Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2022

NOVARTIS: Πλήρης απαλλαγή του καθηγητή Μανιαδάκη – “Δείχνει” απαλλαγή και Ανδρέα Λοβέρδου;

Τι σημαίνει για την περίπτωση Ανδρέα Λοβέρδου η απαλλαγή του κ. Μανιαδάκη; Σίγουρα σηματοδοτεί εξελίξεις και στην υπόθεση του πρώην υπουργού αφού ουσιαστικά κατηγορούνταν για δωροδοκία του

NEWSROOM icon
NEWSROOM
NOVARTIS: Πλήρης απαλλαγή του καθηγητή Μανιαδάκη – “Δείχνει” απαλλαγή και Ανδρέα Λοβέρδου; dikastiko

Προάγγελος ενός ντόμινο απαλλαγών στο σκηνικό της Novartis , είναι η πλήρης και οριστική απαλλαγή του καθηγητή Νίκου Μανιαδάκη, από τις κατηγορίες που του είχαν απαγγελθεί για την υπόθεση. Το βούλευμα του Δικαστικού Συμβούλιο αποτελεί για πρώτη και ξεκάθαρη ένδειξη πλήρους αποδυνάμωσης της κατηγορίας και σε βάρος του πρώην υπουργού , σε βάρος του οποίου επισης εκκρεμεί ποινική δίωξη, αφού τον εμφάνιζε (τον Μανιαδάκη) ως ενδιάμεσο για την δωροδοκία του κυβερνητικού αξιωματούχου.

Το dikastiko.gr  επικοινώνησε με τον Ανδρέα Λοβέρδο ,ο οποίος ανέφερε πως “σήμερα ειναι ιστορική μέρα για το ΠΑΣΟΚ, 40 χρόνια απο την νίκη του 1981” και δεν θέλησε να κάνει κάποοιο σχόλιο. Επιφυλάχθηκε όμως να το πράξει αύριο.

Η υπόθεση αποτελεί επίσης ένδειξη και για την περίπτωση του Άδωνι Γεωργιάδη, με τη διαφορά πως σε βάρος του νυν υπουργού Ανάπτυξης δεν έχει κινηθεί ποινική δίωξη και η υπόθεση του εκκρεμεί τόσα χρόνια. Novartis

Η δίωξη

Ο καθηγητής Μανιαδάκης είχε βρεθεί από τη θέση του προστατευόμενου μάρτυρα στη θέση του κατηγορούμενου και συγκεκριμένα στις 31.12.2018, (αφού πρώτα του αφαιρέθηκε η ιδιότητα του αυτή) ασκήθηκε ποινική δίωξη σε βάρος του για το αδίκημα της παθητικής δωροδοκίας σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου, σχετικά με τον χρηματισμό αξιωματούχων του Υπουργείου Υγείας από την φαρμακοβιομηχανία NOVARTIS.

Η απαλλαγή

Τρία χρόνια αργότερα το Δικαστικό Συμβούλιο, συντασσόμενο πλήρως με τη σχετική Εισαγγελική πρόταση και την διάταξη έκδοσης τυπικών κλήσεων της Ανακρίτριας Διαφθοράς κατέληξε ομόφωνα στην απαλλαγή του καθηγητή Νικόλαου Μανιαδάκη με τις εξής σκέψεις:

«i) ουδέποτε διορίσθηκε Σύμβουλος των εκάστοτε Υπουργών, Αναπληρωτών Υπουργών και Υφυπουργών Υγείας […],

  1. ii) δεν συμμετείχε κατά το χρονικό διάστημα 2010-2014 ως εκπρόσωπος (τακτικός ή αναπληρωματικός) της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας στην Ολομέλεια του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (Κε.Σ.Υ.) […],

iii) δεν συμμετείχε ως μέλος στην Επιτροπή Τιμών Φαρμάκων […],

  1. iv) δεν συμμετείχε σε θεσμοθετημένη Επιτροπή του Ε.Ο.Φ. […],
  2. v) η ως άνω ιδιότητα του κατηγορουμένου ως Καθηγητή της ανωτέρω Σχολής δεν επαγόταν ως εκ της θέσης του καθήκον παροχής συμβουλευτικών ή άλλων υπηρεσιών στο Υπουργείο Υγείας και τους Υπουργούς Υγείας […]»

“Αθωότητα”

Αδέσποτη σφαίρα - Πατέρας Μάριου: "Θα θρηνήσουμε κι άλλο θύμα"

Οι συνήγοροι του Θεόδωρος Π. Μαντάς, Θεοδώρα Χ. Μίχου και Ευστάθιος Χ. Σκαλούμπακας, αναφέρουν πως “….ο καθηγητής Νικόλαος Μανιαδάκης από την πρώτη στιγμή της ποινικής δίωξης σε βάρος του και σε κάθε Δικονομικό στάδιο της ποινικής διαδικασίας υποστήριζε με παρρησία την αθωότητά του.

Με τις ανωτέρω σκέψεις το Δικαστικό Συμβούλιο καταλήγει στο συμπέρασμα ότι στα καθήκοντα του κατηγορουμένου δεν περιλαμβανόταν ούτε η διαμόρφωση της τιμής των φαρμάκων, ούτε η κυκλοφορία νέων φαρμάκων, ούτε η διαμόρφωση της φαρμακευτικής νομοθεσίας. Επομένως δεν μπορεί να γίνει λόγος για υπηρεσιακή πράξη αντίθετη με τα καθήκοντά του και συνακόλουθα δεν μπορεί να γίνει κατηγορία σε βάρος του για την αποδιδόμενη σε αυτόν αξιόποινη πράξη.

Η πεποίθηση του καθηγητή Μανιαδάκη ότι η προσφυγή στη Δικαιοσύνη συνιστά τη μόνη δικλείδα ασφαλείας και τη μόνη θεσμική εγγύηση για την αναζήτηση της ουσιαστικής αλήθειας, επιβεβαιώθηκε με την έκδοση πλήρως αιτιολογημένου και εμπεριστατωμένου Βουλεύματος του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών, το οποίο αποφαίνεται να μη γίνει κατηγορία σε βάρος του. Με την έκδοση του ανωτέρω Βουλεύματος επιβεβαιώθηκαν πλήρως όσα ο καθηγητής Μανιαδάκης και η υπεράσπιση του είχαν εισφέρει στην ποινική διαδικασία, υπερασπιζόμενοι σθεναρά την αθωότητα του”.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ