίζει η Ένωση Ποινικολόγων και Μαχόμενων Δικηγόρων.

Ιδιαίτερη καταδίκη εκφράζει και για «την αδικαιολόγητη και εγκληματική χρήση χημικών από τα ΜΑΤ μέσα στους χώρους των δικαστηρίων, αφού οποιαδήποτε παρεκτροπή, ακόμα κι εγκληματική ενέργεια, μπορούσε να αντιμετωπιστεί με πολλαπλούς άλλους τρόπους, πλην των χημικών, που αρχίζουν να αποτελούν την εύκολη αλλά επικίνδυνη κι εγκληματική λύση καταστολής για κάθε περίπτωση».

Εκρηκτικό “κοκτέιλ” στα θεμέλια της Δικαιοσύνης

Eurokinissi

Αναλυτικά η ανακοίνωση – επιστολή της Ένωσης

ΘΕΛΕΤΕ ΜΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΧΩΡΙΣ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥΣ;

Θέλετε μια κοινωνία χωρίς Δικηγόρους; Θέλετε η ποινική τύχη του κάθε πολίτη να ήταν ανέλεγκτη και το κράτος Δικαίου μια φιλανθρωπική (και τούτο ενδεχομένως) παραχώρηση της εξουσίας, που διαχρονικά (η εξουσία) ήταν και παραμένει ο αντίπαλος (αν όχι ο εχθρός) κάθε συνηγόρου που την αμφισβητεί και προστατεύει τα δικαιώματα του κάθε πολίτη, είτε είναι κλέφτης, είτε δολοφόνος, είτε απατεώνας, είτε βιαστής, είτε πολιτικός αντίπαλος, είτε «τρομοκράτης»;

Ο δικηγόρος και ειδικότερα ο ποινικολόγος, ο συνήγορος ακόμα και του χειρότερου εγκληματία, βρίσκεται πάντα απέναντι σ’ αυτή την δυστοπική προοπτική, αποτελώντας σ’ αυτή τη σύγκρουση (πολιτείας – πολίτη) την ασφαλιστική δικλίδα του νομικού μας πολιτισμού.

Η πολιτεία δηλαδή από τη μια, που επιδιώκει τον ποινικό κολασμό του κατηγορουμένου και ο συνήγορος υπεράσπισης του κατηγορουμένου από την άλλη, που επιδιώκει, αφενός την ανάδειξη των νομικών δεδομένων και πραγματικών χαρακτηριστικών (και αμφιβολιών) που θα οδηγήσουν στην αθώωση η στο μετριασμό της ποινικής εμπλοκής του κατηγορουμένου, αφετέρου τον εξανθρωπισμό με χαρακτηριστικά επιείκειας του ποινικού κολασμού του, αν τελικά κριθεί ένοχος. Αυτός ο ρόλος του συνηγόρου είναι κοινωνική κατάκτηση και ο σεβασμός του (από πολίτες, αντιδίκους, δικαστές και πολιτεία) καθορίζει τον βαθμό του νομικού μας πολιτισμού.

Η Ένωση μας καταδικάζει με απόλυτο τρόπο, τις επιθέσεις, προπηλακισμούς και απειλές που δέχτηκαν προσωπικά οι συνάδελφοι- υπερασπιστές των κατηγορουμένων στην υπόθεση του επονομαζόμενου «trafficking της Ηλιούπολης», επειδή απλώς έκαναν καλά τη δουλειά τους, διότι η απόφαση (που εξέδωσε το δικαστήριο κι όχι αυτοί) δεν ικανοποίησε το περί δίκαιου αίσθημα μιας μερίδας (ενδεχομένως και σημαντικής) της κοινωνίας.

Η Ένωση μας επίσης καταδικάζει και την αδικαιολόγητη και εγκληματική χρήση χημικών από τα ΜΑΤ μέσα στους χώρους των δικαστηρίων, αφού οποιαδήποτε παρεκτροπή, ακόμα κι εγκληματική ενέργεια, μπορούσε να αντιμετωπιστεί με πολλαπλούς άλλους τρόπους, πλην των χημικών, που αρχίζουν να αποτελούν την εύκολη αλλά επικίνδυνη κι εγκληματική λύση καταστολής για κάθε περίπτωση.

Για την Ένωση Ποινικολόγων και Μαχόμενων Δικηγόρων

Ο πρόεδρος, Γιάννης Γλύκας

Ο γενικός γραμματέας, Βαγγέλης Γκιγκιλίνης

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ