Παρασκευή 19 Απριλίου 2024

“Φρένο” σε πειθαρχικές διώξεις δικαστών βάζει Ανώτατο Δικαστήριο – Στρέφονται κατά όλου του δικαστικού σώματος επεσήμανε και όρισε αποζημίωση 10.000 ευρώ

Η επιβολή πειθαρχικής ποινής σε δικαστή έχει, από τη φύση της, ανατρεπτικό αποτέλεσμα. Πρέπει να υπάρχουν εγγυήσεις κατά αυθαίρετων αποφάσεων.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
“Φρένο” σε πειθαρχικές διώξεις δικαστών βάζει Ανώτατο Δικαστήριο – Στρέφονται κατά όλου του δικαστικού σώματος επεσήμανε και όρισε αποζημίωση 10.000 ευρώ freepik

ΕΔΔΑ: Μία ανάρτηση σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης και ο σχολιασμός της από διάφορους δικαστικούς λειτουργούς καθώς και υποψήφιους νομικών σχολών και άλλους στάθηκε αφορμή για την άσκηση πειθαρχικών διώξεων κατά του δικαστή, που αναπαρήγαγε το σχόλιο.

Εν ενεργεία δικαστής, υπέστη συγκεκριμένα πειθαρχικές – και όχι μόνο – κυρώσεις λόγω της ανάρτησης σε ομάδα στο Facebook ενός άρθρου με τίτλο «Δικαστική αποκατάσταση για το κλείσιμο της έρευνας της 17ης Δεκεμβρίου, απόλυση για τη διεξαγωγή της έρευνας», το οποίο επικρίθηκε σε πολλαπλές αποφάσεις του Ανωτάτου Συμβουλίου Δικαστών και Εισαγγελέων της Τουρκίας γιατί αμφισβητούσε την ανεξαρτησία αυτού του θεσμού από την εκτελεστική εξουσία.

ΕΔΔΑ

Freepik

Συγκεκριμένα, στις 28 Μαΐου 2015 ο προσφεύγων μοιράστηκε αυτό το άρθρο, που το πήρε από τον τύπο, με μια ιδιωτική ομάδα στο Facebook, το οποίο απευθυνόταν στον ευρύτερο χώρο των δικαστών. Τον Σεπτέμβριο του 2017 το Β’ Τμήμα του Συμβουλίου Δικαστών και Εισαγγελέων ομόφωνα τιμώρησε τον προσφεύγοντα με την πειθαρχική ποινή της επίπληξης για την ανάρτηση του εν λόγω άρθρου, διαπιστώνοντας ότι το περιεχόμενό του ήταν ασυμβίβαστο με το καθήκον του για πίστη στο κράτος και με τα δικαστικά του καθήκοντα.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, η ομάδα στο συγκεκριμένο μέσο κοινωνικής δικτύωσης είχε 8.859 μέλη, δεν περιοριζόταν σε δικαστές και εισαγγελείς, αλλά ήταν επίσης ανοιχτή και σε ακαδημαϊκούς, φοιτητές νομικών σχολών, δικηγόρους και όλους τους απόφοιτους της Νομικής Σχολής.

Τον Σεπτέμβριο του 2017 το Β’ Τμήμα του Συμβουλίου Δικαστών και Εισαγγελέων ομόφωνα επέπληξε τον προσφεύγοντα για την κοινοποίηση του εν λόγω άρθρου, διαπιστώνοντας ότι το περιεχόμενό του ήταν ασυμβίβαστο με το καθήκον του για πίστη στο κράτος και με τις δικαστικές του δεσμεύσεις. Ανέφερε επίσης ότι, αν και ο προσφεύγων δεν είχε εκφράσει ότι συμφωνεί με το περιεχόμενο του άρθρου, είχε εκφράσει την πρόθεση να το διαδώσει σε ένα ευρύτερο κοινό και να μεταφέρει ένα μήνυμα σε όσους υποστήριζαν και συμφωνούσαν με το περιεχόμενο. Διαπίστωσε ακόμη ότι ο προσφεύγων είχε συμπεριφερθεί με τρόπο που υπονόμευε την αξιοπρέπεια και την εμπιστοσύνη που απαιτείται από το αξίωμά του, τόσο εντός όσο και εκτός της επαγγελματικής του σφαίρας.

ΕΔΔΑ: Τι αποφάνθηκε 

Βάσει του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ), στο οποίο προσέφυγε, το γεγονός ότι ένας δικαστής είχε μοιραστεί με τους συναδέλφους του ορισμένες απόψεις μέσω πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης σχετικά με την ανεξαρτησία του δικαστικού συστήματος, και τους είχε επιτρέψει να σχολιάσουν το άρθρο που ανάρτησε, αναμφίβολα ενέπιπτε στο δικαίωμα της ελευθερίας να μεταδίδει ή να λαμβάνει πληροφορίες σε έναν κρίσιμο τομέα για την επαγγελματική του ζωή.

ΕΔΔΑ

Freepik

Για τους λόγους αυτούς, όπως έκρινε το Δικαστήριο του Στρασβούργου, το Συμβούλιο Δικαστών και Εισαγγελέων της Τουρκίας δεν είχε σταθμίσει κατάλληλα το δικαίωμα στην ελευθερία της έκφρασης του προσφεύγοντος και τη διακριτική του ευχέρεια ως δικαστή. Επανέλαβε επίσης ότι το Συμβούλιο ήταν ένα μη δικαστικό όργανο.

Επιπλέον, ο προσφεύγων δεν είχε στη διάθεσή του ένδικα μέσα κατά του μέτρου που έλαβε εναντίον του το Συμβούλιο. Η πειθαρχική κύρωση που του επιβλήθηκε δεν είχε καλύψει καμία επιτακτική κοινωνική ανάγκη και κατά συνέπεια, δεν είχε αποτελέσει μέτρο που ήταν «αναγκαίο σε μια δημοκρατική κοινωνία».

Το Δικαστήριο διαπίστωσε ότι το εν λόγω άρθρο αποτελούσε μέρος μιας συζήτησης στον Τύπο με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναφορικά με τα μέλη του δικαστικού σώματος, δεδομένου ότι αφορούσε την αμεροληψία και την ανεξαρτησία των δικαστών έναντι της εκτελεστικής εξουσίας σε σχέση με γεγονότα που αφορούν διαδικασίες για ύποπτη διαφθορά που χρονολογούνται κατά την περίοδο 17-25 Δεκεμβρίου 2013.

ΕΔΔΑ: Ελευθερία να μεταδίδει πληροφορίες

Σύμφωνα με την απόφαση του ΕΔΔΑ, το γεγονός ότι ένας δικαστής είχε μοιραστεί με τους συναδέλφους του ορισμένες απόψεις μέσω πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης σχετικά με την ανεξαρτησία του δικαστικού συστήματος, και τους είχε επιτρέψει να σχολιάσουν το άρθρο που ανάρτησε, αναμφίβολα ενέπιπτε στο δικαίωμα της ελευθερίας να μεταδίδει ή να λαμβάνει πληροφορίες σε έναν κρίσιμο τομέα για την επαγγελματική του ζωή.

ΕΔΔΑ

Freepik

Κατά το ΕΔΔΑ η επιβολή πειθαρχικής ποινής σε δικαστή έχει, από τη φύση της, ανατρεπτικό αποτέλεσμα, όχι μόνο για τον ίδιο το δικαστή αλλά και για το δικαστικό σώμα στο σύνολό του. Ο κάθε δικαστής που διώκεται πειθαρχικά πρέπει να έχει πρόσβαση σε εγγυήσεις κατά της αυθαιρεσίας.

Βάσει των περιστατικών, το ΕΔΔΑ διαπίστωσε παραβίαση άρθρων της ΕΣΔΑ και επιδίκασε στον προσφεύγοντα 6.000 ευρώ για ηθική βλάβη και 4.000 ευρώ για έξοδα.

Πηγή: echrcaselaw.com

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ