Παρασκευή 19 Απριλίου 2024

Η δίκη “καθρέφτης” που “προβλέπει” τις κινήσεις του Πούτιν – Το εφετείο των ΗΠΑ “σημαδεύει” την Τουρκία με φόντο τη Ρωσία

Μία υπόθεση που μπορεί να “προβλέψει” τις κινήσεις της Ρωσίας. Η δίκη για το ξέπλυμα μέσω… Τουρκίας. Η αναβολή και η προσφυγή στο Ανώτατο Δικαστήριο.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Η δίκη “καθρέφτης” που “προβλέπει” τις κινήσεις του Πούτιν – Το εφετείο των ΗΠΑ “σημαδεύει” την Τουρκία με φόντο τη Ρωσία Unsplash

Του Γιάννη Κούσουλα

Μεγάλη πληγή για τον ελεύθερο κόσμο είναι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Γι’ αυτό το λόγο εξάλλου σύσσωμος ο δυτικός κόσμος έχει καταδικάσει την εισβολή επιβάλλοντας μάλιστα ισχυρές κυρώσεις στη Μόσχα ενεργοποιώντας μάλιστα για δεύτερη φορά στην ιστορία περιορισμούς σε ότι αφορά το παγκόσμιο σύστημα πληρωμών SWIFT.

Η μόνη χώρα μέχρι σήμερα που έχει αποκλειστεί από το παγκόσμιο σύστημα πληρωμών είναι το Ιράν. Μάλιστα είχε προκληθεί σάλος, καθώς με στόχο να αποφύγει τις κυρώσεις η χώρα χρησιμοποιούσε την κρατική τράπεζα Halkbank για να “ξεγλιστρήσει” από τις κυρώσεις προχωρώντας σε ξέπλυμα χρήματος.

Η υπόθεση έφτασε στη δικαιοσύνη και μάλιστα πρόσφατα η δίκη πήρε αναβολή και αναμένεται να συνεχιστεί. Το ερώτημα είναι εάν οι καλές σχέσεις του Βλαντιμίρ Πούτιν με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα μπορούσαν να φανούν χρήσιμες στη Μόσχα έτσι ώστε να αποφύγει ορισμένες από τις βαριές κυρώσεις που έχουν επιβληθεί.

Εισβολή στην Ουκρανία

Unsplash

Εισβολή στην Ουκρανία: Ο αποκλεισμός του Ιράν από το SWIFT

Αποκλεισμός από το  SWIFT είχε επιβληθεί μόνο μία φορά, το 2012 στο Ιράν όπου ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός «United Against Nuclear Iran» υλοποίησε μια εκστρατεία καλώντας τη SWIFT να τερματίσει όλες τις σχέσεις με το τραπεζικό σύστημα του Ιράν, συμπεριλαμβανομένης της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας. Η UANI υποστήριξε ότι η συμμετοχή του Ιράν στο SWIFT παραβίαζε τις οικονομικές κυρώσεις των ΗΠΑ και της ΕΕ κατά του Ιράν καθώς και τους εταιρικούς κανόνες της SWIFT.

Ως εκ τούτου, τον Φεβρουάριο του 2012, η Τραπεζική Επιτροπή της Γερουσίας των ΗΠΑ ενέκρινε ομόφωνα κυρώσεις κατά της SWIFT με στόχο να την πιέσουν να τερματίσει τις σχέσεις της με ιρανικές τράπεζες στη μαύρη λίστα. Η απέλαση ιρανικών τραπεζών από το SWIFT θα απαγόρευε δυνητικά στο Ιράν την πρόσβαση σε έσοδα δισεκατομμυρίων δολαρίων χρησιμοποιώντας το SWIFT.

Εισβολή στην Ουκρανία

Ministry of Defence of the Russian Federation/wikipedia

Προσπάθεια αποφυγής των κυρώσεων

Αρχικά η SWIFT αρνήθηκε ότι ενεργούσε παράνομα, αλλά αργότερα είπε ότι «συνεργάζεται με τις ΗΠΑ και τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες τους ότι οι χρηματοοικονομικές υπηρεσίες της χρησιμοποιούνται από το Ιράν για την αποφυγή κυρώσεων και τη διεξαγωγή παράνομων επιχειρήσεων».

Στις 17 Μαρτίου 2012, μετά από συμφωνία δύο ημέρες νωρίτερα μεταξύ και των 27 κρατών μελών του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την επακόλουθη απόφαση του Συμβουλίου, η SWIFT αποσύνδεσε όλες τις ιρανικές τράπεζες που είχαν χαρακτηριστεί ως ιδρύματα που παραβιάζουν τις τρέχουσες κυρώσεις της ΕΕ από το διεθνές δίκτυό της και προειδοποίησε ότι ακόμη περισσότερα ιρανικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θα μπορούσαν να αποσυνδεθούν από το δίκτυο.

Εισβολή στην Ουκρανία

wikipedia

Η δίκη για το ξέπλυμα μέσω… Τουρκίας που “δείχνει” την εισβολή στην Ουκρανία

Τον Οκτώβριο του 2021, εφετείο των ΗΠΑ απεφάνθη ότι η τουρκική κρατική τράπεζα Halkbank μπορεί να διωχθεί με την κατηγορία ότι βοήθησε το Ιράν να αποφύγει τις αμερικανικές κυρώσεις.

Το 2ο Περιφερειακό Εφετείο των ΗΠΑ απεφάνθη, μάλιστα, ότι η τουρκική τράπεζα, για την συγκεκριμένη δραστηριότητα, δεν καλύπτεται από την ασυλία λόγω έδρας σε χώρα εκτός των ΗΠΑ.

Οι εισαγγελείς κατηγόρησαν τη Halkbank ότι μετατρέπει τα έσοδα από το πετρέλαιο σε χρυσό και, στη συνέχεια, σε μετρητά προς όφελος ιρανικών συμφερόντων, καθώς και ότι πλαστογραφεί παραστατικά για μεταφορά τροφίμων, προκειμένου να δικαιολογήσει το ξέπλυμα εσόδων από λαθρεμπόριο πετρελαίου.

Οι Αμερικανοί εισαγγελείς υποστήριξαν επίσης ότι η Halkbank βοήθησε το Ιράν να μεταφέρει κρυφά 20 δισεκατομμύρια δολάρια, με τουλάχιστον ένα δισεκατομμύριο δολάρια να «ξεπλένονται» μέσω του χρηματοπιστωτικού συστήματος των ΗΠΑ.

Η Halkbank έχει δηλώσει ότι είναι αθώα για τις κατηγορίες της τραπεζικής απάτης, της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της συνωμοσίας σχετικά με την τήρηση πλαστών παραστατικών μεταφοράς χρημάτων και δημιουργία εικονικών εταιρειών στο Ιράν, την Τουρκία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, για την παράκαμψη των αμερικανικών κυρώσεων.

Η τράπεζα υποστήριξε ότι απαλλάσσεται από τις διώξεις, βάσει του ομοσπονδιακού νόμου των ΗΠΑ που παρέχει ασυλία, επειδή είναι κτήμα του τουρκικού κράτους.

Το δικαστήριο είπε ότι η Halkbank συνδύαζε τον σκοπό της – να λειτουργήσει ως αποθετήριο για τα έσοδα από το ιρανικό πετρέλαιο και το φυσικό αέριο της τουρκικής κυβέρνησης – με τη δράση της, η οποία ήταν ένα σχέδιο συμμετοχής σε ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

Το Εφετείο έκρινε, επίσης, ότι ακόμα και αν ο νόμος «παρέχει ασυλία κυριαρχίας σε ποινικές υποθέσεις, η παραβατική συμπεριφορά για την οποία κατηγορείται η Halkbank, εμπίπτει στην εξαίρεση των εμπορικών δραστηριοτήτων της FSIA από την ασυλία των κρατών».

Η Halkbank είχε ασκήσει έφεση κατά της απόφασης της 1ης Οκτωβρίου του περιφερειακού δικαστή των ΗΠΑ, Ρίτσαρντ Μπέρμαν, που επέτρεπε τη δίωξή της.

Ο Μπέρμαν έχει επιβλέψει αρκετές σχετικές υποθέσεις, συμπεριλαμβανομένης της καταδίκης του πρώην στελέχους της Halkbank, Μεχμέτ Χακάν Ατίλα και της παραδοχής ενοχής από τον Τουρκο-Ιρανό έμπορο χρυσού, Reza Zarrab.

Εφετείο ΗΠΑ

Pixabay

Εφετείο ΗΠΑ: Η αναβολή της δίκης και η προσφυγή στο Ανώτατο Δικαστήριο

Τον Ιανουάριο του 2022, το αρμόδιο δικαστήριο εφέσεων των ΗΠΑ προχώρησε στην προσωρινή αναβολή της δίκης της Halkbank εξαιτίας της προσφυγής της τουρκικής τράπεζας στο Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας, με αποτέλεσμα η μετοχή της τράπεζας στο Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης να εκτοξευτεί σε επίπεδα άνω του 8%.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ