Παρασκευή 19 Απριλίου 2024

Πειθαρχική Ολομέλεια Αρείου Πάγου: Οριστικά εκτός σώματος 6 δικαστές

Η πρόεδρος και ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου ξεκίνησαν τις απολύσεις των καθυστερούντων και παραβατικών δικαστών, ενώ το ΣτΕ σφυρίζει αδιάφορα

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Πειθαρχική Ολομέλεια Αρείου Πάγου: Οριστικά εκτός σώματος 6 δικαστές EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Του Παναγιώτη Τσιμπούκη

Πειθαρχική Ολομέλεια Αρείου Πάγου: Ο μετροπόντικας άρχισε το έργο της κάθαρσης στα σπλάχνα της Ποινικής–Πολιτικής  και Εισαγγελικής Δικαιοσύνης  για όσους δυσφημούν τη Θέμιδα και δημιουργούν αρνητική εικόνα στους πολίτες για το θεσμό της Δικαιοσύνης,  με καθυστερήσεις στην έκδοση αποφάσεων, καθυστερήσεις κατά τις ανακριτικές πράξεις, αναβολές, ανάρμοστες συμπεριφορές, κ.λπ.

Πρωταγωνιστές σε αυτό το νέο ξεκίνημα για την κάθαρση  της ποινικής Δικαιοσύνης είναι η πρόεδρος και ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Μαίρη Γεωργίου και Βασίλης Πλιώτας, αντίστοιχα.

Η κυρία Γεωργίου, μόλις ανέλαβε  τα καθήκοντα της προέδρου του Ανωτάτου Ποινικού και Πολιτικού Δικαστηρίου, ξεκίνησε με αντιπαραθέσεις  με το δικηγορικό σώμα κ.ά. Όμως, πολύ σύντομα συνειδητοποίησε την κατάσταση που επικρατεί στην Δικαιοσύνη  και άλλαξε πλεύση 180 μοιρών.

Σήμερα, μπορείς να πεις αυτό που λέει ο απλός πολίτης, «ναι φοράει παντελόνια η πρόεδρος του Αρείου Πάγου».

Πειθαρχική Ολομέλεια Αρείου Πάγου

Η σύγκρουση της κ. Γεωργίου με συνδικαλιστές δικαστές

Ενδεικτικό, της αντίληψης των πραγμάτων που έχει πλέον η κυρία Γεωργίου και η πρόθεσή της να συμβάλει για μια καλλίτερη Δικαιοσύνη είναι ένα πρόσφατο περιστατικό, που επιχειρήθηκε  να μείνει καλά   φυλασσόμενο.

Σχετικά πρόσφατα, τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου μιας από τις δικαστικές Ενώσεις όταν  πραγματοποίησε επίσκεψη στο γραφείο της κυρίας  Γεωργίου, αντιμετώπισαν εντονότατη κριτική για τα τις ανακοινώσεις και τα Δελτία Τύπου που εκδίδουν. Η πρόεδρος του Αρείου Πάγου έβγαλε από το συρτάρι της, τα Δελτία Τύπου του τελευταίου διαστήματος της Ένωσης αυτής και  επέκρινε εντονότατα  το περιεχόμενο  ορισμένων εξ΄ αυτών. Και όταν επιχειρήθηκε να απαντηθούν από τους συνδικαλιστές δικαστές κάποιες από τις αναφορές της κυρίας Γεωργίου, οι απαντήσεις ήταν ακόμη σκληρότερες.

Πειθαρχική Ολομέλεια Αρείου Πάγου

Παράλληλα, ο κ. Πλιώτας μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας συγκεντρώνει στοιχεία για τις καθυστερήσεις στον  εισαγγελικό κλάδο και όταν ανεβαίνει στην έδρα της Πειθαρχικής Ολομέλειας, προτείνει χωρίς συντεχνιακές προκαταλήψεις, τις ποινές ή τις απολύσεις που πρέπει να γίνουν κατά των παραβατικών δικαστών και εισαγγελέων.

Πειθαρχική Ολομέλεια Αρείου Πάγου

Κλείνει εδώ η παρένθεση αυτή, η οποία δείχνει ότι η κυρία Γεωργίου δεν διστάζει να έρθει απέναντι με οποιονδήποτε. Έτσι, χαρακτηριστικά σκληρές ήταν οι ερωτήσεις αλλά και οι παρατηρήσεις που υπέβαλε από έδρας αλλά και η κριτική που  άσκησε η πρόεδρος του Αρείου Πάγου κατά την Πειθαρχική Ολομέλεια, όταν οι εγκαλούμενοι δικαστές και εισαγγελείς με το ερώτημα της οριστικής απόλυσης, επιχειρούσαν να παραπλανήσουν τους αρεοπαγίτες είτε με αναληθή γεγονότα  και  αριθμούς καθυστερούμενων αποφάσεων, είτε με βεβαιώσεις ιδιωτικών γιατρών, είτε φιλοσοφώντας οικειοποιούμενοι ιατρικές γνώσεις.

Τόσο η κυρία Γεωργίου όσο και ο κ. Πλιώτας, είχαν «ξετινάξει» όλες τις πειθαρχικές δικογραφίες των 8 εγκαλουμένων δικαστών και εισαγγελέων πριν ανέβουν στην έδρα. Μάλιστα, όταν οι εγκαλούμενοι κατά τις απολογίες τους έκαναν αναφορά σε ανακριβή γεγονότα και στοιχεία, η παρέμβαση από την έδρα, είτε της κυρίας Γεωργίου  είτε του κ. Πλιώτα, ήταν άμεση, φέρνοντας σε πολύ δύσκολη θέση τους ελεγχόμενους δικαστές και εισαγγελείς.

Η Πειθαρχική Ολομέλεια του Αρείου Πάγου

Ειδικότερα, στην Πειθαρχική Ολομέλεια του Αρείου Πάγου   παραπέμφθηκαν με το ερώτημα της οριστικής απόλυσης 6 δικαστικές  (2 πρόεδροι Πρωτοδικών, 2 Πρωτοδίκες και 2  Ειρηνοδίκες)   και 2 εισαγγελείς (1 αντεισαγγελέας Εφετών και 1 εισαγγελέας Πρωτοδικών). Η παραπομπή των 8 είναι η πρώτη ομάδα δικαστών και εισαγγελέων που ελέγχονται από την  Πειθαρχική Ολομέλεια με το ερώτημα της οριστικής απόλυσης. Με την     είσοδο του νέου έτους ακολουθεί η δεύτερη ομάδα δικαστών και εισαγγελέων με το ερώτημα και πάλι της οριστικής απόλυσης από το δικαστικό σώμα.

Τελικά,  η Ολομέλεια ομόφωνα απέλυσε οριστικά 6  δικαστές (όλες γυναίκες). Η μια εξ αυτών κατείχε τον βαθμό του προέδρου Πρωτοδικών, οι 3 κατείχαν τον βαθμό του Πρωτοδίκη  και οι 2 τον βαθμό του Ειρηνοδίκη.

Πάντως, για τις περιπτώσεις των Ειρηνοδικών στην πράξη ουσιαστικά επιβεβαιώθηκαν, ομόφωνα,  οι οριστικές απολύσεις που ήδη είχαν γίνει από τα πειθαρχικά συμβούλια. Στις απολυθείσες δόθηκε η δυνατότητα να απασχοληθούν στον Δημόσιο τομέα, κάτι που είναι νομοθετικό προτέρημα μόνο για τον δικαστικό κλάδο.

Ακόμη, μια πρόεδρος Πρωτοδικών ζήτησε για μια ακόμη από τις πολλές φορές, αναβολή και μόλις το αίτημά της απορρίφθηκε ομοφωνα, παραιτήθηκε με αποτέλεσμα να παραμείνει οριστικά εκτός δικαστικού σώματος.

Επίσης, σε έναν αντεισαγγελέα Εφετών επικυρώθηκε η ποινή της προσωρινής παύσης 3 μηνών, όχι όμως για καθυστερήσεις, αλλά για αναρτήσεις του στο facebook και σε έναν εισαγγελέα Πρωτοδικών επιβλήθηκε η πειθαρχική ποινή της στέρησης ενός μισθού.

Στο μεταξύ,   για μια Πρωτοδίκη κρίθηκε ομόφωνα ότι δεν πρέπει να αποπεμφθεί από το δικαστικό σώμα, παρά τις καθυστερήσεις που είχε σε ασφαλιστικά μέτρα, εργατικές υποθέσεις, κ.λπ. Η εν λόγω δικαστής επικαλέσθηκε σοβαρούς λόγους υγείας του παιδιού της.

Πάντως, όλες οι περιπτώσεις  εκτός αυτής   που αφορά τις αναρτήσεις στο facebook, μοναδικό λόγο απολύσεως είχαν τον αδικαιολόγητο μεγάλο αριθμό καθυστερήσεων στην έκδοση αποφάσεων και την ανεπάρκεια των δικαστών.

Δεν πρέπει να παραληφθεί, ότι μια Ειρηνοδίκης η οποία είχε απολυθεί για ανεπάρκεια και επικυρώθηκε η απόφαση απομάκρυνσής της από την Ολομέλεια,  ευχαρίστησε του δικαστές που την απέλυσαν. Όπως χαρακτηριστικά είπε από το διάστημα που απολύθηκε και μετά,  έχει αλλάξει η ζωή της προς το καλλίτερο και έχει αναπτύξει δραστηριότητες που δεν μπορούσε να φανταστεί. Μάλιστα, τόνισε ότι έχει αλλάξει η ζωή της σε τέτοιο σημείο που μέσα στο επόμενο διάστημα θα παντρευτεί.  Δεν παρέλειψε να αναφέρει  ότι ελπίζει αυτά που είπε στο δικαστήριο να τα ακούσουν και άλλοι πρώην συνάδελφοί της και να παραιτηθούν.

Η μία  Πρωτοδίκης η οποία απολύθηκε για ανεπάρκεια είχε ξεκινήσει τις καθυστερήσεις από το 2015 και από τότε μέχρι τώρα τις είχαν επιβληθεί από τα αρμόδια πειθαρχικά συμβούλια 10  πειθαρχικές ποινές (χρηματικά πρόστιμα, στερήσεις μισθού 1 και 2  μηνών, κ.λπ.). Όπως   αναφέρθηκε είχε υπέρμετρες καθυστερήσεις (115 υποθέσεων)  με κίνδυνο να επέλθει παραγραφή αδικημάτων, ενώ ελάμβανε αναρρωτικές άδειες τις ημέρες που είχε υπηρεσία στο δικαστήριο που υπηρετούσε.

Η εν λόγω Πρωτοδίκης κατά την ακροαματική διαδικασία προκάλεσε μεγάλη ένταση με τις αντιδράσεις της. Επικαλέστηκε λόγους υγείας και ειδικότερα μια αλληλουχία ασθενειών που δεν τις επέτρεπαν να μπορεί να εργαστεί, ενώ παράλληλα στον πατέρας της εμφανίστηκε καρκίνος. Λίγο πριν την λήψη  της απόφασης,  απευθυνόμενη στους αρεοπαγίτες είπε: «Μη μου δινεται αυτή τη λύπη, αν θέλετε να παραιτηθώ, «ναι» να το κάνω, αλλά όχι τη λύπη της απόλυσης. Δώστε μου μια ευκαιρία». Τελικά, ομοφώνα απολύθηκε.

Η δεύτερη Πρωτοδίκης πριν φτάσει στην Ολομέλεια με το ερώτημα της οριστικής απόλυσης, είχε  το 2021   καθυστερήσεις 126  υποθέσεων πέραν το 8 μηνών, μεγάλο αριθμό  μεταχρεώσεων (αφαιρέσεις)  υποθέσεων  σε άλλους συναδέλφους της,  είχε κατά το παρελθόν σε βάρος της 12 πειθαρχικές αγωγές για καθυστερήσεις. Σε μερικές εξ αυτών απαλλάχτηκε, ενώ με άλλες της επιβλήθηκε στέρηση αποδοχών ενός μηνός, επίπληξη, κ.λπ.  Για τις καθυστερήσεις αυτές προέβαλε λόγους υγείας και ειδικότερα μακροχρόνια πάθηση στα μάτια, χωρίς όμως να την θεμελιώνει με ιατρικές βεβαιώσεις δημοσίων φορέων υγείας, ενώ έκανε επαναλαμβανόμενες αναφορές σε ίδιους αόριστους ιατρικούς όρους. Τελικά, ήταν ομόφωνη οριστική απόλυσή της από την Ολομέλεια.

Παράλληλα, εισαγγελέας Πρωτοδικών είχε οδηγηθεί κατά το παρελθόν 4 φορές ενώπιον της Ολομέλειας και του είχαν επιβληθεί διάφορες πειθαρχικές ποινές όπως είναι προσωρινές παύσεις 6, 4 και 3 μηνών, στέρηση αποδοχών ενός μηνός, κ.λπ. Απολογούμενος  επικαλέσθηκε ψυχική νόσο, η οποία όμως  με την πάροδο του χρόνου έχει βελτιωθεί, όπως είχε  μειωθεί και ο αριθμός των εκκρεμών υποθέσεων που είχε. Μάλιστα, είπε χαρακτηριστικά στο δικαστήριο ότι «δίνω αγώνα να μην φύγω από το σώμα με σκυμμένο το κεφάλι» και προσέθεσε «ζήτησα άδεια άνευ αποδοχών για να φροντίσω την υγεία μου αλλά απορρίφθηκε». Ο κ. Πλιώτας πρότεινε να μην απολυθεί αλλά να του επιβληθεί στέρηση αποδοχών 3 μηνών, λέγοντας ότι «δεν είναι άχρηστος και δεν πρέπει να απολυθεί». Τελικά, του επέβαλε, κατά πλειοψηφία (26-4) στέρηση αποδοχών 1 μηνός.

Πειθαρχική Ολομέλεια Αρείου Πάγου

Πειθαρχική Ολομέλεια Αρείου Πάγου: Αναρτήσεις στο facebook

Τους αρεοπαγίτες τους απασχόλησε  και η περίπτωση  αντεισαγγελέα Εφετών  ο οποίος σε ανάρτησή του  στο facebook ζητούσε την παραίτηση του τότε  Προέδρου της Δημοκρατίας  Προκόπη Παυλόπουλου  και την παραίτηση του τότε Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα τον οποίο είχε αποκαλέσει  “εθνικό μειοδότη”,  ενώ το Φώτη Κουβέλη  τον είχε χαρακτηρίσει «Κουμούνα» και είχε επισημάνει  ότι οι εισαγγελείς είναι σε διατεταγμένη υπηρεσία, κ.λπ.

Υποστήριξε ότι τις επίμαχες αναρτήσεις τις εξέφρασε ιδιωτικά μέσω  facebook, ενώ  παραδέχθηκε ότι ήταν σφάλμα του και έχει διαγράψει τις επίμαχες αναρτήσεις και  ζήτησε συγγνώμη.

Δεν παρέλειψε να επιρρίψει  ευθύνες στους δημοσιογράφους που έδωσαν δημοσιότητα στις επίμαχες αναρτήσεις του. Στο σημείο αυτό παρενέβη ο κ. Πλιώτας, λέγοντας: «Ε καλά τώρα, οι δημοσιογράφοι φταίνε».

Τελικά, η Ολομέλεια αποφάνθηκε κατά πλειοψηφία (19-11) ότι δεν πρέπει να απολυθεί και επικύρωσε την ποινή της προσωρινής παύσης 3 μηνών που του είχε επιβληθεί από τι πειθαρχικό συμβούλιο.

Δύσκολες  ώρες στο καράβι της  Διοικητικής Δικαιοσύνης 

Αντίθετα η Διοικητική Δικαιοσύνη και ειδικά το Συμβούλιο της Επικρατείας, δεν έχει δείξει ούτε το ελάχιστο αντανακλαστικό  στοιχείο για όσα διαδραματίζονται στον τομέα των καθυστερήσεων και οίκοθεν αναβολών και κανένα μέτρο δεν λαμβάνεται, καθώς όλα τα προβλήματα τοποθετούνται κάτω από το χαλί.

Οι ατέρμονες καθυστερήσεις στην έκδοση αποφάσεων, ο τεράστιος   αριθμός των οίκοθεν αναβολών που δίνονται ανεξέλεγκτα – αριθμός   ο οποίος πρέπει να καταγραφεί στο βιβλίο Γκίνες- οι ιδιωτικές κατ΄  οίκον συνευρέσεις  δικαστών με παραβατικά άτομα με χρήση ναρκωτικών ουσιών, είναι μερικά από τα κομμάτια που απαρτίζουν σήμερα το πάνελ που ονομάζεται Συμβούλιο της Επικρατείας. Πολλά ακόμα διαδραματιζόμενα στο ΣτΕ  είναι γνωστά από το παρελθόν αλλά και το παρόν, των μελών του δικαστηρίου αυτού, τα οποία όμως δεν είναι της παρούσας στιγμής…

Πρόκειται, όπως λέει ο απλός λαός  για ένα καράβι που ταξιδεύει με εννέα μποφόρ χωρίς να έχει πηδάλιο  και άγκυρα και από τα ύφαλα του εισρέουν ύδατα, αλλά ωστόσο το πλήρωμα από τα αμπάρια μέχρι την γέφυρα,  δείχνει ότι δεν συμβαίνει τίποτα, ωστόσο έχουν βάλει τα σωσίβια.

Πειθαρχική Ολομέλεια Αρείου Πάγου:

Ένα από τα σφάλματα των τελευταίων ετών της Πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου της Δικαιοσύνης είναι ότι η επιλογή των προέδρων του ΣτΕ τα τελευταία χρόνια έχει μικρή διάρκεια. Δηλαδή, οι δικαστές  που επιλέγονται για πρόεδροι, παραμένουν στις θέσεις του για διάστημα λίγων μηνών και μετά αποχωρούν  λόγω συνταξιοδότησης.

Έτσι, οι πρόεδροι κατ΄  αρχάς δεν μπορούν να προγραμματίσουν μια σωστή λειτουργία του δικαστηρίου και να χαράξουν κάποια τακτική προς επίλυση   των  χρονιζόντων προβλημάτων (σε συνδυασμό με το ότι δεν θέλουν να κακοκαρδίσουν συναδέλφους τους λίγους μήνες πριν την συνταξιοδότησή τους και ειδικά μέσα στο πλαίσιο συντεχνιακής αντίληψης των πραγμάτων) και κατά δεύτερον, όταν τα  μέλη του δικαστηρίου γνωρίζουν εκ των προτέρων ότι ο πρόεδρός τους είναι διαβατικός-περαστικός, δεν θα δώσουν και πολύ σημασία….

Η προκλητική ανοχή που επιδεικνύεται στους καθυστερούντες δικαστές  αυτού του δικαστηρίου, παρέχει τη βεβαιότητα σε όλα τα μέλη του ΣτΕ, ότι όλοι οι δικαστές που υπηρετούν σε αυτό, είναι ανεξέλικτοι και ότι όλοι έχουν μπει κάτω από το πέπλο προστασίας του εκάστοτε υπουργού Δικαιοσύνης, του εκάστοτε προέδρου και των εκάστοτε προέδρων των Τμημάτων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, οι δικαστές να γίνονται αλαζόνες (και οι ήδη αλαζόνες να αυξάνουν την αλαζονεία  τους) να διακατέχονται από    έπαρση,  ωχαδερφισμός, ραθυμία, βόλεμα  και να ενασχολούνται με άλλα αντικείμενα εκτός δικαστικής ύλης, κ.ά.

Την ίδια στιγμή οι ταπεινοί, ο φιλότιμοι, οι εργατικοί δικαστές (τα λεγόμενα μερμήγκια)  να μετατρέπονται σε κωπηλάτες εις υγείαν των μερικών συναδέλφών τους. Με άλλα λόγια η ηγετική πυραμίδα του ΣτΕ, πλέον του ότι δημιουργεί δύο ταχυτήτων δικαστές, επιβραβεύει τους καθυστερούντες και τους αναβάλλοντας υποθέσεις κατ΄  επάγγελμα, κατά συνήθεια και καθ’ έξη, ενώ την ίδια στιγμή  μαστιγώνει εκείνους τους κωπηλάτες που ιδρώνουν και μοχθούν καθημερινά για να μπορεί να σταθεί, κάπως, το δικαστήριο αυτό σε ένα ύψος στα μάτια του πολίτη.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ