Παρασκευή 19 Απριλίου 2024

Καταψηφίστηκε η πρόταση δυσπιστίας στη Βουλή με 156 “όχι” – BINTEO

Προηγήθηκε σφοδρή αντιπαράθεση του πρωθυπουργού και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης με οξύτατους χαρακτηρισμούς.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Καταψηφίστηκε η πρόταση δυσπιστίας στη Βουλή με 156 “όχι” – BINTEO EUROKINISSI

Καταψηφίστηκε το μεσημέρι της Παρασκευής η πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε την Τετάρτη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας.

Τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας στη Βουλή ήταν

    • ΝΑΙ: 143
    • ΟΧΙ: 156
Πρόταση δυσπιστίας

eurokinissi

Προηγήθηκε σφοδρή αντιπαράθεση του πρωθυπουργού και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης με οξύτατους χαρακτηρισμούς.

Μητσοτάκης: Η Δημοκρατία θα προστατευθεί με τη νίκη της ΝΔ στις εκλογές

Με αναφορά στη σημερινή Ημέρα Μνήμης Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος ξεκίνησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης την ομιλία του στη Βουλή στη συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας στην Κυβέρνηση που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

«Επιτρέψτε μου να ξεκινήσω με μία αναφορά που συνιστά ιστορικό χρέος για λογαριασμό κάθε βουλευτή. Σχεδόν 8 δεκαετίες από την απελευθέρωση του Άουσβιτς, οι Έλληνες σκύβουμε με τιμή στην ιερή σκιά των 60.000 συμπατριωτών μας που χάθηκαν στα κολαστήρια. Το γεγονός ότι ούτε καν αυτή η αναφορά δεν μπορεί να εξασφαλίσει χειροκρότημα από όλες της πτέρυγες λέει κάτι για το επίπεδο της τοξικότητας του πολιτικού λόγου» είπε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε: «Την τιμή στα θύματα, συνοδεύει το χρέος μας να μη ξεχάσουμε. Ιερή και καταστατική υποχρέωση της Δημοκρατίας είναι να φράζει το δρόμο στους επίγονους του ναζισμού και στους αρνητές του ολοκαυτώματος. Μαζί με όλο τον κόσμο συμμεριζόμαστε το σύνθημα, ποτέ ξανά».

«Πέντε μήνες ζητώ να καταθέσετε πρόταση δυσπιστίας και μόλις τώρα το κάνατε. Εδώ και στις κάλπες λύνουν τα κόμματα τις διαφορές τους» συνέχισε ο πρωθυπουργός στη Βουλή. «Η Δημοκρατία θα προστατευθεί με τη νίκη της ΝΔ στις εκλογές που έρχονται. Φτάνουμε στο τέλος της τετραετίας. Η εκτίμησή μου είναι ότι οι πολίτες θα σας στείλουν και πάλι στην αντιπολίτευση, δεν ξεχνούν, αξιολογούν, επιβραβεύουν ή τιμωρούν» συνέχισε και συμπλήρωσε: «Μας θυμίσατε ότι ο θίασος του ΣΥΡΙΖΑ ξέρει να πυροβολεί τη χώρα, να ρίχνει λάσπη και να ποτίζει την κοινωνία με διχασμό, δηλητήριο και ψέματα. Διανθίζοντας σήμερα με πρωτοφανείς προσωπικές ύβρεις εναντίον μου. Ένοχος ή βλαξ δεν είπατε; Αυτή τη φράση την είχε χρησιμοποιήσει ο εκδότης της Ελευθεροτυπίας Κίτσος Τεγόπουλος αναφερόμενος στον Ανδρέα Παπανδρέου κάνοντας αναφορά στο σκάνδαλο Κοσκωτά. Από τα πάμπερς πήγαμε στις σακούλες».

Και ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνέχισε: «Καταλαβαίνω, θέλετε να παρουσιάσετε μια εικόνα της πραγματικότητας τελείως δυστοπική. 3,5 χρόνια μετά τις εκλογές δημοσκοπικά υπολείπεστε και καταλαβαίνω γιατί ανεβάζετε συνέχεια τα ντεσιμπέλ της χυδαιότητας.

Για το μέλλον του τόπου, δεν έχετε να πείτε απολύτως τίποτα. Ούτε σήμερα είπατε. Δεν μπορείτε να μιλήσετε όχι μόνο για το μέλλον, ούτε για το παρελθόν σας. Ειρωνικό ότι διαλέξατε την 25η Ιανουαρίου για να καταθέσετε πρόταση δυσπιστίας, συμπίπτει με την ημέρα που το 2015 ο Αλέξης Τσίπρας έγινε πρωθυπουργός. Μια στιγμή που οι περισσότεροι Έλληνες θέλουν να ξεχάσουν. Τότε ξεκίνησε η περιπέτεια της χώρας».

Τόσες μέρες δεν είπατε κουβέντα για τις βαλίτσες με τα λεφτά που φαίνεται να κατέληγαν από τον κ. Καλογρίτσα στον ΣΥΡΙΖΑ

«Η επιλογή σας ήταν διπλά ατυχής» συνέχισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του στη Βουλή. «Φρόντισε ο ΣΥΡΙΖΑ να την ανακοινώσει με επίκεντρο την ΕΥΠ και τις Ένοπλες Δυνάμεις την ίδια ημέρα που στην Τουρκία συνεδρίαζε το συμβούλιο ασφαλείας της γειτονικής χώρας».

«Πάντως κ. Τσίπρα δήλωσα από την πρώτη στιγμή ότι η συζήτηση αυτή είναι καλοδεχούμενη. Από την πρώτη στιγμή τοποθετήθηκα ευθέως. Έχουμε συζητήσει τουλάχιστον τρεις φορές σε αυτή την αίθουσα το θέμα των υποκλοπών. Οι απόψεις μου κρίνονται. Εγώ πάντως δεν κρύβομαι και δεν έχω πάθει αφωνία» τόνισε ο πρωθυπουργός. «Τόσες μέρες δεν είπατε κουβέντα για τις βαλίτσες με τα λεφτά που φαίνεται να κατέληγαν από τον κ. Καλογρίτσα στον ΣΥΡΙΖΑ».

«Η πρόταση δυσπιστίας είναι μια ευκαιρία και να συγκριθούμε όπως εμείς προτιμούμε. Να δούμε τα δικά μας πεπραγμένα και να τα αντιδιαστείλουμε με τη δική σας διαδρομή. Ευκαιρία να πληροφορηθεί ο ελληνικός λαός και για άλλες πλευρές της επικαιρότητας. Πρόσφατα φαίνεται ότι πληροφορηθήκατε ότι υπάρχουν δικαστές. Ναι, υπάρχουν και δικάζουν δύο υπουργούς σας. Οι δικαστές κρίνουν και όσα συνέβησαν στο Μάτι, εκεί που το 2018 χάθηκαν 103 ζωές με το κράτος αδιάφορο, διαλυμένο και αδίστακτο. Έτοιμο με στημένες συνεντεύξεις τύπου και με σόου να εξαπατήσει την κοινωνία όταν όλοι σας γνωρίζατε το μέγεθος της τραγωδίας» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

Δεν μας απαντήσατε κ. Τσίπρα αν στην επιστολή υπήρχαν τα ονόματα που είπατε στη Βουλή; Αν δεν υπήρχαν, τότε παραπλανάτε το κοινοβούλιο

«Για το ζήτημα των υποκλοπών η κυβέρνηση και εγώ έχουμε τοποθετηθεί από την πρώτη στιγμή με ευθύτητα, αναλάβαμε πολιτικές ευθύνες και ψηφίσαμε νέο πλαίσιο λειτουργίας της ΕΥΠ» είπε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε «χωρίς να αγνοούμε τα λάθη που έγιναν και δίχως να είναι στις προθέσεις μας να διαλύσουμε την ΕΥΠ. Είναι κατά την άποψή μας μια λογική ισορροπία ανάμεσα στα αγαθά των ατομικών δικαιωμάτων και στην ανάγκη για συλλογική προστασία και ασφάλεια. Παλιές αδυναμίες δεν εξάντλησαν ακόμα τον επίλογό τους. Θα πρέπει να δώσουμε απαντήσεις σε όλα όσα ακούστηκαν στο νέο σενάριο του ΣΥΡΙΖΑ να στήσει μια ακόμα κατασκοπευτική ιστορία στα μέτρα του. Αποκαλύψεις οι οποίες έγιναν με διαρροές στοιχεία στα δικά σας μέσα πρώτα».

Και ο πρωθυπουργός, απευθυνόμενος στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ τον ρώτησε: «Ήρθατε κραδαίνοντας τελικά έναν φάκελο. Έγραφε απόρρητος. Έτσι δεν είναι; Τον κάνατε φείγ βολάν αλλά δεν μας απαντήσατε κ. Τσίπρα αν στην επιστολή υπήρχαν τα ονόματα; Αν δεν υπήρχαν, τότε παραπλανάτε το κοινοβούλιο, αναφέρεστε σε ονόματα που δεν υπάρχουν. Στην επιστολή που μου έστειλε ο κ. Ράμμος ονόματα δεν υπήρχαν. Τότε ο κ. Ράμμος έστειλε άλλη επιστολή σε εσάς; Τι συμβαίνει εδώ πέρα; Άλλη σας έστειλε; Να μας πείτε αν στην επιστολή του κ. Ράμμου υπήρχαν ονόματα, ναι ή όχι; Απαντήστε».

Κυρ. Μητσοτάκης: Επιβεβαίωσε ο κ. Τσίπρας ότι στην επιστολή δεν υπήρχαν ονόματα

«Καταλάβαμε, καταλάβαμε. Επιβεβαίωσε ο κ.Τσίπρας ότι στην επιστολή δεν υπήρχαν ονόματα. Ευχαριστούμε πολύ» συνέχισε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του, μετά την παρέμβαση του κ. Τσίπρα ότι τα ονόματα που ανακοίνωσε ήταν σε άλλη επιστολή του κ. Ράμμου. «Και πώς να υπήρχαν, επειδή στην επιστολή που μου έστειλε εμένα ο κ. Ράμμος έχει αυτούσια την επιστολή που σας έστειλε και ονόματα δεν υπάρχουν» συνέχισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Έξι παρατηρήσεις. Ένα ένα αποδομούνται τα επιχειρήματα. Εξι επιμέρους παρατηρήσεις:

Ο κ. Ράμμος αναφέρεται στη νομιμότητα των επισυνδέσεων; Ναι ή όχι; Οι επισυνδέσεις αυτές ήταν νόμιμες.

Πάμε σε ένα κρίσιμο ζήτημα το οποίο πρέπει να απαντηθεί στη Βουλή. Θέλω να σας διαβάσω ένα κείμενο, αναφέρθηκε σε αυτό και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης» (σ.σ. διάβασε ένα κείμενο με τη γνωμάτευση εισαγγελέα).

«Αυτή είναι η γνώμη εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Τρεις τέτοιες γνώμες υπάρχουν» είπε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε: «Πολιτικά έχω τοποθετηθεί ότι η παρακολούθηση του κ. Ανδρουλάκη δεν ήταν πολιτικά αποδεκτή, υπήρξε η δική μου αυτόματη αποδοκιμασία. Όσο για οποιαδήποτε άλλη σκοτεινή πλευρά αυτής της υπόθεσης την ερευνούν η δικαιοσύνη και η υπηρεσία εσωτερικών υποθέσεων».

«Η δικαιοσύνη δεν είναι καλή μόνο όταν βγάζει αποφάσεις που σας βρίσκουν σύμφωνους» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Ο διαχωρισμός των εξουσιών επιβάλει σεβασμό στις δικαστικές αποφάσεις και τους δικαστές.

Η διαδικασία η οποία ακολουθήθηκε για να παραλειφθεί ο διαβόητος φάκελος μοιάζει άκρως προβληματική. Όπως έχετε ομολογήσει αυτή συντάχθηκε κατόπιν αιτήματός σας. Το εμπλουτίσατε λέει με άλλα στοιχεία. Ο ιδρυτικός νόμος της ανεξάρτητης αρχής αναφέρει ότι η αρχή υπεισέρχεται μόνο στον έλεγχο και για τον πρόεδρό της, ενημερώνει για θέματα άρσης απορρήτου τον πρόεδρο της βουλής, τους αρχηγούς και τον υπουργό της δικαιοσύνης. Ασφαλώς η γενική διατύπωση για ενημέρωση επί θεμάτων απορρήτου κάθε άλλο παρά παραπέμπει στη δημοσιοποίηση ονομάτων και τηλεφώνων. Η αρχή από συστάσεως της και ο επικεφαλής ενημέρωναν πάντα τη Βουλή παρέχοντας γενική ενημέρωση και ποτέ δεν έχει υπάρξει προσωποποιημένη ενημέρωση. Και τώρα είναι αμφίβολο αν έχει υπάρξει καθώς ονόματα στην επιστολή δεν υπήρχαν. Η αρχή είναι όργανο της διοίκησης και όχι της δικαιοσύνης. Ο κ. Ράμμος δεν είναι δικαστής, είναι τέως δικαστής. Να σκεφτούμε τι θα συνέβαινε – τον αγαπήσατε τον κ. Βενιζέλο ξαφνικά αφού τον κρεμάσατε στα μανταλάκια… – ας υποθέσουμε ότι η διαδικασία την οποία επιλέξατε γινόταν κανόνας. Τότε κάθε πολιτικός αρχηγός θα μπορεί να στέλνει στην ΑΔΑΕ καταλόγους με ονόματα, εκείνη στην συνέχεια θα ελέγχει τους παρόχους, θα δίνει τα στοιχεία στα κόμματα και εκείνα θα ενημερώνουν το πανελλήνιο. Αυτό θέλετε;».

Πρόταση δυσπιστίας: Τσίπρας σε Μητσοτάκη – “Παριστάνατε τον πρωθυπουργό μειωμένης αντιληπτικής ικανότητας”

Σκληρή προσωπική επίθεση στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, κατά την ομιλία του στην Βουλή, κατηγορώντας τον ότι είναι υπεύθυνος «για πρωτοφανή θεσμική και συνταγματική εκτροπή και ότι είναι ο εντολέας των παρακολουθήσεων».

Απευθυνόμενος προς τον πρωθυπουργό ανέφερε: «Το σκοτάδι που επιβάλατε νικήθηκε.

Και πλέον είστε απόλυτα εκτεθειμένος. Γιατί σήμερα δεν έχετε περιθώριο να δώσετε θολές απαντήσεις». Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι η συζήτηση δεν γίνεται με βάση δημοσιεύματα, πληροφορίες και εικασίες, καθώς «σήμερα υπάρχουν αποδείξεις από την επίσημη αρχή του κράτους για τη δράση του παρακράτους. Από την αρχή που το Σύνταγμα ορίζει να διαφυλάσσει το απόρρητο των επικοινωνιών».

Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι την προηγούμενη φορά που έθεσε στην Βουλή το θέμα των παρακολουθήσεων, ζητώντας την δέσμευσή του ότι δεν παρακολουθούνταν ο υπουργός Εργασίας και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, «το έβαλε στα πόδια». Συγκεκριμένα ανέφερε: «Όταν σας ζήτησα να δεσμευτείτε τουλάχιστον ότι αν αποδειχθεί ότι έγιναν αυτές οι παρακολουθήσεις θα αναλάβετε την ευθύνη και θα παραιτηθείτε. Τρέξατε προς την έξοδο.

Γιατί προτιμήσατε αυτή τη ταπείνωση από μια δέσμευση;».

Ο κ. Τσίπρας έκανε αναδρομή στο τελευταίο εξάμηνο κατηγορώντας τον πρωθυπουργό για «μια τεράστια απόπειρα συγκάλυψης» και πρόσθεσε: «Τόσο που να μοιάζει η εκτροπή των παρακολουθήσεων ισότιμη με την εκτροπή της συγκάλυψης». Ακολούθως ανέφερε: «Εξαπολύσατε ένα πρωτοφανές κύμα τρομοκρατίας εναντίον όσων ξέρουν και υπήρχε κίνδυνος να μιλήσουν. Με την επίκληση του απορρήτου, με απειλές 10ετούς φυλάκισης που ξεστόμιζαν τα στελέχη σας, με την καταστροφή εγγράφων. Και βέβαια με τη σπίλωση ή πιο σωστά τη δολοφονία χαρακτήρα, όσων παρόλα αυτά επέμειναν στο κράτος δικαίου και όχι στο παρακράτους του αδίκου».

Θύμισε ακόμη: «Δική σας απόφαση, να αναλάβατε την ΕΥΠ με το που μπήκατε στο Μαξίμου.

Δική σας απόφαση να αλλάξατε το νόμο για να διοριστεί επικεφαλής της ο δικός σας άνθρωπος. Δική σας απόφαση να ορίσετε τον έμπιστο ανεψιό σας στον έλεγχό της.

Δική σας απόφαση να προωθήσετε τη κ. Βλάχου ως εισαγγελέα της. Δική σας απόφαση να αλλάξετε το νόμο για την ΑΔΑΕ, μόλις έσκασε η υπόθεση Κουκάκη, για να μη μάθει ποτέ την αλήθεια. Δική σας απόφαση να επικαλεστείτε το απόρρητο για να μείνουν όλα στο σκοτάδι.

Δική σας απόφαση να μην πάτε ούτε ένα στοιχείο στη δικαιοσύνη, να μην υποδείξετε ούτε έναν ένοχο. Δική σας απόφαση η χυδαία και άθλια επίθεση στην Ανεξάρτητη Αρχή και σε ένα έντιμο δικαστικό, επειδή επιτέλεσε το συνταγματικό του καθήκον».

Αναφερόμενος στην γραμμή που ακολούθησε ο πρωθυπουργός θύμισε ότι «τον περασμένο Αύγουστο σας είπα ότι είναι δειλία να κρύβεστε πίσω από τον ανεψιό και βοηθό σας. Προτιμήσατε να παριστάνετε τον πρωθυπουργό μειωμένης αντιληπτικής ικανότητας, μειωμένου καταλογισμού, παρά να αναλάβετε τις ευθύνες σας. Στο ερώτημα ένοχος ή βλαξ.

Επιλέξατε αυτοβούλως τη δεύτερη εκδοχή».

Η αναφορά του Αλέξη Τσίπρα προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις των βουλευτών της ΝΔ και την παρέμβαση του προέδρου της Βουλής από τον οποίο ο κ. Τσίπρας ζήτησε «να τον προστατεύσει από την οχλαγωγία και πρόσθεσε ότι δεν θα δεχθεί λογοκρισία».

Συνεχίζοντας και απευθυνόμενος πάντα προσωπικά προς τον πρωθυπουργό είπε: «Ακόμη και αν δεχθούμε λοιπόν ότι ήσασταν μειωμένης αντιληπτικής ικανότητας και δεν είχατε ιδέα τι κάνει στο Μέγαρο Μαξίμου ο ανεψιός σας και ο εκλεκτός σας διοικητής της ΕΥΠ. Αλήθεια, όταν τον Αύγουστο αποπέμψατε όταν τους αποπέμψατε, δεν μιλήσατε μαζί τους; Δε μάθατε ποτέ τι είχαν διαπράξει; Δεν τους ρωτήσατε; Ή μήπως επικαλέστηκαν και σε σας το αγαπημένο σας απόρρητο;». Συμπερασματικά ρώτησε τον πρωθυπουργό γιατί δεν παρέπεμψε τους υπευθύνους στην Δικαιοσύνη και πρόσθεσε: «Μήπως γιατί φοβάστε ότι αν κινηθείτε εναντίον τους, όπως θα γινόταν σε κάθε ευνομούμενη χώρα, και αν πάνε στη Δικαιοσύνη, θα ήταν πιθανό να ανοίξουν το στόμα τους; Μήπως για αυτό; Αν διέπραξαν κακουργήματα, πώς κυκλοφορούν ακόμα κρυμμένοι πίσω από το απόρρητο; Και υπό τη δική σας προστασία;

Κι αφού επικαλείστε ρυπαρά δίκτυα, μια μόνο ερώτηση έχω: Είναι και η κυρία Βλάχου μέλος του ρυπαρού δικτύου;».

Ακολούθως είπε προς τους βουλευτές της ΝΔ που προηγουμένως διαμαρτύρονταν: «Ο πρωθυπουργός και προσωπικός μου αντίπαλος δεν είναι ούτε μειωμένου καταλογισμού, ούτε εξαπατημένος. Ένοχος είναι. Κύριε Μητσοτάκη εσείς είστε ο επικεφαλής του ρυπαρού δικτύου. Ο ιθύνων νους του παρακράτους. Οι υποκλοπές έχουν τη δική σας σφραγίδα. Προσωπική και ανεξίτηλη. Και είναι μια υπόθεση θεσμικά ανυπόφορη αλλά και υπαρξιακά αποκρουστική. Που μας οδηγεί σε ένα καθεστώς οργουελιανής δυστοπίας».

Ακολούθως του χρέωσε την ευθύνη για την παρακολούθηση μέσω κακόβουλου λογισμικού πολλών ανθρώπων: «Τρυπώσατε στην προσωπική ζωή, ο Θεός ξέρει πόσων ανθρώπων, καταλύσατε την ιδιωτικότητα, τη προσωπική τους ζωή και δεν έχετε ντροπή για όσα πράξατε. Και όλα αυτά για να αποκτήσετε πλεονέκτημα και εργαλεία εκβιασμού απέναντι τους.

Για να τους έχετε στο χέρι. Και το βλέπουμε τώρα με τη παρέλαση αναξιοπρέπειας από μερίδα των θυμάτων. Των στόχων. Στήσατε ένα καθεστώς για να διασφαλίσετε την εξουσία σας.

Τα εργαλεία του παρακράτους σας ήταν απαραίτητα για την άλωση, την πειρατεία, την υποταγή του κράτους στα προσωπικά σας συμφέροντα».

Ακολούθως ρώτησε: «Γιατί ακούγατε τον κύριο Χατζηδάκη; Ήταν επικίνδυνος για την εθνική ασφάλεια; Γιατί ακούγατε τον κύριο Ανδρουλάκη; Για την εθνική ασφάλεια ή μήπως για να καθορίσετε τις εξελίξεις στο ΚΙΝΑΛ και να τον έχετε όμηρο σε προοπτική συγκυβέρνησης μετά τις εκλογές με απλή αναλογική; Γιατί ακούγατε τον κύριο Κύρτσο; Ήταν ύποπτος κατασκοπείας ή ψάχνατε εργαλεία εκβιασμού του, για να τον εξουδετερώσετε όταν τον διαγράψατε για τις απόψεις του και από ευρωβουλευτής σας μετετράπηκε σε πολιτικό σας αντίπαλο; Γιατί ακούγατε τον κύριο Κουκάκη;

Για την εθνική ασφάλεια ή γιατί σας ενοχλούσε που ερευνούσε το σκάνδαλο με την ασυλία των τραπεζικών στελεχών; Γιατί ακούγατε τον κύριο Τέλογλου; Για την εθνική ασφάλεια ή γιατί είχε πλέον φτάσει πολύ βαθιά στις αποκαλύψεις για το παρακράτος που είχατε στήσει;».

Ακολούθως ρώτησε γιατί «ακούγατε τους αρχηγούς των ενόπλων δυνάμεων, τον Σύμβουλο εθνικής Ασφάλειας και όσους έχουν λόγο στις προμήθειες των εξοπλιστικών; Είναι και αυτοί επικίνδυνοι για την εθνική ασφάλεια; Οι ταγοί της εθνικής μας ασφάλειας είναι επικίνδυνοι για την εθνική μας ασφάλεια; Εκεί φτάσαμε;».

Ειδικότερα για τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ ρώτησε γιατί ήταν υπό παρακολούθηση και συνέδεσε τις παρακολουθήσεις της στρατιωτικής ηγεσίας με τα εξοπλιστικά προγράμματα: «Πείτε μας λοιπόν, ακούγατε τον κ. Φλώρο, με διάταξη υπογεγραμμένη από την κ. Βλάχου για λόγους εθνικής ασφαλείας, επειδή ήταν ύποπτος ή επειδή θέλατε να τον εκβιάζετε; Και γιατί θέλατε να τον εκβιάζετε; Μήπως είχε άποψη που δεν ήταν πάντοτε ίδια με αυτή της πολιτικής ηγεσίας, ακόμη και για τα εξοπλιστικά που αποφασίσατε; Γιατί παρακολουθούσατε επί δυο χρόνια τον αρχηγό του ΓΕΣ; Μήπως και αυτός είχε άποψη για το πρότζεκτ του εκσυγχρονισμού των αρμάτων μάχης που προωθείτε; Γιατί παρακολουθούσατε τους επικεφαλής των εξοπλιστικών προγραμμάτων; Τον κ. Θεόδωρο Λάγιο, γιατί τον παρακολουθούσατε; Γιατί ο κ. Λάγιος αμέσως μετά την υπογραφή των πρώτων Ραφάλ απομακρύνθηκε; Και που μετακινήθηκε; Γιατί δημιουργήθηκε ειδική θέση για τον αντιπτέραρχο Λάγιο στο εξωτερικό; Σύμβουλος του υπουργείου σε θέματα ευρωπαϊκών αμυντικών προμηθειών, με συνολική αμοιβή 10.000 το μήνα, δηλαδή τριπλάσια από το μισθό του εδώ. Γιατί παρακολουθούσατε και τον αντικαταστάτη του, τον κ. Αλεξόπουλο;

Ήταν και αυτός κατάσκοπος μήπως δε σας άρεσε που πίεζε εγγράφως τους Γάλλους να δώσουν προγράμματα συμπαραγωγής στις ελληνικές αμυντικές βιομηχανίες; Τι σχέση έχουν οι παρακολουθήσεις με τα εξοπλιστικά;». Συνολικότερα ανέφερε ότι «παρακολουθούσατε την ηγεσία του στρατού για 15 δισ.ευρώ εξοπλιστικά» και προειδοποίησε: «Θα ελεγχθεί μέχρι το τελευταίο ευρώ από τη ροή χρήματος».

Ο κ. Τσίπρας γενίκευσε την επίθεσή του για θέματα διαφθοράς και τα δάνεια της ΝΔ: «Το κόμμα σας, κύριε Μητσοτάκη χρωστάει είναι ένα κόμμα που χρωστά 300 εκατ. ευρώ στις τράπεζες. Πείτε μας σε ποια συμφωνία έχετε έρθει με την Τράπεζα Πειραιώς, προκειμένου να βρίσκεστε ακόμη σε οικονομική λειτουργία; Το υπουργικό σας συμβούλιο χρωστάει συνολικά 13 εκατ. ευρώ. Και θα τολμήσετε εσείς, οι μπαταχτσήδες του δημόσιου χρήματος -γιατί με δημόσιο χρήμα αναχρηματοδοτήθηκαν οι τράπεζες- να μιλάτε για το ήθος των άλλων! Το κόμμα του Πάτση, του Στάση, του Χειμαρα, του Μαραβέγια, της Νικολάου, του Πέτσα.

Εσείς που μεγαλώσατε με τις χορηγίες της Siemens και τα σπίτια του Βολταίρου. Εσείς θα μας κάνετε μαθήματα ηθικής;».

Απάντησε και στις αιτιάσεις βουλευτών της ΝΔ κατά την διάρκεια της συζήτησης για «την κυβερνητική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ και για σακούλες με μαύρο χρήμα που έφθαναν στα γραφεία του κόμματος» λέγοντας: «Τολμάτε να μας κουνάτε το δάχτυλο εσείς που χρεοκοπήσατε δύο φορές τη χώρα. Μια το ΄09 και μια το ’14. Εσείς που μας παραδώσατε άδεια ταμεία για να μη μπορούμε να πληρώσουμε συντάξεις; Και κυρίως τολμάτε εσείς να περιφέρετε στο δημόσιο βίο κατασκευές και ψεύδη για “μαύρες σακούλες” που μια μάρτυρας υπεράσπισης ενός κατηγορουμένου, τόλμησε να εξιστορήσει; Θα αντιμετωπίσει γι’ αυτό τις νόμιμες συνέπειες. Ο ΣΥΡΙΖΑ μόνο μία σακούλα με μαύρα χρήματα είχε και αυτή την παρέδωσε στην λήξη της θητείας της και είχε 37 δισ. ευρώ δίχως τα οποία η πατρίδα σήμερα δεν θα στεκόταν όρθια».

Αναφερόμενος στην σημερινή ψηφοφορία είπε: «Η ψήφος των βουλευτών σας σήμερα κύριε Μητσοτάκη θα σας δώσει μια πύρρειο κοινοβουλευτική νίκη. Που δε θα αποτρέψει την εκλογική σας ήττα σε λίγο καιρό από σήμερα. Μια ήττα δική σας που θα είναι ταυτόχρονα και νίκη δημοκρατίας. Ανάσα δημοκρατίας».

Οι ενέργειες του κ. Ράμμου είναι καθαρές και νόμιμες οι αντιδράσεις εναντίον του είναι δείγμα μίας κυβέρνησης που οδηγείται στον εκφασισμό.

Κλείνοντας είπε: «Αφήνετε πίσω σας μια Ελλάδα ρημαγμένη. Θα μείνετε στην ιστορία ως μια μεγάλη πληγή για τη χώρα. Για τη κοινωνία και την οικονομία. Μα πάνω απ’ όλα ως μια μεγάλη πληγή για την ίδια τη δημοκρατία. Μετά την ύβρη που διαπράξατε θα έρθει η Νέμεσις με τη λαϊκή ψήφο. Θα έρθει και η κάθαρση. Είναι υποχρέωση των δημοκρατικών δυνάμεων του τόπου. Η Ελλάδα θα προχωρήσει σε έναν άλλο δρόμο. Με ασφάλεια και δικαιοσύνη. Το χρωστάμε στην ιστορία μας, μα πάνω απ’ όλα το χρωστάμε στο μέλλον αυτού του τόπου».

Τι προηγήθηκε

Λίγο μετά τις 11 το πρωί της Παρασκευής ξεκίνησαν οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών, με την αντιπρόεδρο του ΜέΡΑ25 Σοφία Σακοράφα να αντικαθιστά τον Γιάνη Βαρουφάκη που βρίσκεται για επίσημη επίσκεψη στην Κούβα. Στη συνέχεια πήρε τον λόγο ο γγ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας και στο βήμα ακολούθησε ο Μιχάλης Κατρίνης, επικεφαλής της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

«Καθεστώς», κατάλυση κανόνων δικαίου και συγκάλυψη, καταλόγισε στην κυβέρνηση ο Μιχάλης Κατρίνης, επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, ο οποίος τόνισε ότι το κόμμα υπερψηφίζει την πρόταση δυσπιστίας.

Λαμβάνοντας τον λόγο ο γγ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας μίλησε για ευθύνες του πρωθυπουργού στην υπόθεση των υποκλοπών, που δεν μπορούν να κρυφτούν πίσω από υπεκφυγές. Η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης οφείλουν να δώσουν εξηγήσεις για όλες τις υποθέσεις είπε και συμπλήρωσε «τα ερωτήματα είναι αμείλικτα και ζητούν απαντήσεις».

Από την Κούβα όπου βρίσκεται, ο Πρόεδρος του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης δήλωσε ότι το κόμμα του θα ψηφίσει «υπέρ της μομφής, της δυσπιστίας της Κυριάκος Μητσοτάκης Α.Ε.».

Εκπροσωπώντας τον κ. Βαρουφάκη, που βρίσκεται στην Κούβα με άδεια της Βουλής, στο πλαίσιο δράσεων της Προοδευτικής Διεθνούς και της συγκρότησης του νέου Κινήματος των Αδεσμεύτων, η κα Σακοράφα είπε ότι οι υποκλοπές «δεν είναι πταίσμα ούτε καν πλημμέλημα. Πολιτικά, είναι παραπάνω από κακούργημα, εάν υπήρχε. Και έτσι θα γραφεί και ιστορικά, όπως ανάλογα έγινε με την αποστασία του 1965».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ