Παρασκευή 19 Απριλίου 2024

Μ. Χρυσοχοΐδης: Υλοποιήσαμε το 100% όσων σχεδιάσαμε, παρά την πανδημία

Υλοποιήσαμε το 100% όσων σχεδιάσαμε, παρά την πανδημία, τόνισε στην ομιλία του επί του Προϋπολογισμού του 2021, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο οποίος παρουσίασε τους στόχους της κυβέρνησης στον τομέα της ασφάλειας των πολιτών.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Μ. Χρυσοχοΐδης: Υλοποιήσαμε το 100% όσων σχεδιάσαμε, παρά την πανδημία eurokinissi

Υλοποιήσαμε το 100% όσων σχεδιάσαμε, παρά την πανδημία, τόνισε στην ομιλία του επί του Προϋπολογισμού του 2021, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοίδης, ο οποίος παρουσίασε τους στόχους της κυβέρνησης στον τομέα της ασφάλειας των πολιτών, ενώ, αναφερόμενος στο έργο της Αστυνομίας, από την κρίση του Έβρου και του καψίματος της Μόριας, έως την κρίση της πανδημίας, είπε ότι η ΕΛΑΣ παραμένει στους δρόμους, και μόνο τον Νοέμβριο, πραγματοποίησε 1.382.00 ελέγχους σε πολίτες και σε 967.00 οχήματα, δηλαδή, σε περισσότερο από 10% του πληθυσμού και σε 20% των οχημάτων.

«Η Αστυνομία έχει παρουσία σε όλον τον δημόσιο χώρο, σε κάθε γειτονιά. Άβατα κάθε είδους εξαφανίστηκαν. Υλοποιείται το σχέδιο της ήπιας αστυνόμευσης. Σαρώνονται οι πόλεις, διαλύονται σπείρες ναρκωτικών, αντιμετωπίζεται η εγκληματικότητα» τόνισε ο κ. Χρυσοχοΐδης, σημειώνοντας παράλληλα ότι η ΕΛΑΣ ανταποκρίνεται στο αίτημα της διαφάνειας, του περιορισμού των περιστατικών αυθαιρεσίας ενώ ο Συνήγορος του Πολίτη έχει αρμοδιότητες και προσωπικό για να ασκεί πειθαρχικό έλεγχο.

Στο πλαίσιο του απολογισμού, ο κ. Χρυσοχοΐδης είπε ότι ο νόμος που ρυθμίζει το δικαίωμα του συνέρχεσθαι εφαρμόζεται, ενώ ο φράχτης στον Έβρο «κατασκευάζεται και σε λίγους μήνες θα είναι έτοιμος».

Όπως είπε ο κ. Χρυσοχοΐδης, το υπουργείο ετοιμάζεται τόσο για την περίοδο του εμβολιασμού όσο και για την περίοδο χωρίς την πανδημία, ωστόσο «δεν είναι σαφής ο χρόνος της μετάβασης ούτε οι συμπεριφορές μετά».

Όλη η ομιλία του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη

Κυρίες και κύριοι βουλευτές Δεν ήταν κανονική χρονιά. Πρώτα ο Έβρος και μετά η πανδημία , το κάψιμο της Μόριας, το δεύτερο κύμα της πανδημίας. Η Ελληνική Αστυνομία βρέθηκε στα σύνορα τον Φεβρουάριο, βγήκε στους δρόμους τον Μάρτιο και είναι ακόμη εκεί. Σας δίνω μόνο δυο αριθμούς : 1.382.335 άτομα και 967.031 οχήματα ελέγχθηκαν τον Νοέμβριο σε ολόκληρη την Ελλάδα. Περισσότεροι από το 10% του πληθυσμού, σχεδόν το 20% των οχημάτων. Οι αριθμοί του αστυνομικού έργου είναι τεράστιοι και η προσπάθεια γιγαντιαία. Η ύπαρξη κρίσεων δεν είναι άλλοθι για την Αστυνομία. Ακόμη κι αν πρόκειται για την πανδημία. Το έκτακτο, δεν είναι πρόσχημα γι αυτό το Υπουργείο. Γιατί από την αποστολή του είναι υπουργείο διαχείρισης κρίσεων. Γι’ αυτό και η Αστυνομία και το Πυροσβεστικό Σώμα, με την επιτελική προσθήκη της Πολιτικής Προστασίας είναι, πρέπει να είναι, οι επιχειρησιακοί πυλώνες της διαχείρισης κρίσεων. Προχωρούμε σήμερα ενώπιον σας κυρίες και κύριοι βουλευτές στον απολογισμό επί όσων σας καταθέσαμε με τον προϋπολογισμό του 2020.

Είχαμε σχεδιάσει πέρυσι το Δεκέμβριο ΧΩΡΙΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑ. Στη λογοδοσία μας σήμερα, σας αναφέρουμε ότι τα υλοποιήσαμε στο 100% με πανδημία, ΠΑΡΑ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ !! ΚΑΤΑΘΕΤΩ στα πρακτικά τον απολογισμό του 2020 Έργο προς έργο , δράση προς δράση. Συνοψίζω τον απολογισμό: • Η αστυνομία έχει πια παρουσία σε όλο τον δημόσιο χώρο. Σε κάθε πόλη, σε κάθε γειτονιά. Άβατα κάθε είδους εξαφανίσθηκαν. Εκτελείται κανονικά,ανεξαρτήτως πανδημίας, το σχέδιο ήπιας αστυνόμευσης με πεζές και εποχούμενες περιπολίες . Σαρώνονταιοι πόλεις και διαλύονται σπείρες ναρκωτικών, παραβατικότητα παρεμπορίου και περιορίζονται οι κλοπές. • Η αστυνομία ανταποκρίνεται στο αίτημα διαφάνειας, περιορισμού περιστατικών αυθαιρεσίας, μηχανισμών ελέγχων και λογοδοσίας. Το αστυνομικό έργο δημοσιεύεται, το πειθαρχικό δίκαιο άλλαξε, ο Συνήγορος του Πολίτη έχει πλέον αρμοδιότητες και προσωπικό για να τις ασκήσει. Οι κάμερες στις επιχειρησιακές μονάδες άρχισαν να λειτουργούν. • Η αστυνομία εξειδικεύεται και οργανώνεται. Από την αθλητική βία έως την βία κατά των ανηλίκων, τα τμήματα και οι διευθύνσεις στελεχώθηκαν, απέκτησαν μέσα και δυνατότητες πρόληψης και σχεδιασμού. • Η αστυνομία εξοπλίζεται, οι συνθήκες εργασίας του προσωπικού αναβαθμίζονται σημαντικά. Από αυτοκίνητα, μηχανές και αλεξίσφαιρα γιλέκα έως θερμικές κάμερες, drones και επικοινωνίες. • Ρυθμίσθηκε το δικαίωμα του συνέρχεσθαι και ο νόμος εφαρμόζεται, από όσο μας επέτρεψε να το διαπιστώσουμε η περίοδος μεταξύ των έκτακτων μέτρων για την πανδημία. • Τα σύνορα στον Έβρο φυλάσσονται, ο φράκτης κατασκευάζεται ήδη. • Η πολιτική προστασία έπαψε να είναι κενό γράμμα. Επιτέλους αποκτήσαμε ένα εθνικό σύστημα προστασίας με λειτουργίες, διασυνδέσεις , κανόνες εμπλοκής. Σύστημαπου μας βάζει ικανοποιητικά στο δρόμο αντιμετώπισης των κρίσεων και καταστροφών του 21ου αιώνα. • Έχουμε πλέον καταστήματα κράτησης. Με τον πρόσφατο νόμο, καλύπτεται και το απερίγραπτο διοικητικό κενό για την διαχείρισή τους.

Κυρίες και κύριοι βουλευτές,

Υλοποιήσαμε όσα σχεδιάσαμε. Αλλά οι στόχοι παραμένουν.

Ετοιμαζόμαστε για την περίοδο του εμβολιασμού και για την περίοδο χωρίς πανδημία Δεν είναι σαφής ούτε ο χρόνος μετάβασης, ούτε οι αλλαγές σε συμπεριφορές και στάσεις μετά. Ότι όμως και να συμβεί η αστυνομία χρειάζεται ριζικές τομές , γιατί το αίτημα της ασφάλειας διευρύνεται και μετασχηματίζεται. Είναι πλέον καθολικό και πολυδιάστατο. Ρίχνουμε όλο το βάρος στην πρόληψη, γιατί μόνο η πρόληψη , η οργάνωση πρόληψης της εγκληματικότητας, μπορεί να οδηγήσει σε ανθεκτικότητα, άρα περισσότερη ασφάλεια, λιγότερη βία, τελικά καλύτερες συνθήκες ζωής.

Η πρόληψη οργανώνεται σε 4 άξονες:

1ος άξονας : Τι είναι και τι θέλει η Αστυνομία

Δράση χωρίς πλαίσιο δεν γίνεται. Παράγονται τρία θεμελιώδη κείμενα ώστε να αποτελέσουν δημόσια, δεσμευτικά, τους πυλώνες της αστυνομικής δράσης.

Σε λίγες εβδομάδες θα δοθεί στη δημοσιότητα το νέο επιχειρησιακό δόγμα για την διαχείριση των συναθροίσεων . Θα ακολουθήσει η λευκή βίβλος της εσωτερικής ασφάλειας, που είναι η δημόσια εκδοχή της αντεγκληματικής πολιτικής. Τέλος, μέχρι τον Ιούνιο του 2021 θα ολοκληρωθεί η διαδικασία παραγωγής νέου δόγματος εσωτερικής ασφάλειας στη χώρα, δηλαδή του θεμελιακού κειμένου της ελληνικής Πολιτείας για την ασφάλεια κοινωνίας και πολιτών.

2ος άξονας: Παιδεία, διοίκηση, προσωπικό

Ένα τριπλό σχέδιο είναι σε εξέλιξη.

Η εκπαίδευση θα αλλάξει με νόμο στο πρώτο τρίμηνο. Θα ακολουθήσει η αναδιοργάνωση της δομής του αρχηγείου, δηλαδή η της επιτελικής λειτουργίας του Σώματος. Και τέλος , σαν κατάληξη των παραπάνω, έρχεται η αλλαγή στη διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού, δηλαδή η σύγχρονη διοίκηση και ενασχόληση με τις γυναίκες και άνδρες του Σώματος.

3ος άξονας : Επικοινωνία, συνεργασία

Η διαφάνεια, οδηγεί στην πρόληψη γιατί έτσι η νομιμότητα αποκτά νομιμοποίηση και παράγει συνεργασία.

Σαν συνέπεια, η Αστυνομία θα αποκτήσει εξωστρέφεια, δημοσιότητα και μορφές λογοδοσίας. Γι αυτό,το 2021 σχεδιάζεται η μελέτη και πλήρης αλλαγή των συμβόλων, μεθόδων και διαδικασιών επικοινωνίας της Αστυνομίας.

4ος άξονας : Επιχειρησιακή φιλοσοφία

Η ανάπτυξη και εξειδίκευση στην ήπια αστυνόμευση είναι το μέλλον της προστασίας στις πόλεις. Μετά την ΟΔΟΣ έρχεται η ομάδα για τα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα που προβλέπεται να αρχίσει στα μέσα του 2021 και εάν η πανδημία μας το επιτρέψει, ακολουθεί η ριζική μετεξέλιξη των μεθόδων συνεργασίας με τους δήμους που τώρα λειτουργεί καλά, αλλά πιλοτικά.

ΚΑΤΑΘΕΤΩ ΣΤΑ ΠΡΑΚΤΙΚΑ στόχους, δράσεις και έργα, με χρονοδιάγραμμα και εκτιμήσεις κόστους όπου είναι δυνατόν

Κυρίες και κύριοι βουλευτές,

Αποκτήσαμε σύστημα διαχείρισης καταστημάτων κράτησης, ΕΧΟΥΜΕ ΠΙΑ ΦΥΛΑΚΕΣ.

Με την οργάνωση της Γενικής Γραμματείας έχουμε πλέον δυνατότητα ενεργητικής, επιτελικής διοίκησης.

Εκτός από τη μεταφορά του Κορυδαλλού προγραμματίζεται άλλο ένα συγκρότημα, αλλά και αλλαγές στα υπάρχοντα.

Στο τελευταίο τρίμηνο του 2021 θα έχει ολοκληρωθεί ο νέος σωφρονιστικός κώδικας.

Εκεί θα αλλάξουν όλα.

Εκεί θα γίνει πράξη η κοινωνική εργασία.

Φιλοδοξούμε, με τις δυνατότητες της τεχνολογίας να αυξήσουμε ευκαιρίες και εναλλακτικούς τρόπους επανένταξης που σήμερα περιορίζονται ασφυκτικά στις αγροτικές φυλακές και μόνο.

Το ίδιο ισχύει για τις δομές εκπαίδευσης του προσωπικού.

Έτσι άλλωστε θα εξυπηρετηθεί και η αποσυμφόρηση που σήμερα ακούγεται  σαν αίτημα, ξεκομμένο όμως από δυνατότητες και προγραμματισμό.

Στρατηγικός στόχος παραμένει  οι κρατούμενοι να είναι πολίτες, με στέρηση της ελευθερίας τους και μόνο.

ΚΑΤΑΘΕΤΩ  στα πρακτικά , στόχους, έργα και δράσεις για το 2021.

Η πολιτική προστασία είναι ο φύλακας της συλλογικής  ανθρώπινης ζωής και περιουσίας.

Γίνεται όλο και πιο σημαντική όλο και πιο αναγκαία, ήταν απόλυτα παραμελημένη και αναχρονιστική

Πρώτος στόχος είναι η επέκταση της αναδιοργάνωσης της σε τοπικό επίπεδο, περιφερειακό και δημοτικό.

Η αναδιοργάνωση περιλαμβάνει από νομοθετικές παρεμβάσεις έως επιχειρησιακά σχέδια και διοικητική οργάνωση του συντονισμού.

Παράλληλα θα ολοκληρώσει τις; αλλαγές σχεδιασμού και προμήθειας Μέσων ενόψει της πυροσβεστικής περιόδου του 2021.

ΚΑΤΑΘΕΤΩ στα πρακτικά στόχους έργα και δράσεις.

Κυρίες και κύριοι βουλευτές.

Το 2021 θα αλλάξουν και πάλι οι ζωές μας.

Ελπίζουμε ο εφιάλτης της πανδημίας να λήξει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα.

Ελπίζουμε αλλά κι ετοιμαζόμαστε.

Γιατί θα είναι νέα εποχή.

 Προσπαθούμε να μάθουμε από όσα συμβαίνουν και να εκμεταλλευθούμε όσα αλλάζουν.

Γιατί το ξαναλέω θα είναι νέα εποχή.

 Ο σχεδιασμός που σας παρουσίασα στην αστυνομία, στις φυλακές, στην πολιτική προστασία φιλοδοξεί να έχει πολύ βαρύ θεσμικόαποτύπωμα.

Γιατί η δημοκρατία πρέπει να αντέξει.

Για να αντέξει πρέπει η ασφάλεια , το αίσθημα  ασφάλειας, που τώρα απειλείται υγειονομικά , να ενισχυθεί, να εξασφαλισθεί.

Ο αυταρχισμός καραδοκεί στην αδυναμία της δημοκρατίας να διασφαλίσει  προστασία και να προσφέρει ασφάλεια.

Να αφήσουμε λοιπόν τις σκιαμαχίες των ξεπερασμένων διλημμάτων,τις αμηχανίες των συνθημάτων που δεν έχουν αύριο.

Εδώ θα γυρίσει, όχι ο Κολωνός και τα Εξάρχεια,δηλαδή ο μικρόκοσμος του παρατεταμένου μεταπολιτευτικού μας χωριού, αλλά η ανθρωπότητα ολόκληρη, σε νέους γεωπολιτικούς συσχετισμούς, ευκαιρίες και ανταγωνισμούς .

Μια πανδημία άλλαξε στην Ευρώπη τα μνημόνια.

Θα μείνουμε να τα μνημονεύουμε ή θα αξιοποιήσουμε το μερίδιο μας στη νέα εποχή;

 

Αυτό είναι σήμερα το δίλημμα, η γραμμή που χωρίζει το μπροστά από το πίσω.

 

Δική μας δουλειά στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, είναι να πάρουμε μέρος στην αλλαγή,  εξασφαλίζοντας την προστασία και προστατεύοντας την ασφάλεια των πολιτών.

 

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ