Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2023

Νομοσχέδιο για παρακολουθήσεις: Ουσιαστικές τροποποιήσεις και θεσμικές εγγυήσεις για δημοσιογράφους ζητά η ΕΣΗΕΑ

Η Ένωση Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Αθηνών κρούει καμπανάκι κινδύνου για την επίκληση των λόγων «εθνικής ασφάλειας» όπως διατυπώνονται.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Νομοσχέδιο για παρακολουθήσεις: Ουσιαστικές τροποποιήσεις και θεσμικές εγγυήσεις για δημοσιογράφους ζητά η ΕΣΗΕΑ eurokinissi

Στο πλευρό των θεσμικών φορέων που έχουν τοποθετηθεί κριτικά απέναντι στο νομοσχέδιο για την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών συντάσσεται με ανακοίνωσή της η ΕΣΗΕΑ.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε το Δ.Σ της Ένωσης, «το συγκεκριμένο νομοθέτημα πρέπει να τροποποιηθεί ουσιαστικά, εάν όντως θέλει να εμπνεύσει στους πολίτες ασφάλεια θεσμικής θωράκισης της προστασίας των επικοινωνιών και της ιδιωτικής τους ζωής».

Σύμφωνα με την ΕΣΗΕΑ, «καμία κρατική παρακολούθηση δεν μπορεί να λαμβάνει χώρα χωρίς αιτιολογία, επώνυμο και γνωστοποίηση στον θιγόμενο πολίτη μετά τη λήξη της». Ως διάστημα αδικαιολόγητα μεγάλο χαρακτηρίζει η Ένωση την περίοδο των τριών ετών το οποίο προβλέπεται.

ΕΣΗΕΑ για νομοσχέδιο

unsplash

Περαιτέρω, η Ένωση Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Αθηνών κρούει καμπανάκι κινδύνου για την επίκληση των λόγων εθνικής ασφάλειας όπως διατυπώνονται. «Η ευρύτητα και η ασάφεια στην επίκληση των λόγων «εθνικής ασφάλειας» κινδυνεύει να μετατρέψει την εξαίρεση σε κανόνα. Οι εισαγγελείς που εγκρίνουν το αίτημα, πρέπει να γνωρίζουν την αιτιολόγηση του για να αναλαμβάνουν και την ευθύνη. Ο ρόλος των Ανεξάρτητων Αρχών, οριζόμενος από το Σύνταγμα, πρέπει να ενισχύεται και όχι να περιορίζεται, όπως κινδυνεύει με σειρά διατάξεων του προτεινόμενου ν/σ. Καμία νομιμοποίηση, έστω και με προϋποθέσεις, στη χρήση κακόβουλων λογισμικών παρακολούθησης από κρατικές υπηρεσίες».

ΕΣΗΕΑ: Θεσμικές εγγυήσεις για δημοσιογράφους και πολιτικά πρόσωπα

Τέλος, ιδιαίτερη μνεία γίνεται και για τις θεσμικές εγγυήσεις που αφορούν τους δημοσιογράφους. «Ο νομοθέτης αναγνωρίζει την ανάγκη επιπλέον εγγυήσεων διαφάνειας για τα πολιτικά πρόσωπα και ζητούμε να προβλεφθεί ανάλογη μέριμνα και για τους δημοσιογράφους, λόγω του ρόλου που επιτελούν στην δημοκρατική λειτουργία. Είναι απαραίτητη η έγκριση αιτημάτων άρσης απορρήτου δημοσιογράφων από ανώτατο δικαστικό λειτουργό, ο οποίος θα αναλάβει ατομικά την ευθύνη ή εναλλακτικά, και όπως έχουν προτείνει και άλλοι φορείς, από δικαστικό συμβούλιο.

Η πιθανή ανάγκη ταχύτητας των διαδικασιών καλύπτεται από την αντιτρομοκρατική νομοθεσία και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αποτελέσει δούρειο ίππο για οπισθοχώρηση στην προστασία θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως το απόρρητο των επικοινωνιών», αναφέρει η ΕΣΗΕΑ στην ανακοίνωσή της.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ