Τετάρτη 12 Μαϊου 2021

Καταγγελία για κατεδάφιση σπιτιού χωρίς συναίνεση: Τι λέει απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Ρόδου

Έκρινε αόριστη την αγωγή. Καμία ευθύνη του εμπλεκόμενου συμβολαιογράφου δεν αναγνωρίστηκε. Δεν επιδικάστηκε αποζημίωση.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Καταγγελία για κατεδάφιση σπιτιού χωρίς συναίνεση: Τι λέει απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Ρόδου

Μία περίεργη υπόθεση έφτασε στα δικαστικά έδρανα του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Ρόδου. Δύο κάτοικοι του νησιού επανήλθαν με νέα προσφυγή, διεκδικώντας αποζημίωση σχεδόν 700.000 ευρώ από συμβολαιογράφο της Ρόδου για αδικοπραξία.

«Οι ενάγουσες άσκησαν εκ νέου την αγωγή τους εις βάρος της εναγόμενης καθώς το ίδιο δικαστήριο την είχε απορρίψει ομοίως ως αόριστη και το 2019. Με τη νέα του απόφαση το δικαστήριο έκρινε ότι δεν θεραπεύτηκαν οι αοριστίες που είχε εντοπίσει στο δικόγραφο με την πρώτη του απόφαση και την απέρριψε εκ νέου» σημειώνεται χαρακτηριστικά στην απόφαση του Δικαστηρίου.

Όπως αναφέρεται «οι ενάγουσες είναι αδελφές και συγκύριες εξ αδιαιρέτου κατά ποσοστό 75% η πρώτη και 25% η δεύτερη ενός οικοπέδου επιφάνειας 1.500 τ.μ. με την επ’ αυτού ισόγεια κατοικία».

Στην απόφαση προστίθεται ότι «στις 8 Δεκεμβρίου 2012 η πρώτη είχε αναχωρήσει από τη Ρόδο με το σύζυγό της και αμέσως μετά τις εορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, και συγκεκριμένα την 4η Ιανουαρίου 2013, δέχθηκε τηλεφώνημα από γειτόνισσά της που της ανέφερε ότι, ένα χωματουργικό μηχάνημα (εκσκαφέας) μπήκε στο οικόπεδό τους και κατεδάφισε την ισόγεια κατοικία που βρισκόταν εντός του οικοπέδου, χωρίς την γνώση, τη συναίνεση και πρωτίστως την εντολή τους! Οταν κατέφθασαν στο σημείο, η κατεδάφιση είχε ολοκληρωθεί και ο εκσκαφέας είχε πια απομακρυνθεί».

Στους ισχυρισμούς τους, ανέφεραν πως «από καθαρή τύχη και μόνο δεν τραυματίστηκαν η κόρη της πρώτης με τον μνηστήρα της και τοπογράφο, οι οποίοι βρίσκονταν στο οικόπεδο αλλά και μέσα στην κατεδαφισμένη πλέον οικία λίγη ώρα πριν το πρωτοφανές περιστατικό της κατεδάφισης, καθώς σχεδίαζαν να κάνουν κάποιες επισκευές σε αυτήν και να μετακόμιζαν εκεί μετά τον επικείμενο γάμο τους, ο οποίος τελικά αναβλήθηκε λόγω του ως άνω γεγονότος».

Σύμφωνα με την απόφαση, μετά το περιστατικό οι ενάγοντες πήγαν μαζί με αυτόπτες μάρτυρες και αστυνομικούς να αναζητήσουν τους υπεύθυνους για την κατεδάφιση. Εντόπισαν το εκσκαφικό μηχάνημα και στη συνέχεια κατέθεσαν μήνυση, ζητώντας τη σύλληψη και την τιμωρία των δραστών. Στα υπομνήματα και στις απολογίες τους οι μηνυόμενοι επέδειξαν ως μοναδική ηθική αυτουργό της ως άνω πράξης, την εναγόμενη συμβολαιογράφο.

Ο ένας από τους μηνυόμενους υποστήριξε ότι η συμβολαιογράφος προχώρησε σε ενέργειες για να εκδικηθεί τους φτωχούς αντιδίκους της οι οποίοι ενώ δικαιώθηκαν σε όλα τα δικαστικά επίπεδα ωστόσο βρέθηκαν από την μία μέρα στην άλλη με ένα αναξιοποίητο οικόπεδο το οποίο μετά την παράνομη και εκδικητική κατεδάφισή του οικίσκου τους δεν μπορεί πλέον να ανοικοδομηθεί.

Υποστήριξε επίσης ότι η εναγόμενη επεδίωκε με συνεχείς καταγγελίες προς τη διεύθυνση Πολεοδομίας του Δήμου Ρόδου να εμποδίσει την ανακατασκευή του οικίσκου. Αλλοι μηνυόμενοι υποστήριξαν ότι συγγενής της εναγόμενης τούς επέδειξε χαρτί συμβολαιογράφου που φαινόταν ότι το ακίνητο ανήκε στην μητέρα του από κληρονομία από τον πατέρα της.

Το δικαστήριο απέρριψε την αγωγή ως απαράδεκτη «λόγω αοριστίας καθόσον φέρει το χαρακτήρα αγωγής αποζημίωσης λόγω καταστροφής πράγματος που δεν περιγράφεται, όμως όπως απαιτείται το πράγμα κατά τα ουσιώδη στοιχεία του, ειδικότερα δε σε αυτή απλώς αναφέρεται ότι το οικόπεδο έχει συνολική έκταση 1500 τμ και ότι η εντός αυτού ισόγεια κατοικία του όλου ακινήτου έχει έκταση 50 τμ, χωρίς ταυτόχρονα να περιγράφεται το όλο ακίνητο κατά είδος και έκταση ώστε σε καταφατική περίπτωση να μπορεί να υπολογιστεί το ποσό της αποζημίωσης που τυχόν δικαιούνται».

Πηγή: dimokratiki.gr

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ