Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Παναγιώτης Στάθης: Η Δικαιοσύνη στη “μέγγενη” της αργοπορίας – Μπορούν οι “απολύσεις” δικαστών να λύσουν το πρόβλημα;

Το θέμα της παύσης καθηκόντων δικαστών είναι αυτή της στιγμή στην κορυφή της επικαιρότητας εντός των δικαστηρίων. Και δικαίως αφού δείχνει τη βούληση της αυτοκάθαρσης. Αυτό όμως αρκεί;

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Παναγιώτης Στάθης: Η Δικαιοσύνη στη “μέγγενη” της αργοπορίας – Μπορούν οι “απολύσεις” δικαστών να λύσουν το πρόβλημα; dikastiko.gr

Η βούληση της Δικαιοσύνης, της πολιτικής και δικαστικής ιεραρχίας, είναι να ξεκαθαριστούν τα του οίκου της Δικαιοσύνης, κυρίως στις καραμπινάτες περιπτώσεις αργοπορίας δικαστών στην έκδοση αποφάσεων. Ηδη, όπως αποκάλυψε το dikastiko.gr, 4 δικαστικοί λειτουργοί παραπέμπονται στις 9 Δεκεμβρίου στην Πειθαρχική Ολομέλεια του Αρείου Πάγου με το ερώτημα της οριστικής παύσης και έπεται συνέχεια. Αυτά στα της Πολιτικής και Ποινικής Δικαιοσύνης. Γιατί στα του ΣτΕ τα πράγματα πολλές φορές είναι χειρότερα. Ποιος ξεχνά το θέμα, που επίσης κατέγραψε το dikastiko.gr:

 -ένας δικαστής σε μια μόνο υπόθεση έχει δώσει 48 αναβολές! Η συγκεκριμένη υπόθεση, μόνο στο ΣτΕ, εκκρεμεί 12 χρόνια, χωρίς ποτέ να έχει φτάσει για συζήτηση στο ακροατήριο, ενώ εισήχθη μετά από αναίρεση εφετειακής απόφασης.

-Περίπου 20 δικαστές του Δικαστηρίου από τους συνολικά 51 συμβούλους (εκτός της προέδρου, των 10 αντιπρόεδρων και των 58 παρέδρων), έχουν αναβάλει 1.428 φορές 59 υποθέσεις που κρατούν στο « συρτάρι» τους από 5 έως 14 χρόνια.

-Όπως υπολογίζεται ο αριθμός των αναβολών -ανά υπόθεση- από 1 έως 24 φορές, πρέπει να κυμαίνεται μεταξύ 4.000 και 5.00 στο σύνολο των δικαστών του ΣτΕ.

Η απάντηση σε αυτά τα νούμερα, μεμονωμένων μεν δικαστών, αλλά με επιρροή σε πολλούς πολίτες και φυσικά στη Δικαιοσύνη ποια θα είναι τελικά; Μόνο οι απολύσεις; Γιατί στο ταγκό της καθυστέρησης, χορεύουν δυο πλευρές. Όχι μόνο οι δικαστές..

Αντιγράφω:

– Έχουν ψηφιστεί τις τελευταίες δεκαετίες 43 νόμοι για την επιτάχυνση της δικαιοσύνης.

-Από το 2001 έως το 2016, έχουν ψηφιστεί 1.569 νόμοι με αντικείμενα που κρίνονται από τη Δικαιοσύνη

-Έχουν δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως 3.500 Προεδρικά Διατάγματα και περί τις 43.000 ατομικές διοικητικές πράξεις!

-Υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο ψηφίζονται περί τους 100 νόμους που απασχολούν τη Δικαιοσύνη.

Σε αντιδιαστολή:

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν πρόσφατα στην ημερίδα που διοργάνωσε η Κίνηση Επιτάχυνσης της Δικαιοσύνης (ΚΕΔ) σχετικά με τις αλλεπάλληλες καταδίκες της Ελλάδας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) λόγω καθυστέρησης απονομής της Δικαιοσύνης.

-Αυτές την φέρνουν στην τρίτη χειρότερη θέση σε “Ευρωκαταδίκες” (για παραβίαση του “εύλογου χρόνου”), μετά την Ιταλία και την Τουρκία.

-Στα 62 χρόνια λειτουργίας του το ΕΔΔΑ έχει εκδώσει συνολικά 19.739 καταδικαστικές αποφάσεις, από τις οποίες οι 5.950 αφορούν καθυστερήσεις απονομής της Δικαιοσύνης. Τις περισσότερες σχετικές καταδίκες έχει η Ιταλία (1.202), ενώ ακολουθεί η Τουρκία (608) και η Ελλάδα (542), που έχει καταβάλει πρόστιμα 1.800.000 ευρώ και δικαστικά έξοδα ύψους 166.000 ευρώ.

Η απάντηση σε όλα αυτά φυσικά είναι πως οι απολύσεις μόνον δεν φτάνουν. Η τομή πρέπει να είναι διαρθρωτική και φυσικά στο φαινόμενο πρώτος υπαίτιος είναι πάντα η Πολιτεία που εχει και το καρπούζι και το μαχαίρι. Θα τελειώσω με φράση κορυφαίου δικαστικού παράγοντα: «Θα φύγουν οι δικαστές που δεν κάνουν την δουλειά τους. Νομίζεις ότι έτσι θα λυθεί το πρόβλημα. Πάλι σε λίγα χρόνια το ίδιο πράγμα θα συζητάμε. Πάμε στοίχημα;».

Όχι δεν πάμε γιατί θα το χάσω…

Ακολουθήστε τον Παναγιώτη Στάθη στο instagram, στο facebook και στο Twitter

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ