Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2024

Οι δικαστές βάζουν “ασπίδα” για τους Ειρηνοδίκες: Σφοδρή αντίδραση για αναφορές του πρωθυπουργού σε “Ειρηνοδίκες που δεν εργάζονταν στο 100%”

“Να μην εργαλειοποιούν τη Δικαιοσύνη εμπλέκοντάς την στο προεκλογικό τους αφήγημα”, καλεί τους εκπροσώπους της εκτελεστικής εξουσίας, η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, τονίζοντας “τον θεσμικό ρόλο του Ειρηνοδίκη, ιδίως ως προς την προστασία των αδύναμων πολιτών”.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Οι δικαστές βάζουν “ασπίδα” για τους Ειρηνοδίκες: Σφοδρή αντίδραση για αναφορές του πρωθυπουργού σε “Ειρηνοδίκες που δεν εργάζονταν στο 100%” Freepik

Σφοδρή αντίδραση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων προκάλεσε νέα αναφορά, αυτή τη φορά σε κορυφαίο επίπεδο, για το ρόλο των Ειρηνοδικών στη διαδικασία απονομής Δικαιοσύνης , σε σχέση με στατιστικά στοιχεία για την κατανομή υποθέσεων. Οι αναφορές αυτές, που ήταν πολλές το τελευταίο διάστημα, δομούν μια συλλογιστική σχετικά με την ένταξή τους στα Πρωτοδικεία στο πλαίσιο του νέου δικαστικού χάρτη. Χαρακτηριστική ήταν η αποστροφή αρχές Απριλίου , την οποία διατύπωνε το Υπουργείο Δικαιοσύνης, που συμπυκνωνόταν στο επιχείρημα “να σταματήσει το φαινόμενο όπου το 50% των δικαστών αναλαμβάνει το 80% της δικαστηριακής ύλης. Η βραχυπρόθεσμη προσέγγιση είναι πως η συνδυαστική εφαρμογή του Δικαστικού Χάρτη και του προσφάτως ψηφισθέντος Ν. 5095/2024 για την ενίσχυση της δικηγορικής ύλης, αναμένεται να μειώσει τον χρόνο έκδοσης τελεσίδικης απόφασης, από τις 1482 ημέρες, στις 900”.

Αντίδραση

Η συγκεκριμένη αποστροφή πάντως για τους Ειρηνοδίκες οτι δηλαδή κάλυπταν μόνον ένα μικρό μέρος των δικαστικών εργασιών, σε αντίθεση με τους δικαστικούς λειτουργούς των Πρωτοδικείων προκάλεσε τότε αντιδράσεις από την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων που τη χαρακτήρισε προσβλητική.

«Το τελευταίο χρονικό διάστημα και με αφορμή το σχέδιο νόμου, για τον νέο Δικαστικό Χάρτη και την ενοποίηση του πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας, συνεχίζονται δημόσια σχόλια και τοποθετήσεις προσβλητικές σε βάρος του σημερινού Σώματος των Ειρηνοδικών. Οι τοποθετήσεις αυτές συνιστούν προσβολή ολόκληρης της Ελληνικής Δικαιοσύνης» επισήμαινε η ηγεσία της ΕνΔΕ.

Η νέα αντίδραση

Οι Ειρηνοδίκες (που συμμετέχουν με 14 στους 26 εκπροσώπους στη διαδικασία εκλογής του νέου ΔΣ της ΕΝΔΕ- Ένωσης Δικαστών Εισαγγελέων που συνεχίζονται αυτή την Κυριακή 2/6 στην Αθήνα) αποτελούν έναν εξαιρετικά σημαντικό βραχίωνα στη Δικαιοσύνη και αριθμούν περί τους 960. Υπήρξε δε καταλυτική η συνεισφορά τους στην εκκαθάριση των υποθέσεων για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά , είναι δε χαρακτηριστικό ότι το 2021 μπορεί να χρεώνονταν και 300 υποθέσεις το χρόνο! Έτσι το ΔΣ της Ένωσης με την τελευταία ανακοίνωση αναφέρει:

“Η παραπληροφόρηση, στηριζόμενη σε ανύπαρκτα στατιστικά στοιχεία σε βάρος των Ειρηνοδικών, ακόμα και μετά την ψήφιση του ν. 5108/2024 συνεχίζεται.

Ήδη με το από 11-4-2024 Δελτίο Τύπου που εκδώσαμε στηλιτεύσαμε τις παραπάνω πρακτικές αναδεικνύοντας ταυτόχρονα τον θεσμικό ρόλο του Ειρηνοδίκη, ιδίως ως προς την προστασία των αδύναμων πολιτών.

Καλούμε τους εκπροσώπους της εκτελεστικής εξουσίας, για τελευταία φορά, να απέχουν από δημόσιες προσβλητικές τοποθετήσεις σε βάρος των Ειρηνοδικών αλλά και του συνόλου των Δικαστικών Λειτουργών, να σεβαστούν τον θεσμικό ρόλο και το λειτούργημα αυτών και να μην εργαλειοποιούν τη Δικαιοσύνη εμπλέκοντάς την στο προεκλογικό τους αφήγημα.

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ

ΕΝΩΣΗΣ ΔΙΚΑΣΤΩΝ ΚΑΙ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΩΝ

Μαργαρίτα Στενιώτη, Πρόεδρος Εφετών , Πρόεδρος ΕνΔΕ

Ευστάθιος Βεργώνης, Εισαγγελέας Εφετών, αν. Γενικός Γραμματέας ΕνΔΕ

Κωνσταντίνος Βουλγαρίδης, Εφέτης, Εκπρόσωπος Τύπου ΕνΔΕ”.

Η αναφορά

Αιτία της ανακοίνωσης ήταν μια αποστροφή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη , σε ομιλία του στην Κέρκυρα: “Η Δικαιοσύνη, φίλες και φίλοι, ήταν σε μεγάλο βαθμό ο μεγάλος ασθενής. Ήταν ο μεγάλος ασθενής και παραμένει ο μεγάλος ασθενής, γιατί η καθυστέρηση στην απονομή της δικαιοσύνης, η οποία συνέβαινε στη χώρα μας, είναι μη αποδεκτή πραγματικότητα.

Κάναμε τολμηρές παρεμβάσεις και στον τομέα αυτό. Ο νέος δικαστικός χάρτης ουσιαστικά μας δίνει τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουμε ειρηνοδίκες οι οποίοι μπορεί να μην εργαζόταν στο 100% του χρόνου τους, ενσωματώνοντας, λοιπόν, τα ειρηνοδικεία με τα πρωτοδικεία, να έχουμε πρακτικά περισσότερους δικαστές για να εκδικάζονται οι υποθέσεις πιο γρήγορα. Και το ίδιο ισχύει και για την ψηφιακή δικαιοσύνη και τον τρόπο με τον οποίο απαλλάσσουμε τους δικαστές από γραφειοκρατία.

Και ναι, και για όλα αυτά τα οποία έγιναν και μας πόνεσαν πολύ, έχουμε εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη και είναι το μόνο το οποίο μπορούμε να πούμε τελικά και για τα δύσκολα, τα μεγάλα τραύματα τα οποία άφησαν πίσω μας τραγωδίες.

Και αν κάποιος δεν έχει εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη από τους πολιτικούς μας αντιπάλους, να βγει να το πει. Εμείς έχουμε εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη και η Δικαιοσύνη είναι αυτή η οποία τελικά θα αποδώσει και τις ευθύνες.

Έτσι δουλεύουν οι δημοκρατίες, δεν αποδίδω ευθύνη ούτε εγώ ούτε κανείς από εσάς. Δικάζονται στο δικαστήριο με διαδικασίες οι οποίες είναι απολύτως καθορισμένες και με ρυθμούς, να τονίσω, οι οποίοι είναι πολύ πιο γρήγοροι από αντίστοιχες υποθέσεις, που δυστυχώς μας πήγαν πολύ πίσω με αυτό.

Λοιπόν, και για τα θέματα της Δικαιοσύνης είμαστε έτοιμοι και να κάνουμε την αυτοκριτική μας, αλλά και να σκύψουμε πάνω στο πρόβλημα και να κινηθούμε με πολύ πιο γρήγορους ρυθμούς”.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ