Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

Κ. Τσιάρας προς δικαστές: “Εισηγήθηκα θετικά για τα οικονομικά αιτήματά σας στον πρωθυπουργό”- Πότε θα ανακοινωθούν

Θετική εισήγηση για την επαναφορά των αποζημιωτικών επιδομάτων των δικαστών που ουσιαστικά περικόπηκαν την περίοδο της οικονομικής κρίσης (με βάση την αύξηση του κόστους ζωής) αποκάλυψε πως έκανε ο υπουργός Δικαιοσύνης μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τις δικαστικές ενώσεις- Θετικά αξιολογείται και από τον πρωθυπουργό

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Κ. Τσιάρας προς δικαστές: “Εισηγήθηκα θετικά για τα οικονομικά αιτήματά σας στον πρωθυπουργό”- Πότε θα ανακοινωθούν EUROKINISSI

Για το τέλος της ομιλίας του στην γενική συνέλευση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων , κράτησε ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας την είδηση για την – όπως διαφαίνεται- ικανοποίηση των οικονομικών αιτημάτων των δικαστικών λειτουργών που τέθηκαν στην πρόσφατη συνάντηση των δικαστικών ενώσεων με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Όπως αποκάλυψε έχει ήδη εισηγηθεί θετικά για την ικανοποίηση των αιτημάτων τους που αφορούν την επαναφορά των αποζημιωτικών επιδομάτων τους που είχαν περικοπεί λόγω της οικονομικής κρίσης: “Επιβεβαιώθηκε από τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό πως υπάρχει η δυνατότητα ανοιχτού διαλόγου με τις δικαστικές ενώσεις. Όσον αφορά τα οικονομικά αιτήματα αντιμετωπίζονται με θετική διάθεση από τον πρωθυπουργό , τώρα πλέον που η χώρα έχει ανακτήσει την οικονομική σταθερότητα. Ήδη αυξάνονται οι συντάξεις και επίσης δίδεται αύξηση στους γιατρούς του ΕΣΥ. Αυτές λοιπόν οι κατακτήσεις των δικαστών που χάθηκαν μέσω της κρίσης, πιστεύω ότι θα μπορέσουν να ανακτηθούν μέσω της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Εισηγήθηκα θετικά όπως ξέρει η κα πρόεδρος, αντιμετωπίζεται θετικά το θέμα από την κυβέρνηση στο πλαίσιο πάντα των δυνατοτήτων της οικονομίας μας”.

Τσιάρας για δικαστές

eurokinissi

Τα βασικά σημεία της ομιλίας του Υπουργού Δικαιοσύνης έχουν ως εξής:

“Είναι ιδιαίτερη η τιμή να απευθύνω με την ιδιότητα του Υπουργού Δικαιοσύνης χαιρετισμό στις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων για 4η χρονιά από το 2019, όταν για πρώτη φορά απευθύνθηκα στο σώμα σας για να περιγράψω τις κυβερνητικές προτεραιότητες για τον εκσυγχρονισμό της Δικαιοσύνης, τη ψηφιοποίηση του συστήματος και την αναβάθμιση του επιπέδου του Κράτους Δικαίου στη χώρα μας μέσα από τις αναγκαίες θεσμικές μεταρρυθμίσεις που κατοχυρώνουν την αποτελεσματικότητα του συστήματος.

Έκτοτε, δρομολογήθηκαν και υλοποιήθηκαν πολλές και μεγάλες τομές, όπως οι τροποποιήσεις στους Ποινικούς Κώδικες, οι αλλαγές στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, ο νέος Κώδικας Δικαστικών Υπαλλήλων και ο νέος Κώδικας Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών, ο νέος νόμος για την οργάνωση και τη Λειτουργία της Εθνικής Σχολής Δικαστικών Λειτουργών και η νέα κατεύθυνση που ιδρύθηκε πρόσφατα για την επιλογή και την επιμόρφωση δικαστικών υπαλλήλων από την ΕΣΔΙ.

Και αυτά μόνο σε τίτλους. Γιατί πίσω από κάθε μεταρρύθμιση που υλοποιήθηκε τα τελευταία χρόνια υπάρχουν πολλές ακόμα, μικρές ή μεγάλες αλλαγές, πολλές μικρές ή μεγάλες νίκες για το δικαστικό μας σύστημα που ξεπερνούν κατά πολύ τις ανάγκες της πυκνής συχνά επικαιρότητας. Συμβάλλουν, όμως, καθοριστικά στην επιτάχυνση της απονομής της Δικαιοσύνης στη χώρα μας και στην ουσιαστική αναβάθμιση της ποιότητας του δικαιϊκού μας συστήματος.

Γιατί και στις δύο φάσεις των τροποποιήσεων που πρότεινε η κυβέρνηση, οι αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα δεν συνίσταντο μόνο από ρυθμίσεις για την αυστηροποίηση των ποινών για τους δράστες. Οι Αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας στόχευαν στην επιτάχυνση της ποινικής δίκης, που δικαιώνει σε εύλογο χρόνο τα θύματα. Και τα προστατεύει αποτελεσματικά από τη δευτερογενή θυματοποιήσή τους.

Οι τροποποιήσεις του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας απλοποιούν –ναι- τις διαδικασίες, ώστε με ασφάλεια δικαίου να επισπεύδεται η πολιτική δίκη. Όμως, ταυτόχρονα, χωρίς να διακινδυνεύει δικονομικά δικαιώματα των πολιτών, αφαιρεί έναν τεράστιο όγκο δικαστηριακής ύλης και χιλιάδες δικογραφίες που συσσωρεύονται στη δικαιοσύνη.

Ο νέος Κώδικας Δικαστικών Υπαλλήλων δεν συνιστά απλώς ένα πιο εκσυγχρονισμένο πλαίσιο για τη λειτουργία των δικαστικών υπαλλήλων εντός του συστήματος της Δικαιοσύνης. Αλλάζει συθέμελα τον τρόπο οργάνωσης της υπηρεσίας στο δικαστικό σύστημα, με τη θέσπιση των δύο νέων κλάδων ΠΕ Τεκμηρίωσης που θα πλαισιώσει τους δικαστικούς λειτουργούς και θα τους διευκολύνει ουσιωδώς στο δικαιοδοτικό τους έργο, καθώς και με τον κλάδος ΠΕ Διεθνών Σχέσεων και Επικοινωνίας που θα διευρύνει τους ορίζοντες του δικαστικού συστήματος προς τα πιο προηγμένα δικαστικά συστήματα.

Εθνική Σχολή Δικαστών: δεν μιλάμε απλώς για ένα νέο πρόγραμμα Σπουδών. Μιλάμε για μια νέα αντίληψη διαρκούς επιμόρφωσης για όλους. Μιλάμε όμως και για νέες κατευθύνσεις. Κατεύθυνση Ειρηνοδικών, τη μεγαλύτερη μεταρρύθμιση στη δικαστική εκπαίδευση από τη σύσταση της Σχολής που αναβαθμίζει τον δικαιοδοτικό ρόλο των Ειρηνοδικών. Αλλά και κατεύθυνση Δικαστικών Υπαλλήλων, που ανοίγει τον δρόμο για ταχύτερη στελέχωση της Δικαιοσύνης, με προσωπικό αυξημένων δεξιοτήτων, διαρκώς επιμορφωμένο, προκειμένου να ανταποκριθεί στο ρόλο και την αποστολή του.

Νέος Κώδικας Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών, που αποκαθιστά την υπηρεσιακή δικαιοσύνη εντός της δικαιοσύνης. Με ένα νέο λειτουργικό και αποτελεσματικό πλαίσιο πειθαρχικού ελέγχου, που επιβραβεύει τους πολλούς και ευσυνείδητους δικαστές έναντι των λίγων που αδυνατούν ή αρνούνται να ανταποκριθούν στο ύψιστο καθήκον που τους ανέθεσε η Πολιτεία και δημιουργούν πρόβλημα για την εικόνα της δικαιοσύνης στους πολίτες. Ένα νέο πλαίσιο αυστηρό, αλλά και δίκαιο, που απομονώνει εκτός συστήματος όσους ανθίστανται του υπηρεσιακού καθήκοντος. Αλλά και ένα σύστημα που επιβραβεύει, όχι μόνο βαθμολογικά αλλά ενδεχομένως και οικονομικά τους επόμενους μήνες, δίνοντας πρόσθετα, ουσιαστικά, απτά κίνητρα ταχείας διεκπεραίωσης σε όσους ανταπεξέρχονται στις υποχρεώσεις τους.

Δεν είναι όμως μόνο αυτό ο νέος Κώδικας Οργανισμού Δικαστηρίων. Είναι, προφανώς, ένα θεσμικό εργαλείο πειθαρχικού ελέγχου και βαθμολογικής εξέλιξης των δικαστών, είναι όμως παράλληλα η θεσμική του ασπίδα, είναι η θεσμική δικλείδα, η εγγύηση για την προσωπική και λειτουργική του ανεξαρτησία. Ενώ παράλληλα, θέτει τα στενά όρια μέσα στα οποία μπορεί να κινηθεί η πολιτική εξουσία σύμφωνα με το Σύνταγμα για την επιλογή της ηγεσίας της Δικαιοσύνης, το αυτοδιοίκητο της, την χωροταξική οργάνωση και τη λειτουργία των δικαστηρίων και των δικαστικών σχηματισμών.

Κυρίες και Κύριοι Δικαστές και Εισαγγελείς,

Τα τελευταία 3,5 χρόνια, μαζί, Πολιτική ηγεσία, Δικαστές και Εισαγγελείς, δικηγόροι και νομική και ακαδημαϊκή κοινότητα, γίναμε από κοινού μέτοχοι της μεγαλύτερης αλλαγής που έχει επιχειρειθεί ποτέ στην ελληνική Δικαιοσύνη.

Τα κορυφαία νομοθετήματα που ανέφερα είναι μόνο ένας ενδεικτικός απολογισμός μιας τεράστιας προσπάθειας που αφορά όλους τους κλάδους της Δικαιοσύνης και όλους της τους βαθμούς.

  • Ο νόμος 4700/2020 για τα Ειδικά Τμήματα, το Γραφείο Στατιστικών για τη Δικαιοσύνη και τη Δικονομία του Ελεγκτικού Συνεδρίου,
  • Ο νόμος 4800/2021 για τις σχέσεις γονέων – τέκνων μετά τη λύση του έγγαμου βίου
  • ο Νόμος 4640/2019 για τη Διαμεσολάβηση,
  • ο Νόμος 4745/2020 για τον επαναπροσδιορισμό υποθέσεων του Νόμου 3869/2010,
  • οι περισσότερες από 10 Κοινοτικές Οδηγίες που ενσωματώσαμε σε περισσότερα από 6 Νομοσχέδια, ρυθμίζοντας παράλληλα πολλά μικρότερης ή μεγαλύτερης σημασίας ζητήματα ενδιαφέροντος του εθνικού δικαστικού συστήματος, μεταξύ άλλων για την προστασία των προσωπικών δεδομένων, για τη λειτουργία και τον ρόλο των Ελλήνων Εντεταλμένων Ευρωπαίων Εισαγγελέων και για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος,

Αλλά και συγκεκριμένες δράσεις:

  • η ψηφιακή πολιτική που εφαρμόσαμε και συνεχίζουμε να υλοποιούμε σημαντικές δράσεις, όπως η επέκταση του Ολοκληρωμένο Συστήματος Διαχείρισης Δικαστικών Υποθέσεων Πολιτικής και Ποινικής Δικαιοσύνης, με τα εργαλεία για τη καθιέρωση νέων ηλεκτρονικών εφαρμογών που απλοποιούν τις διαδικασίες για τους πολίτες αλλά και για τους παράγοντες της δίκης, όπως οι ηλεκτρονικές υπογραφές, η απομαγνητοφώνηση στις ποινικές δίκες, τα ηλεκτρονικά πιστοποποιητικά, τα ψηφιακά πινάκια, η απομακρυσμένη κατάθεση που μόλις χθες παρουσιάσαμε με τους συναρμόδιους υπουργούς.
  • Το τεράστιο κτηριολογικό πρόγραμμα που εκπονήσαμε και εφαρμόζουμε από κοινού με το Υπουργείο Υποδομών και τις Κτηριακές Υποδομές ΑΕ, την οριστική επίλυση του ζητήματος του Δικαστικού Μεγάρου Πειραιά και τη μεταστέγαση των Δικαστηρίων
  • της πρώην Σχολής Ευελπίδων σε ένα νεόδμητο, σύγχρονο και λειτουργικό κτήριο, εδώ στον Άρειο Πάγο,

Κάποτε ήταν ζητούμενα. Σήμερα είναι κεκτημένα, όμως δεν είναι αυτονόητα. Και χρειάζεται να καταβάλουμε ακόμα μεγαλύτερη προσπάθεια, ώστε όλες αυτές οι θεσμικές αλλαγές να εφαρμοστούν πλήρως σε όλη τους την έκταση και με όλες τους τις προβλέψεις, επ’ ωφελεία του δικαστικού συστήματος και εν τέλει επ’ ωφελεία των Ελλήνων πολιτών.

Κυρίες και Κύριοι, η απόσταση που διανύσαμε τα τελευταία χρόνια ήταν πολύ μεγαλύτερη από εκείνη που αναλογεί σε μια τετραετή περίοδο.

Μοιραζόμαστε όλοι μαζί τις επιτυχίες των τελευταίων ετών, οι οποίες άλλωστε αποτυπώνονται σε όλες τις Εκθέσεις για το Κράτος Δικαίου της ΕΕ για την επιτάχυνση των ρυθμών της δικαιοσύνης, την προαγωγή των εναλλακτικών μεθόδων επίλυσης διαφορών, την εμβάθυνση της ψηφιακής δικαιοσύνης.

Ο δρόμος των μεταρρυθμίσεων που διαβήκαμε, όμως, δεν ήταν στρωμένος με ροδοπέταλα, ούτε το περιβάλλον ήταν ανέφελο. Προφανώς υπήρξαν συγκρούσεις και αστοχίες, τις οποίες μετατρέψαμε σε χρήσιμα διδάγματα.

Ενώ, δεν ήταν λίγες οι φορές που οι συνθήκες μας καλούσαν να αντιμετωπίσουμε άμεσα και με ταχύτητα ακόμα και εγγενείς αποτυχίες του συστήματος.

Σε κρίσιμες περιστάσεις, όμως, και σε κρίσιμα ζητήματα που θίγουν την εμπιστοσύνη των πολιτών στο σύστημα απονομής της Δικαιοσύνης, κανείς δεν δικαιούται να κρύβεται από τις ευθύνες του. Και βεβαίως κανένας δεν δικαιούται να τις μεταθέτει.

Οφείλουμε όλοι, χωρίς υπεκφυγές να αρθούμε στο ύψος των περιστάσεων και χωρίς περιστροφές να αναλάβουμε όσες ευθύνες μας αναλογούν.

Κυρίες και Κύριοι,

Όλα όσα πετύχαμε, μαζί, τα τελευταία χρόνια συνιστούν μια τεράστια παρακαταθήκη. Όμως, όπως έχω πιθανώς ξαναπεί, οι μεταρρυθμίσεις δεν είναι μια πεπερασμένη διαδικασία. Είναι ένας δρόμος δίχως τέρμα.

Είμαι όμως βέβαιος πως στην ελληνική δικαιοσύνη έχει διαμορφωθεί πλέον το εύφορο πεδίο πάνω στο οποίο μπορούμε να σχεδιάσουμε ακόμα περισσότερες αλλαγές, να εφαρμόσουμε ακόμα μεγαλύτερες καινοτομίες, να ενσωματώσουμε ακόμα πιο τολμηρές πρακτικές, ώστε να καταστήσουμε το δικαστικό μας σύστημα εφάμιλλο των πιο προηγμένων, των πιο αποτελεσματικών συστημάτων της Ευρώπης.

Με αυτές τις σκέψεις, εύχομαι καλή επιτυχία στις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης της Ένωσή σας και να είστε βέβαιοι πως τα αποτελέσματά της θα τα μελετήσω όχι μόνο από θεσμικό καθήκον, αλλά από ειλικρινές ενδιαφέρον.

Σας ευχαριστώ!”

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ