Σάββατο 20 Απριλίου 2024

“Διαβασμένοι” οι απατεώνες στην Πάτρα: Έκαναν ότι “ψώνιζαν” σχολικά είδη και άρπαξαν από βιβλιοπώλη 55.000 ευρώ – ΒΙΝΤΕΟ

Ο "πελάτης" επικοινώνησε τηλεφωνικά μαζί του και αφού αγόρασε διάφορα είδη, του ζήτησε τον κωδικό (ΙΒΑΝ) του λογαριασμού του προκειμένου να του καταθέσει τα χρήματα.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
“Διαβασμένοι” οι απατεώνες στην Πάτρα: Έκαναν ότι “ψώνιζαν” σχολικά είδη και άρπαξαν από βιβλιοπώλη 55.000 ευρώ – ΒΙΝΤΕΟ freepik

Απάτη μεγατόνων σε βάρος βιβλιοπώλη στην Πάτρα, με την πρόφαση αγοράς σχολικών ειδών και η εξόφληση μέσω διατραπεζικών συναλλαγών, με επιτήδειους να “σηκώνουν” από τον τραπεζικό του λογαριασμό 55.000 ευρώ.

Ειδικότερα, στην περίπτωση του βιβλιοπώλη, ο “πελάτης” επικοινώνησε τηλεφωνικά μαζί του και αφού αγόρασε διάφορα είδη, του ζήτησε τον κωδικό (ΙΒΑΝ) του λογαριασμού του προκειμένου να του καταθέσει τα χρήματα. Στη συνέχεια ο επιχειρηματίας έλαβε έναν σύνδεσμο (link) που προσομοίαζε με εκείνο της τράπεζας του, το οποίο και “πάτησε”, κίνηση με την οποία εν αγνοία του έδωσε πρόσβαση στον απατεώνα, ο οποίος και προχώρησε στη μεταφορά του μεγάλου χρηματικού ποσού σε λογαριασμό τρίτου.

Απάτη στην Πάτρα: Η ανακοίνωση της ΕΛΑΣ

Από τους αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Πατρών σχηματίσθηκε δικογραφία για απάτη σε βάρος άγνωστης δράστιδας, η οποία επικοινώνησε τηλεφωνικά με κατάστημα και προσποιούμενη Διευθύντρια Σχολείου, με το πρόσχημα αγοράς  προϊόντων, του ζήτησε  τον αριθμό λογαριασμού της εταιρείας.

Στη συνέχεια ο παθών, έλαβε μήνυμα σε ηλεκτρονικό ταχυδρομείο και ακολουθώντας υπερσύνδεσμο καταχώρησε τους κωδικούς του, με αποτέλεσμα οι άγνωστοι δράστες να μεταφέρουν από τον τραπεζικό του λογαριασμό σε δύο τραπεζικούς λογαριασμούς το χρηματικό ποσό των 55.960 ευρώ.

Απάτη στην Πάτρα

eurokinissi

Οδηγίες της ΕΛΑΣ

Με αφορμή περιστατικά εξαπάτησης πολιτών, σε διάφορες περιοχές της χώρας, από επιτήδειους που προσεγγίζουν κυρίως άτομα τρίτης ηλικίας και με διάφορα προσχήματα και τεχνάσματα τους αποσπούν χρηματικά ποσά, η Ελληνική Αστυνομία συνιστά:

  • Να μην πείθεστε εύκολα από άτομα, τα οποία σας “πλησιάζουν” ως γνωστοί συγγενικών – φιλικών προσώπων.
  • Να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί σε άγνωστα άτομα που επιχειρούν με διάφορα προσχήματα και τεχνάσματα να εισέλθουν στην οικία σας.
  • Στην περίπτωση αυτή, να προσέχετε τα προσωπικά σας αντικείμενα, προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο αφαίρεσής τους με τη μέθοδο της απασχόλησης.
  • Να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί όταν άγνωστοι προσπαθήσουν να σας πείσουν για την καταβολή χρηματικού ποσού, με το πρόσχημα επείγουσας ανάγκης συγγενικού – φιλικού προσώπου (π.χ. νοσηλεία σε νοσοκομείο).Το ίδιο μπορεί να προσπαθήσουν και τηλεφωνικά. Για τους ίδιους λόγους να μην ενδίδετε σε προτροπές για συνάντηση (ραντεβού κ.λπ.).
  • Σε περιπτώσεις που άγνωστοι επικαλούνται έκτακτη ανάγκη γνωστού -συγγενικού σας προσώπου, να επιδιώκετε πάντα οι ίδιοι να επικοινωνείτε τηλεφωνικά με το γνωστό-συγγενικό σας πρόσωπο, προς επιβεβαίωση των όσων επικαλούνται. Η επικοινωνία να γίνεται με δικό σας τηλέφωνο και κατόπιν δικής σας πρωτοβουλίας και να μην δέχεστε να μιλάτε με άτομο, το οποίο κάλεσαν οι άγνωστοι.
  • Σε κάθε περίπτωση, να δηλώνετε ότι δεν πρόκειται να παραδώσετε χρήματα, εάν δεν εμφανιστούν οι γνωστοί-συγγενείς σας.
  • Να μην δέχεστε σε καμία περίπτωση άγνωστα άτομα να σας οδηγήσουν σε Πιστωτικό Κατάστημα ή ΑΤΜ για ανάληψη χρηματικού ποσού.
  • Να μην πείθεσθε εύκολα σε ευκαιριακές αγορές προϊόντων που σας προτείνουν άγνωστα άτομα, ιδιαίτερα δε δίχως να δείτε πρώτα τα προϊόντα αυτά.
  • Να μην πείθεστε από άγνωστους, οι οποίοι εμφανίζονται ως υπάλληλοι Δημόσιας Υπηρεσίας ή άλλου φορέα για την επιδιόρθωση κάποιου τεχνικού προβλήματος, εάν δεν τους έχετε εσείς προηγουμένως καλέσει.
  • Να μην πείθεστε όταν άγνωστοι σας ζητούν να καταβάλλετε χρήματα για οφειλές γνωστών ή συγγενικών προσώπων σε δημόσιες υπηρεσίες ή σε καταστήματα-εταιρείες για αγορά αγαθών-προσφορά υπηρεσιών.
  • Επισημαίνεται ότι από νοσοκομεία ή από δημόσιες υπηρεσίες δεν χρησιμοποιείται η πρακτική υπάλληλοί τους να μεταβαίνουν σε οικίες ή σε δημόσιους χώρους και να ζητούν από πολίτες την καταβολή χρημάτων για υπηρεσίες που παρέχουν.
  • Να έχετε πάντα διαθέσιμους τους τηλεφωνικούς αριθμούς, με τους οποίους πρέπει να επικοινωνήσετε σε περίπτωση ανάγκης (Αστυνομία, Πυροσβεστική, Νοσοκομεία, στενοί συγγενείς κ.α.).
  • Προσπαθήστε να συγκρατήσετε τα χαρακτηριστικά των δραστών, καθώς και τα οχήματα με τα οποία κινούνται (αριθμό κυκλοφορίας, μάρκα οχήματος, χρώμα κ.λπ.), για να βοηθήσετε το έργο των διωκτικών αρχών.
  • Να ενημερώνετε πάντα τις αστυνομικές Αρχές, ακόμη και σε περίπτωση απόπειρας απάτης σε βάρος σας.

ΠΗΓΗ: pelop.gr

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ